Sauna u sopstvenom domu? Zašto da ne!; Foto: Vladimir Čović, Enterijer Sonja Brstina/TIM Inženjering
Opremanje

Koje su minimalne dimenzije za smeštanje saune u stan

Saznajte i koje vrste sauna se najčešće ugrađuju, čime se oblažu, koliko struje troše i šta je jedan od glavnih preduslova za njihovu dugovečnost.  

Kao reakcija na savremeni način života, ubrzan i prepun stresa, odlazak u saunu – nekad smatran luksuzom za „odabrane“ – čak i kod nas sve više postaje redovna potreba svih onih koji žele da se oslobode napetosti, opuste um i mišiće, eliminišući pritom toksine iz svog tela.

Prema navodima stručnjaka, čak i nekoliko minuta dnevno provedeno u sauni sasvim je dovoljno za pozitivan efekat, što nas je navelo da se zapitamo kako bi to izgledalo kada bi sauna postala svakodnevni deo našeg života, odnosno – da li je moguće smestiti je u naš sopstveni dom?

A da je ova ideja itekako izvodljiva, potvrđuje nam Milan Delić iz kompanije Sistem SMD, koji će u redovima koji slede rešiti mnoge nedoumice u vezi sa ugradnjom kućnih sauna.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Brisanje klupa nakon upotrebe spada u redovno održavanje; Foto: Sistem SMD

Minimalna mera da bi dve odrasle osobe sedele komotno u sauni je 150 x 140 cm i visine 210 centimetra.

Ako pričamo o optimalnoj ili idealnoj meri za saunu u nekom domu, naš sagovornik odmah na početku razgovora napominje da tako nešto ne postoji.

Uglavnom  se, kako kaže, u većini slučajeva iskoriste neki prostori koji nemaju namenu u domu ili neko kupatilo koje je višak, ili pak kosina ispod stepenica.

„Neka minimalna mera da bi dve odrasle osobe sedele komotno u sauni je 150 x 140 cm, standardna visina saune je 210 cm, a ako biste hteli da imate ležeću saunu, neke minimalne mere su 180 x 140 cm, da jedna osoba legne na gornju, a jedna na donju klupu“, kaže za naš portal Delić.

Šta je potrebno za ugradnju kućne saune

Kada su instalacije u pitanju, za finsku saunu sa električnom peći potreban vam je napojni kabel 5 x 2,5 odnosno trofazna struja, dok je  ja za rad IC saune dovoljan je kabel 3 x 2,5 odnosno monofazna struja.

Takođe, naš sagovornik ističe da na podu saune obavezno moraju biti postavljene pločice – zbog održavanja.

Standarna visina saune je 210 cm; Foto: Vladimir Čović, Enterijer Sonja Brstina/TIM Inženjering

Materijali i održavanje

Prema Delićevim rečima, kod nas se saune prave uglavnom od lamperije debljine 1,7 mm, dok se za oblogu koriste ariš, sibirski beli bor, finska omorika, ruska jasika, srebrna lipa, bela topola, kao i tropsko drvo abachi.

„Sve ove vrste obloga spadaju u standardne obloge, dok u premijum klasu spadaju crveni kedar, padok i meranti“, kaže Delić, te napominje da je jako bitan faktor da sve obloge koje se koriste u sauni moraju biti potpuno suve.

Kada je u pitanju održavanje, naš sagovornik navodi da nakon upotrebe redovno treba brisati klupe nekim sredstvom za dezinfekciju, dok nakon tri godine saunu treba premazati Danskim uljem za drvo.

„Mada, saune u kućnim uslovima i uz pravilno korišćenje mogu jako dugo da traju“, ističe Delić iz kompanije Sistem SMD.

Minimalne mere za ležeću saunu su 180 x 140 cmFoto: Sistem SMD

Za rad IC saune potrebno je manje snage i takve vrste sauna maksimalno za 60 minuta potroše 3 kW struje.

Što se potrošnje struje tiče, finska sauna ima raspone snage po vrstama peći od 4,5 do 9 kW, a tretman a zagrevanjem peći traje sve ukupno 90 minuta.

Ako je pak u pitanju IC sauna, za njen rad je potrebno manje snage i takve vrste sauna maksimalno za 60 min potroše 3 kW, objašnjava sagovornik našeg portala.

Kako dodaje, u zadnjih par godina saune su izašle iz tradicionalnog stila gradnje, te se sada jako puno pažnje polaže na estetski izgled.

„Rade se kompletni frontovi od stakla, osvetljenje sa LED trakama, zidovi ili delovi zidova od prirodnog kamena, slani zidovi…“, nabraja Delić.

Danas se mnogo pažnje obraća i na esteski izgled saune; Foto: Sistem SMD

Preduslov za dugovečnost

A na samom kraju razgovora, na sagovornik nam daje i jedan koristan bonus savet.

„Ako, na primer, tražite prostor u svom domu za saunu, gledajte da se ona radi u uglu ili, još bolje, u nekoj obzidanoj prostoriji – to je jedan od glavnih preduslova za dugovečnost saune”, ističe za Gradnju Milan Delić iz kompanije Sistem SMD.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *