Arhitektura

Grad vina: Tematski park za odrasle otvara se u Bordou

„La Cite du Vin“ je svojevrsni spoj tematskog parka i muzeja, oba usmerena ka jednoj stvari – vinu!

Zajedno sa svetskim danom vina, koji je obeležen nedavno, sutra, 1. juna, otvara se i tematski park za odrasle posvećen vinu i to u prestonici rajskog pića – francuskom gradu Bordou! Ovaj objekat predstavlja atrakciju kako svojom neobičnom formom tako i sadržajem izložbi, radionica i raznovrsnih drugih ponuda.

la-cite-du-vin-grad-vina

Skulpturalni objekat visine 55 metara sa zaobljenom staklenom fasadom, impozantna je građevina koju su zajedno projektovali francuski arhitektonski studio XTU i engleski eksperti za dizajn muzeja Casson Mann.

Grad vina 03

Ideja arhitekata bila je da formom imitiraju kovitlac vina u čaši, a ujedno i izgled kamena tipičnog za krajolik Bordoa, piše Contemporist.

Grad vina 04

U unutrašnjosti objekta nalazi se mnoštvo prostorija namenjenih raznovrsnim aktivnostima. Najzanimljiviji je svakako onaj za testiranje vina..

Grad vina 07

Sa samog vrha objekta puca panoramski pogled na Bordo. Vidikovac, osim prelepog pogleda, krasi i neobičan luster napravljen od hiljada flaša vina.

Grad vina 08

Edukacija vinom

Osim stalnih postavki, La Cite du Vin (Grad vina) svake godine će ugostiti tri privremene izložbe s ciljem da se edukuje i informiše što veći broj ljudi. Ah, ta edukacija sa čašom vina… (prim.ur.)

Grad vina 09

Grad vina 10

Foto: ©XTU/ANAKA/La Cité du Vin/Casson Mann

Pogledajte šta može da se napravi od stare vinarije:

Stara vinarija od kamena pretvorena u savremen dom

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *