Dobro izvedeno zastakljivanje terase povećava cenu stana
Aktuelno, Izvođenje, Nameštaj i oprema, Opremanje, Saveti arhitekte Sonje

Mali saveti za zastakljivanje terase

Vrlo popularan način dobijanja dodatne prostorije ili proširenja postojeće jeste zastakljivanje terase. Pokušaćemo da objasnimo proceduru dobijanja dozvole i najbolji način izvođenja ovih građevinskih radova sa cenovnog i funkcionalnog aspekta.

Zakon o planiranju i gradnji (član 2, stavka 32) građevinske radove kojima se menja spoljni izgled zgrade (objekta) svrstava u rekonstrukciju objekta i za njih je neophodno pribavljanje građevinske dozvole. Ipak, naš savet je da pre nego što krenete u pribavljanje potrebne dokumentacije, odete do gradske uprave i raspitate se na koji način se posmatra ova vrsta radova u vašoj opštini. Naime, postoje različita tumačenja zakona koja ponekad ove intervencije svrstavaju u red adaptacije i sanacije. U tom slučaju nije potrebna građevinska dozola već samo prijava radova.

Ukoliko se terasa zastakljuje kako bi se proširila njena sezonska upotreba predlažemo sistem klizno-okretnog zastakljivanja. On omogućava potpuno otvaranje terasa u letnjim mesecima i potpuno zatvaranje kada krenu hladni dani, pri čemu se ne gubi osećaj otvorene terase, jer nema nikakvih profila koji zaklanjaju vidik, a terasa se može bez problema koristiti kao u letnjim mesecima. Klizanjem staklenih panela i njihovim otvaranjem ka slobodnom zidu terase, stakla postaju potpuno dostupna za lako čišćenje.

Stakleni paneli koji nisu oivičeni ramovima ne narušavaju arhitekturu zgrade, te se na taj način izbegavaju svi arhitektonski problemi koji nastaju ugradnjom klasičnog PVC ili alu sistema sa prozorskim okvirima. Konstrukcija se sastoji iz klizača: gornjeg profila koji je pričvršćen za plafon i ima ulogu da nosi ukupnu težinu staklenih panela i donjeg profila koji je pričvršćen za pod terase i ima ulogu usmeravanja staklenih panela. Gornji i donji nosač stakla su pričvršćeni za same staklene panele. Predstavnici ovih sistema su firme Virmak inžinjering i Terasa Lux.

Klizni stakleni paneli bez vertikalnih profila koji zaklanjaju pogled

Ipak korišćenje zastakljene terase kao stambenog prostora zahteva bolju termičku izolaciju: PVC, aluminijumskim ili drvenim progilima ili u najboljem slučaju kombinaciju aluminijum-drvo.

Predlažemo nagibno-klizni sistem kao odgovarajući za zastakljivanje tarase. Pozitivna strana jeste bolja termička izolacija dok je pak arhitektonski izgled zgrade narušen. Iz ovoga razloga, konsultujte arhitektu koji vam može izvesti projekat i specifikaciju stolarije koja će se najbolje uklopiti u arhitekturu vaše zgrade. Dobro izvedena zastakljena terasa vam može povećati cenu stana ali vam isto tako loše rešenje može oboriti ukupnu vrednost stana.

Dobro izvedeno zastakljivanje terase povećava cenu stana

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Kale

  Ko ce traziti dozvolu za zastakljivanje…

 2. Igor Conic

  Komplikovana birokratija je danas (nažalost) neizbezan deo zakona o gradnji. Nadamo se i željno iščkujemo pojednostavljenje …

 3. marija

  hocu da ugradim vrata koja su ya oko pet cantimetra veca od prethodnih pa moram da secem zid, da li sam u obavezi da prijavim radove u opstinu i da trazim gradjevinsku dozvolu. stan se nalzi u zajednickom dvoristu gde ima vise stanara

 4. Zastakljivanje terasa I deo | Gradnja

  […] Saznajte kako pravilno treba zastakljivati terase. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *