Izdvojeno, Svetski projekti

Kuća koja proizvodi struje taman toliko koliko i troši

Solarni kolektori, pumpa vazduh-vazduh i pećka na drva je sve ono što neophodno za autonomni život u ovom pasivnom objektu u Koloradu.

Arhitektonska firma Arch11 dobila je zadatak da malu kamenu kuću na Stenovitim planinama zameni za savremeni objekat sa nultom potrošnjom energije. Stambena kuća pod imenom Lodgepole Retreat smeštena je na nadmorskoj visini od oko 900 metara a završava se kosim krovom koji je potpuno pokriven fotovoltričnim panelima snage 10 kilovata.

Kuća je postavljena na betonsko skeletno postolje kako bi se iz nje postigao što bolji pogled na prirodu.

 

Lodgepole Retreat je moderna interpretacija tradicionalnih rudarskih kuća u ovom podneblju. Ona se može raščlaniti na tri glavne komponente: betonsko skeletno postolje, zastakljene površine i veliki jednovodni kosi krov. Kuća je postavljena na betonsko skeletno postolje kako bi se iz nje postigao što bolji pogled na prirodu. Na postolje se nastavljaju površine pod staklom sa tamnom aluminijumskom bravarijom, a kuća se završava krovom koji je sposoban da se sebe zbaci nanose snega, piše Inhabitat.

Želja klijenata bila je da se napravi prostrana kuća u kojoj će moći da se odmara više ljudi različitih starosnih dobi. Na 220 kvadrata smešteno je tri spavaće sobe, veliki dnevni boravak sa trpezarijom u kuhinjom koji imaju fenomenalan panoramski pogled na okolni ambijent. Ukoliko se želi dodatno uživati u pogledu, tokom letnjih meseci stakleni paneli se mogu odgurati i tako ostavariti veza između unutrašnjosti i velike terase.

Ono što čini ovu kuću savremenom jeste i njena energetska efikasnost. Naime, ovaj objekat u potpunosti odgovara kriterijumima pasivne gradnje što znači da ona proizvodi dovoljno energije koliko joj je i potrebno za potrošnju. Pored solarnih panela na krovu, kuća je opremljena toplotnom pumpom vazduh-vazduh ali i pećkom na drva koja garantuje nezavisnost od energetske mreže.

Kako bi se smanjila potrošnja električne energije na rasvetu, sva rasvetna tela su sa LED sijalicama.

U enterijeru je sve podređeno panoramskom pogledu na Stenovite planine Kolorada. Atmosfera u dodatno utopljena korišćenjem prirodnih materijala koja je u kontrastu sa velikim staklenim površinama.

Srodni linkovi na Gradnja.rs:

Foto: Raul Garcia

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *