Aktuelno

800 evra po kvadratu za Prvu pasivnu kuću u Vojvodini

Kuća od 117 kvadrata za čije se grejanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije, potpuno je energetski efikasna.

Projekat „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini osmislio je arhitekta Goran Todorović ispred Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju (ENEF). Kako kaže za novosadski Dnevnik, „cilj je bio ne samo da se napravi kuća  sa željenom godišnjom potrošnjom od 15 kWh po kvadratu – u odnosu na u Srbiji danas prosečnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno obezbedi visoki konfor življenja u ovakvom domu i leti i zimi.“

Glavni konstruktivni element je drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom.

 

Prva pasivna kuća u Vojvodini je zamišljena kao porodični stambeni objekat od 117 kvadratnih metara na dve etaže koji je potpuno energetski efikasan. Kako bi se to postiglo, glavni konstruktivni element je drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Spoljni zidovi bili bi obloženi stiroporom i farmacel pločama, a ukupna debljina izolacije dosegla bi 39, odnosno 35 centimetara na krovnoj konstrukciji.

I o stolariji se vodilo puno računa. Planirano je ugradnja šestokomornog profila sa niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno obezbedila dobra zaptivenost objekta i neophodna redovna izmena vazduha, planirana je ventilacija sa rekuperacijom.

Povezano: Aktivna kuća koja pravi dovoljno struje i za komšiju 

Predviđeno je podno grejanje sa konstantnom temperaturom vazduha u celom objektu, dok bi se planirana vlažnost vazduha kretala između 40 i 60 procenata.

U većini zemalja zapadne Evrope ne samo da se odavno grade ovakve pasivne kuće (čija je potrošnja energije približna nuli) već je otišlo korak dalje – a to su aktivne kuće, odnosno, kuće koje prave više energije nego što im je potrebno i do prodaju na slobodnom tržištu.

Ako se u kalkulaciju ubaci i projektovana godišnja ušteda na potrošenoj energiji, onda je cena od 800 evra/m2 cena sasvim prihvatljiva.

 

Posledica je da u EU danas na grejanje/hlađenje stambenih jedinica ode u proseku 27 procenata energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas na čak 45 procenata.

Prema okvirnoj projekciji, izgradnja „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini koštala bi oko 800 evra po kvadratnom metru. Naizgled, to nije malo, ali ako se u kalkulaciju ubaci i projektovana godišnja ušteda na potrošenoj energiji – jer za ovaj objekat je potrebno 85-90% manje energije za isti konfor u odnosu na standardnu gradnju – onda je, posmatrano na duže staze, ta cena sasvim prihvatljiva.

Korisni linkovi na Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *