Nagrada se dodeljuje od 1995. godine
Dešavanja

Milenija i Darko Marušić dobitnici nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković za 2018.

Bračni par Marušić ostavio je dubok trag na arhitekturu na našim prostorima, a posebno u Novom Sadu odakle im i stiže ovo visoko priznanje.

Nagradu za arhitekturu Đorđe Tabaković od 1995. godine dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada svojim članovima kao vrhunsko priznanje za ostvarena arhitektonska dela i celokupnu stvaralačku karijeru. Ove godine ta nagrada pripala je bračnom paru Mileniji i Darku Marušiću.

Izuzetan stvaralački opus arhitekata Milenije i Darka Marušića u okvirima srpske arhitekture može se najbolje sagledati upravo u Novom Sadu kroz realizaciju stambeno-poslovnog objekta na Bulevaru oslobođenja 63-67 (1998.) i objekta Metals banke u Stražilovskoj ulici 2 (2007), koja je izabrana za najlepšu zgradu u Novom Sadu po izboru stručnog žirija našeg portala. U oba slučaja radi se o urbanistički i arhitektonski vrlo složenim i izazovnim zadacima na koje je dat najbolji odgovor uz poštovanje okruženja, specifičnosti lokacije i duha mesta, stvarajući nove vrednosti grada.

Izuzetan stvaralački opus arhitekata Milenije i Darka Marušića u okvirima srpske arhitekture može se najbolje sagledati upravo u Novom Sadu.

Milenija Marušić je bila vodeći projektant i stručni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, kao i Član Akademije arhitekture Srbije. Redovan je član i Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a, delegat Skupštine Inženjerske komore u dva mandata.

Darko Marušić, koji je preminuo prošle godine, bio je redovni profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu i povremeno je bio angažovan u nastavi na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Nišu. Takođe je bio član Akademije arhitekture Srbije, Slikarsko-grafičkog kolektiva ULUPUDS-a, član Upravnog odbora DAB-a u više mandata. Bio je član autorskog tima projekta BINA i član saveta Istraživačke stanice Petnica.

Izložba u čast dobitnika nagrade

Izložba dobitnika Nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković za 2018. godinu, arhitekata i bračnog para Milenije i Darka Marušića, otvara se u subotu, 15. decembra 2018. godine u 18 časova u galeriji Macut na Spensu u Novom Sadu, i trajaće do 20. decembra.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *