Fasada kuće urađena je u aluminijumskim panelima koji izgledaju kao da ih je uzeo zub vremena. foto: Stephen Miller, Jeremy Bittermann, Robert Reck
Svetski projekti

Ova neobična planinska kuća podstiče vezu između prirode i čoveka

Ideja za oblikovanje ove kuće bila je da se što bolje uklopi u okolinu, ali i da se produbi veza između ukućana i prirodnog okruženja.

Arhitektonska firma Skylab potpisuje projekat kuće Owl Creek pozicionirane na vrhu brda u blizini Portlanda zahvaljujući čemu se ostvaruje panoramski pogled na okolnu planinu Snowmass.

Upravo iz uslova da se dobije što bolji pogled na okolinu, ali kako bi se rešili inicijalni izazovi u pogledu konfiguracije terena, odlučeno je da se objekat delimično ukopa u teren, a da se s druge strane ponosno izdigne iznad tla čime je nastala ulazna fasada koja osvaja poglede.

Fasada kuće urađena je u aluminijumskim panelima koji izgledaju kao da ih je uzeo zub vremena.

Fasada kuće urađena je u aluminijumskim panelima koji izgledaju kao da ih je uzeo zub vremena. Zbog ovog prirodnog efekta, objekat se bolje uklapa u celo okruženje iako je sama arhitektura prilično naglašena.

Owl Creek zapravo predstavlja zajednički dom dve porodice, pa odatle proizilazi i ideja da kuća bude mesto koje će povezati porodicu i prijatelje ali i očvrsnuti njihovu vezu s okolnom prirodom.

Kuća obiluje zajedničkim prostorima koje nude intimnu atmosferu. Takvi su i prostori dnevnog boravka ali i kaskadnog hodnika koji je preuređen u mesto za druženje.

Pošto se težilo stvaranju prostora sa što manje barijera, omogućeno je da prirodno svetlo prodro do najudaljenijih kutaka u kući.

Zbog pozicije kuće na vrhu brda, iz nje se može uživati u praćenju prirodnih promena tokom svih godišnjih doba.

U nastavku pogledajte još zanimljivih fotografija iz enterijera:

Foto: Stephen Miller, Jeremy Bittermann, Robert Reck, via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *