Domaći projekti, Izdvojeno

Koloritni kubusi zaigrali na fasadi zgrade u Novom Sadu

Stambeno poslovna zgrada u užem gradskom jezgru svetao je primer arhitekture u našoj zemlji.

Na osnovu projekta kojeg potpisuje arhitekta Lazar Kuzmanov zajedno s koautorima Miljanom Cvijetićem i Marinom Pejić, u Novom Sadu je nikla zgrada kojoj smenjujući kubusi, nastali zbog potrebe visinskog uklapanja zgrade sa susednim objektima, daju elegantnu i skladnu formu. Dodatni efekat daju različito tretirane fasadne površine u smislu primenjenih materijala i tehnika obrade fasade.

„Televizori“ naznačavaju i naizmenično postavljene lođe koje su koloritno obrađene u detaljima i to žutim plafonima i tirkiznim vertikalnim fasadnim detaljima.

Ako je na prethodnoj stambenoj zgradi u ulici Vase Stajića 8, arhitektonski studio Kuzmanov and Partners, naglašeno koristio crno belu matematičku rasparanost fasadnog platna (kako je to obrazložio žiri pri dodeli Nagrade na Salonu arhitekture u Beogradu), na novoj zgradi u Železničkoj 25, koju kao investitor ponovo potpisuje Bulevar invest doo, autorski tim ovog puta koristi matematički koloritni ritam pa fasada odiše igrom fasadnih elemenata i otvora koji su u međusobnom savršenom odnosu.

Opeka, staklo, lim

Kubične forme grade ovaj stambeno poslovni ugaoni objekat, a volumetrija naglašava posebnu i različitu materijalizaciju. Bazis kuće i bočne fasade, koje su u kontaktu sa susednim objektima, u završnoj obradi su od crvene klinker opeke. Veliki stakleni portali od poslovnog prostora u prizemlju, svojom masom i ostvarenim zasenčenjem još više naglašavaju postament objekta.

Beli kubus koji lebdi iznad bazisa kuće, kao osnovni element koji gradi ugaoni karakter objekta, izveden je u klasičnoj obradi fasade. Završni potkrovni venac i krov su od ravnog pocinkovanog plastificiranog lima u tamno sivoj boji.

Ramovi poput televizora

U toj kombinaciji boja posebno mesto imaju crni ramovi od kutijastih aluminijumskih profila, koji se u ritmu šah polja sustiču i razmimoilaze i u horizontalnom i vertikalnom smislu, a posmatrajući ovu dijagonalnu postavku, prepoznaje se potpuna osmišljenost niza ovih elemenata.

Ti takozvani „televizori“ naznačavaju i naizmenično postavljene lođe koje su koloritno obrađene u detaljima i to žutim plafonima i tirkiznim vertikalnim fasadnim detaljima. Ovim koloritom se još dodatno naglašava smelost autora da kombinacijom boja dobije uravnoteženost i ritmičnost fasadnog omotača.

Stambeno poslovni objekat se nalazi u ulici Železničkoj 25 u Novom Sadu na parceli od 733 kvadrata. Preko pasaža, pristupnom rampom se dolazi do podrumske etaže odnosno garaže koja ima kapacitet 18 vozila. U prizemlju se nalaze dva lokala, dok je na svim preostalim gornjim etažama stambeni prostor, odnosno 34 stambene jedinice. Objekat je ukupne neto površine 4.058 m2.

Konstruktivni sistem je izveden od skeletne armirano-betonske konstrukcije, kombinacijom armirano-betonskih stubova i međuspratnih ploča i vertikalnih AB platna za ukrućenje.

Foto: Lazar Kuzmanov

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Tanja

    Možda je ovo zaista arhitektonski opravdan objekat MEDJUTIM ulica u kojoj je napravljen Sremska je toliko mala da se sada sudar 3 glomazna objekta na raskrsnici sa Železničkom po mišljenju struke mogu komentarisati samo ako POTPUNI PROMASAJ!!!

  2. argo

    pa konacno nesto u boji!

  3. Miloš

    Pod pritiskom „izgurana” izvedena spratnost. Planirana je bila niža spratnost, svakako i primerenija samom okruženju i uličnim profilima. Nažalost potreba za kvadratima je prevladala. Arhitektura korektna, ali ne i fascinantna. Ipak je objekat uvek i deo kruženja. Ovde je sam objekat predimenzioniran.

Оставите одговор

Obavezna polja *