Svetski projekti

Ova futuristička brvnara u srcu norveške šume čuva okolno drveće od oštećenja

Kuća PAN je projektovana tako da može da se uklopi u okolinu bez velikih izvođačkih radova.

Kao jedna od najrazvijenijih zemalja u Evropi, Norveška ima mnogo toga da ponudi svojim gostima. Međutim, ni ova država nije do sada uspela da maksimalno iskoristi svoj turistički potencijal – mahom zbog toga što se ono najlepše od Norveške nalazi skriveno u dubokim, hladnim šumama.

S tim na umu, arhitekta i univerzitetski profesor Espen Surnevik osmislio je neobičnu malu kuću u šumi koja stoji na desetak metara visine od tla i dizajnom podseća na stare kućice na drveću, s tim da je nijedno drvo zapravo ne pridržava.

PAN kućica za uživanje u prirodi

Projekat PAN smešten je u norvešku šumu koja, uprkos tome što se nalazi na samo sat vremena vožnje od Osla, predstavlja zaseban ekološki sistem sa mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama koje se ne mogu naći u ostatku Skandinavije. Kuća je dizajnirana tako da može da se uklopi u okoliš bez ikakvih velikih izvođačkih radova.

Ako biste uklonili kuću PAN, na tom mestu se ne bi video nikakav trag ljudske aktivnosti.

Ako biste je sklonili, na tom mestu se ne bi video nikakav trag ljudske aktivnosti. Inspiraciju za njen izgled Surnevik je našao delom u modelima severno američkih kuća A forme, delom u modernim fabričkim pogonima, ali i u kućama u kakvim žive likovi iz crtanog serijala „Moomin“.

Na izradi ovog projekta pomogao mu je Finn-Erik Nilsen kojeg javnost najbolje poznaje po učešću u velikom državnom projektu Norwegian Scenic Routes.

Ekološki osveštena kućica

Nesumnjivo je da, iako sama po sebi vrlo tamna, ova kuća može da upije neobično mnogo prirodne svetlosti. Pažljivo pozicionirana u odnosu na Sunce, kuća ima velike staklene panele, a kako je podignuta na visinu, ništa joj ne smeta da iskoristi svaki sunčani momenat tokom dana. Materijali u enterijeru, uključujući podove, takođe su pažljivo probrani i održivi.

Sigurnost na prvom mestu

Projekat PAN karakteriše izdvojeno spiralno stepenište sa mrežastom ogradom, dok isprepletena čelična konstrukcija pridržava samu kuću. Kao što smo napomenuli, kućica nije pričvršćena ni za jedno drvo da ih ne bi oštetila, zbog čega posmatranje drveća i njegovih pokreta iz unutrašnjosti kuće predstavlja poseban užitak.

Uprkos tome što na prvi pogled deluje kao privremena konstrukcija, PAN kućica je napravljena tako da može da izdrži udar uragana.

Projekat PAN finansirao je jedan bračni par iz Norveške koji su nekoliko ovakvih kućica podigli na svom placu i oko njih organizovali bogatu turističku ponudu. Međutim, za samo jednu noć u ovakvom smeštaju morali biste da izdvojite minimum 500 evra.

Fotografije: PAN Hytter

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *