Aktuelno

Ikeino sklonište za izbeglice i ugrožene montira se za samo četiri sata

Švedski gigant započeo je proizvodnju 10.000 privremenih skloništa namenjenih onima koji su ostali bez svojih domova.

Prototip skloništa Better Shelter predstavljen je 2013. godine i od tada je testiran od strane 40 izbegličkih porodica u Iraku i Etiopiji. Dalje se razvijao u skladu s povratnim inrormacijama korisnika i konačno je dostigao željeni kvalitet potreban za masovnu efikasnu upotrebu. Fondacija Ikea isporučivaće skloništa UNHCR-u, koji će vršiti dalju globalnu distibuciju do raseljenih porodica i zajednica.

Better Shelter01

Stavljanje potreba raseljenih porodica u srce ovog projekta sjajan je primer kako dizajn može dobiti humanitarnu vrednost.

– rekao je Jonathan Spampinato ispred Fondacije Ikea, i dodao: “Mi smo veoma ponosni što je Better Shelter sada dostupan najugroženijima, tako da raseljene porodice i deca mogu imati sigurnije mesto koje mogu nazvati domom.“

Better Shelter02

S očekivanim vekom trajanja od tri godine, ova skloništa su dizajnirana tako da mogu da budu trajnija i bolje izolovana od tradicionalnih izbegličkih šatora. Better Shelter sa površinom od 17,5 m2 duplo je veći od dosadašnjih skloništa i može da primi petoro ljudi.

Better Shelter03

Ove prostorno jednostavne strukture biće izgrađene od laganih polimernih termoizolovanih panela, koji se kače na čelični ram. Solarni paneli koji će biti postavljeni na krovu, davaće dovoljno energije da bi unutrašnjost mogla da se osvetli po mraku.

Better Shelter04

Paneli, cevi, konektori i potrebne instalacije dopremaju se na mesto montiranja upakovani u kartonskim kutijama kao i klasičan Ikea nameštaj. Potrebno je oko četiri sata da se sklonište montira, bez potrebe za bilo kakvim drugim alatima. Ova struktura može da se tokom eksploatacije unapredi, dodavanjem, na primer, zemljanih zidova ili metalnog krova.

Ubrzani snimak postavljanja skloništa

Better Shelter05

 

Projekat Better Shelter dobio je prošle godine počasnu nagradu Swedish Design Awards. Član žirija, Alice Rawsthorn opisala je projekat „kao neuobičajeno osetljiv i inteligentan odgovor“.

Better Shelter06

Iako je u potpunoj suportosnosti s ovim projektom, pogledajte i luksuzno sklonište za apokalipsu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Pera

    Napisite neki tekst o montaznim garazama kod nas na trzistu koje su pravljene po ovom principu, ako ih ima naravno.

    Ili slicna resenja, dolazi zima, trebaju nam garaze. 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *