Svetski projekti

Kako je stari španski ambar pretvoren u moderan dom

Španci su se uvek dičili svojim kulturnim nasleđem, a rekonstrukcija ovog starog ambara u moderan stambeni prostor odličan je primer očuvanja tradicije na originalan i hrabar način.

Kada je internacionalni tim inženjera i arhitekata studija OOIIO krenuo da radi na ovom projektu, nisu znali kako će on na kraju tačno izgledati. Rešenja su se osmišljavala iz dana u dan na licu mesta, a izazovi pri gradnji su se prevazilazili korak po korak.

Najbitnije od svega bilo je sprečiti urušenje derutnog ambara u kojem se nekada čuvalo seno. Objekat je nekad služio i kao skladište alata, prostorija u kojem su noćili psi i mazge. Tu je nekad bio i bunar za vodu, kao i kuhinja za radnike, a umesto frižidera, jer na imanju nije bilo struje, koristili su udubljenje u zidu jer bi u njemu hrana ostajala sveža.

Neki delovi ove građevine stari su i preko stotinu godina, a neki su izgrađeni početkom 20. veka, no zajedničko im je to što su svi upotrebljeni materijali bili izuzetno jeftini. Nakon 50 godina nemara, zgrada je prosto vapila za tim da se konačno sruši. Međutim, glavni arhitekta Joaquín Millán Villamuelas je upravo u tome video poseban izazov.

Nakon 50 godina nemara, zgrada je prosto vapila za tim da se sruši. Međutim, arhitekta je upravo u tome video poseban izazov.

Tokom rekonstrukcije projekta, pazilo se da se očuvaju svi originalni elementi i način na koji su svi oni sklapani. Grubi radovi podrazumevali su rekonstrukciju krova i reizgradnju zidova od cigle, a rekonstrukcija unutrašnjeg prostora u velikoj meri se svela na spajanje pojedinačnih prostorija u veliku otvorenu celinu.

Što se tiče fasade, na njoj su izvršene možda najveće promene. Stara cigla u potpunosti je zamenjena novom, ali je ovo rešenje pružilo poseban pečat novom zdanju. U prilog tome ide i činjenica da je u regiji Toledo gradnja ciglom sasvim uobičajena i da se u okolini nalazi čak nekoliko velikih ciglana.

Enterijer u tradicionalnom stilu

Zanimljivo je da se objekat prostire na tri nivoa – podrum, prizemlje i sprat – ali da ranije nisu postojale gornje stepenice, već su se radnici merdevinama penjali do spavaona na spratu. Zato su u prostor dodate nove spiralne stepenice koje spajaju sve nivoe objekta.

Galerija fotografija

Mnogi originalni elementi takođe su pažljivo restaurirani. U njih spadaju velika drvena vrata i tradicionalne glinene pločice, dok su pojedini zidovi ogoljeni kako bi originalne grede došle do izražaja.
Pogledajte kako sada oni izgledaju:

 

Na kraju radova, tim dizajnera je odlučio da zidove nove kuće oboji u belo kako bi celom prostoru dozvolio da konačno prodiše. U indigo plavu nijansu ofarbani su originalni elementi konstrukcije, a novi elementi u crno.

Svi navedeni koraci omogućili su starom ambaru novu, uzbudljivu namenu, a želimo mu da poživi bar još sto godina.

Originalni crteži:

 

Foto: OOIIO Architecture, josefotoinmo.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *