Građevinarstvo, Izdvojeno

Kuća od balirane slame u Hrvatskoj koja štedi energiju

Ova kuća koja svojom izgledom uliva strahopoštovanje, zapravo je veoma nežna prema prirodi.

Arhitekta Tihomir Kostić dobio je zadatak da isprojektuje kuću kod Vinkovaca na placu od 1.200 kvadrata za četvoročlanu porodicu koja je želela dom od konvencionalnih materijala. Međutim na predlog arhitekte, odlučili su se za dom od prirodnih i zdravih materijala. Tako je nastala kuća s drvenom konstrukcijom izolovanom slamom koje ima u izobilju na okolnim poljima, a koja je pritom i odličan termoizolator.

kuca-od-slame-vinkovci-02

Kuća u Vinkovcima urađena je po principima pasivne gradnje. Velike staklene površine okrenute su ka jugu kako bi kuća tokom zimskih meseci primila što više sunčeve energije a koja će potom biti zadržana izolacijom od slame. Ovim rešenjem kuća troši značajno manje energije tokom hladnih zimskih dana, piše D&D.

Tokom marta uošte nismo uključivali grejanje jer nas je sunce dovoljno zagrejalo, a kad se sunce pojavi tokom zime unutra je 25°C, tako su nam režije bile minimalne kad je bilo i najhladnije.

– kažu vlasnici.

 

kuca-od-slame-vinkovci-03

Kuća od 245 kvadratnih metara podignuta je za tri meseca. Na betonske temelje podignuta je drvena konstrukcija, povezana drvenim tiplama i čeličnim vijcima te ispunjena balama slame.

kuca-od-slame-vinkovci-04

Između drvene konstrukcije, sklapana u panele veličine 3×3 metra u hali, ugrađena je ispuna od balirane slame. Slama je obostrano omalterisana krečnim malterom koji ujedno čuva slamu od požara i od glodara. S unutrašnje strane zida postavljena je parna brana, a kao završna obloga gips-kartonske ploče. Sa spoljašnje strane omalterisane slame postavljena je vodonepropusna paropropusna folija kao i ventilisana fasada delom izvedena od drvenih letvica sibirskoj ariša.

kuca-od-slame-vinkovci-06

Potrošnja energije za grejanje iznosi 17 kwh/m2 za godinu dana, što je vrlo blizu kriterijima pasivne kuće.

Zidovi su ukupne debljine 65 centimetara, a od čega 45 centimetara čini slama, a ukupno je iskorišćeno hiljada bala slame. Pritom su vijci, uz armaturu temelja i spregove, jedini metalni materijal koji se koristio u gradnji. Na ravnom krovu je drvena konstrukcija nosivi materijal, a termo izolacija je ponovno od balirane slame. Sibirski ariš iskorišten je i kao podna obloga za terasu oko kuće, a glavni ulaz je sa severne, ulične strane, pored garažnih vrata.

kuca-od-slame-vinkovci-08

Geotermalna energija

Da se radi o savremenom domu govori i podatak da je ugrađena toplotna pumpa voda-voda koja koristi geotermalnu energiju iz dva bunara za grejanje kuće i zagreavanje potrošne vode. Bunari su dubine 36 i 11 metara, a u njima je voda tokom cele godine oko 13°C, što odgovara i zimskim i letnjim uslovima. Postavljeno je podno grejanje, a uz staklene površine u dnevnom boravku su dodatne cevi kako se staklo ne bi maglilo.

kuca-od-slame-vinkovci-07

Izvor: D&D, foto: Berislava Picek/EPH

Pogledajte i ovu kuću od slame:

Kuća od slame koju ne možete oduvati

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *