Aktuelno, Materijali

Novi rekord: Jedna keramička pločica pokriva više od 5 kvadrata

Redakcija Gradnja.rs imala je priliku pa poseti italijansku fabriku Florim u kojoj se trenutno proizvode najveće keramičke pločice na svetu – Magnum.

Ove mega-pločice se proizvode u dimenziji od čak 160×320 centimerata dok je njihova debljina svega 6 mm. Iako su ovako tanke, one imaju jako veliku otpornost na pritisak.

Pločice Magnum namenjene su za postavljanje kako na podove tako i na zidove ali i na fasade. Upravo se tako i došlo do dužine od 3,2 metra jer je to otprilike taman koliko je i potrebno za pokrivanje jedne spratne visine.

fasada-u-plocicama

Fuga između Magnum pločica je minimalna, odnosno, 2-3 mm. Prenos ove velike pločice vrši se pomoću alata pa principu vakuma – koji je dosta sličan alatu koji koriste staklari za prenos velikih staklenih površina. Optimalno je da prenos i postavku vrši četiri osobe.

plocice-veliki-format-Florim

Zanimljivo je što se ove velike i tanke pločice mogu gerovati, to jest, ivice Magnuma se mogu seći pod uglom od 45 stepeni kako bi se spajanjem dobio savršen prav ugao bez upotrebe lajsne.

gerovanje-plocice

I pored toga što se lako može pomisliti, potrošnja lepka za postavljanje Magnuma nije povećana.

Što se tiče teksture ovih pločica one su zaista raznovrsne: od jednobojnih industrijskih do onih koje vrlo verodostojno imiritaju mermer ili kamen.

mermerne-plocice

Osim najvećeg formata 160×320 koje pokrivaju 5,12 metara kvadratnih postoje i manje dimenzije Magnuma: 120×240, 80×240, 160×160, 120×120…. dok je najmanja od 80×80 cm. Zanimljivo je da se manji formati dobijaju tako što se iz najvećeg formata seku manje dimenzije a sve u cilju dobijanja savršene ravnoće ovih pločica.

https://www.youtube.com/watch?v=XB9Fl6B8L9k

Ove najveće pločice na svetu mogu se kupiti i u Srbiji u salonima EuroDOM-a koji je generalni zastupnik kompanije Florim.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *