Polomljene ploče mosta zamenjene su neadekvatnim materijalom, tvrdi Kalatrava; Foto: Cayetano Roso
Aktuelno

Kalatravin klizavi most u Veneciji dobiće novo popločanje

Arhitekta tvrdi da je površina protiv klizanja bila u skladu sa svim lokalnim propisima, ali da su polomljene ploče kasnije zamenjene neadekvatnim staklom.

Santjago Kalatrava poslao je javnosti odgovor na nedavnu vest da će Ponte della Costituzione u Veneciji biti rekonstruisan novom kamenom konstrukcijom, nakon niza pritužbi na klizavost originalnih stepenica od kaljenog stakla na mostu, zbog čega je španski arhitekta pre godinu i po dana kažnjen sa 78.000 evra.

Priča, koja je prvi put objavljena u Njujork tajmsu i koju je prenelo nekoliko drugih medija, fokusirala se na opasna svojstva stakla, za koje Kalatrava kaže da su posledica neadekvatnog kvaliteta prethodnih pokušaja zamene.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ponte della Costituzione je Kalatravin most otvoren 2008. godine; Foto: Wikimedia

Originalno popločavanje smatrano odgovarajućim

Španski arhitekta je takođe naveo da iskreno podržava plan grada da postojeće staklo zameni trahitnim kamenom, za koji je rekao da odgovara i mostu i postojećoj estetici grada, piše portal Archinect.

„Ponte della Costituzione bio je izuzetno hvaljen od strane grada Venecije i korisnika od svog otvaranja 2008. godine, postavši jedan od najlepših mostova na svetu”, rekao je arhitekta.

“Originalno stakleno popločavanje postavljeno na mostu sastojalo se od gornje površine protiv klizanja koja je u skladu sa svim lokalnim propisima, testirana je i smatrana odgovarajućom od strane svih kontrolnih odeljenja uprave” dodao je on.

“U svakodnevnom korišćenju mosta, neadekvatna upotreba određenih teških elemenata ili čak vandalski akti doveli su do lomljenja pojedinih staklenih ploča originalnog poda, koje su, nažalost, kasnije zamenjene neadekvatnim staklom”, napomenuo je.

“U trenutnoj situaciji, naša kancelarija podržava odluku opštine da zameni staklene ploče trahitnim kamenom, u skladu sa dizajnom mosta i okolnim gradskim pejzažom kako bi se održala njegova lepota i funkcionalnost”, navodi Santjago Kalatrava.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ovo je takav promašaj da jednostavno boli na pogled ! ko je tu uzeo kintu i dao potpise, a sad piši briši to se nikad neće saznati dok se most ili totalno preoblikuje ili ukloni.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *