Aktuelno

Oživljen centar: Otvoren novi trg u Šapcu

Novi trg u Šapcu svojim inovativnim dizajnom može ponosno da stane na crtu mnogim evropskim trgovima.

Rekonstrukcija Trga šabačkih žrtava koja je trajala dva ipo meseca rezultirala je adekvatnim i razigranim gradskim prostorom koji nakon trideset godina nefunkcionalnog postojanja, ponovo živi. Centralni deo grada, koji je do nedavno bio pust i neadekvatno vršio urbanu ulogu grada, sinoć je konačno doživeo veliku posećenost i izazvao radost građana, koji su konačno dobili lep i funkcionalan gradski prostor.

trg sabackih zrtava 01

Najveću pažnju posetilaca privukla je prostrana ulazna celina dizajnirana u skali crvene boje, simbolično odajući počast šabačkim žrtvama stradalim na tom mestu, kojima je trg i posvećen, a ujedno predstavljajući i radost života i želju za boljom budućnošću. Boje koje su korišćene na ovoj površini proizvod su najnovije tehnologije izrade i Šabac je peti grad u Evropi u kom su one primenjene. Ostatak trga urađen je u štampanom betonu.

trg sabackih zrtava 02

trg sabackih zrtava 03

Osima boja, najmlađiam je pažnju privukla i fontana čiji je sistem organizovan ispod tla i po potrebi, kada se na trgu održavaju manifestacije, ona se može isključiti i čitava centralna površina trga može se neometano koristiti.

trg sabackih zrtava 04

trg sabackih zrtava 05

Otvaranje trga pratila je i izložba posvećena piscima Šapca, koja je bila instalirana na panoima koji su obodno postavljeni uz trg. Oni će noseći periodične izložbe, u kombinaciji s vetikalnim zelenim zidovima, ograničavati taj deo trga. Uz ovu galeriju na otvorenom proteže se i prva biciklistička staza u Šapcu, koja je takođe sinoć otvorena za korišćenje.

trg sabackih zrtava 08

Klupe zanimljivog dizajna i žardinjere u obliku velikih saksija dodatno su razigrale površinu trga.

trg sabackih zrtava 06

Iako nije u potpunosti završen, trg je zbog tradicionalne gradske manifestacije Čivijada, koja je počela juče, ipak otvoren kako bi što pre mogao početi da obavlja poverenu gradsku ulogu. Radovi koji će uslediti u narednim danima rezultiraće novim zelenim površinama, igralištem za decu i dodatnim mobilijarom.

trg sabackih zrtava 07

Foto: Jugoslav Radojević

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *