Opremanje

Ovaj topli zid umiruje menstrualne bolove

Dosta vam je lekova, bapski recepti više ne pomažu i prosto ne znate kako da se rešite bolova tokom menstruacije? Ili, pak, živite s damom koju muče ove boljke? Ne brinite. Građevinci imaju lek za vas.

Lauren Lee, industrijska dizajnerka iz San Franciska, osmislila je topli zid za javne toalete koji ženama pomaže da prevaziđu menstrualne tegobe.

Projekat je zamišljen kao odgovor na generalan nedostatak sličnih potrepština u javnim prostorima, ali i na nepotreban tabu koji prati ovu temu.

topi zid
Toplota zida umanjuje menstrualne bolove

Oblik toplih izbočina u zidu savršeno prati anatomiju ženskog tela tako da one mogu da ugreju donji deo svojih leđa i abdomen.

Naime, kako su aparati s tamponima i ulošcima i ostalim praktičnim proizvodima neverovatno retki u javnim toaletima, Lauren Lee je dizajnirala rešenje koje jednostavno ne možete izbaciti iz toaleta – jer predstavlja njegov nezamenjivi deo.

Ovakvi zidovi mogli bi posatati sastavni deo ženskog toaleta

Sastavni deo javnog toaleta

„Kreiranjem opipljivog javnog resursa, ovaj projekat ruši tabu o menstruaciji kao onome što bi trebalo kriti od javnosti“, izjavila je mlada dizajnerka dodavši da je ženski toalet oduvek bio mesto na kojem se na neki neobičan način spajaju ono intimno i ono javno. To je mesto na kojem se sreću potpuno nepoznate žene, uvek spremne da podrže jedna drugu u nezgodnoj situaciji, što je bila i glavna motivacija iza ovog rada.

Izbočine u zidu u skladu sa ženskom anatomijom

Sistem sličan električnom podnom grejanju

Pokriven grejnim porcelanskim pločicama, Topli zid bazira se na tehnologiji sličnoj onoj koja se koristi u sistemima električnog podnog grejanja. Radni prototip zida ima ugrađene žice koje sprovode električno grejanje, a žene mogu da se oslone na izbočinu na zidu i tako ugreju donji deo svojih leđa i abdomen.

Grejne pločice emituju toplotu koja opušta grčeve

Oblik izbočine savršeno prati anatomiju ženskog tela. Izbočinu je Lee dizajnirala na osnovu kartonskih otisaka koje je dobila od volonterki, piše Dezeen.

Topli zid je pravljen po meri pravih žena

Spreman za upotrebu

Ovaj projekat je master rad sa kojim je Lauren Lee završila studije na čuvenom institutu Pratt. Dizajnerka se nada da će projekat uspeti da izazove pažnju javnih institucija u San Francisku da pokažu malo više empatije prema korisnicima javnih prostora.

Foto: Lauren Lee, master rad

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *