Aktuelno

Leonid Nešić dobitnik Tabakovićeve nagrade 2017.

Dodela nagrade s retrospektivnom izložbom održaće se u sredu, 15. novembra 2017. godine u 19h u prostoru Studija M u Novom Sadu.

Ovogodišnji dobitnik Tabakovićeve nagrade je arhitekta Leonid Nešić (Kraljevo, 1956). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Milana Lojanice (1981). Karijeru započeo u Zavodu za urbanizam u Novom Sadu gde je učestvovao u izradi više detaljnih urbanističkih planova (1983-1995). Od 1995. vodi sopstveni projektni biro Nes – Invest.

Leo Nešić, Stambeno-poslovna zgrada u Novom Sadu (2012); Foto: MSUV

Njegove zgrade su elegantne, studiozno i precizno projektovane, s posebnim odnosom prema materijalima i detaljima.

Tokom devedesetih godina projektovao više stambeno-poslovnih objekata u širem gradskom jezgru Novog Sada i unapredio inače sumornu graditeljsku praksu te decenije. Njegove zgrade su elegantne, studiozno i precizno projektovane, s posebnim odnosom prema materijalima i detaljima. Poslednje objekte stvara pod uticajem neomodernističkih težnji, sa asocijacijama na modernu međuratnu arhitekturu koristeći savremene materijale i naglašen kolorit.

Vrhunsko priznanje

Tabakovićevu nagradu arhitekture od 1995. godine dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada svojim članovima kao vrhunsko priznanje za ostvarena arhitektonska dela i celokupnu stvaralačku karijeru. Povodom dodele nagrade organizuje se retrospektivna izložba dobitnika s pratećim katalogom u izdanju DaNS-a.

Korisne informacije

Trajanje izložbe: 15-20. novembar 2017. (Studio M, Novi Sad)
Kustos izložbe: Vladimir Mitrović
Postavka izložbe: Leonid Nešić, Vladimir Mitrović
Organizator: DANS – Društvo arhitekata Novog Sada
Sponzor izložbe: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Projektni biro NES-INVEST Novi Sad

Kada ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *