Zgrada je široka svega 10 metara; Foto: Niels Nygaard
Svetski projekti

Ovako izgledaju stanovi za omladinu Kopenhagena

Arhitekte iz danskog studija Christensen & Co Architects uspele su da u samom centru užurbanog danske prestonice nađu mesta za javne stanove namenjenim građanima s nižim prihodima.

Objekat koji se prostire na šest spratova, s bazom širokom svega 10 metara, postavljen je između dve javne zgrade od istorijskog značaja i po svojoj nameni potpuno je unikatan u ovom delu grada. U njemu je smešteno devet jednosobnih stanova sa kuhinjom, kupatilom i malom nišom sa koje se pruža odličan pogled na centar Kopenhagena i celo susedstvo.

Ono što je posebno interesantno jeste da je ovo veoma smela interpolacija jer je zgrada smeštena između dve stare zgrade. Umesto da oponaša stil postojećih zdanja, ovaj objekat na smeo način kontrira bakarnom fasadom zbog čega je ovaj projekat i toliko atraktivan.

Osnova karakterističnog sprata:

Bakrena fasada

Fasada objekta obložena je aluminijumom u bakrenim tonovima, dok su veliki prozori blago uvučeni kako bi se korisnicima pružio osećaj privatnosti. Dizajn fasade omogućio je zanimljiv svetlosni efekat unutar objekta, što je posebno zanimljivo u večernjim satima.

Uvučeni prozori daju jedinstven arhitektonski izraz građevini širokoj svega deset metara.

Arhitekte smatraju da uvučeni prozori ujedno daju jedinstven arhitektonski izraz samoj građevini, čije proporcije i stil odlično prate užurbanost sredine. Gledajući spolja, dobija se dojam da je zgrada ovako podeljena na više manjih jedinica, a zanimljivo je da istaknuti delovi stoje u ravni s ornamentima susednih zgrada.

Ovako izgleda stambena zgrada sa stražnje strane:

Terasa na krovu

Na poslednjem spratu nalazi se i zajednička krovna terasa. Osim što zauzima celu polovinu poslednjeg sprata, terasa je i pomalo spuštena u odnosu na krovove susednih zgrada, što je bio još jedan način da se stanarima omogući doza privatnosti.

U prizemlju objekta nalazi se radionica za popravku gradskih bicikala koja je otvorena za sve građane Kopenhagena.

U galeriji pogledajte crteže projekta:

Osnova
Osnova
Presek
Presek
Fasada
Fasada
Razrada fasade
Razrada fasade

Projekat: Christensen & Co Architects / Foto: Niels Nygaard

Korisni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *