Arhitektura

Sauna u obliku jajeta optočena zlatom

Umetnička instalacija u formi saune simbolično predstavlja transformaciju švedskog grada Kiruna koji će se kompletno relocirati zbog sleganja tla.

Meštani i posetioci ovog švedskog gradića ovog proleća će moći da uživaju u jedinstvenoj spa oazi nazvanoj Solarno jaje čiji dizajn je inspirisan samim gradom. Forma jajeta nastoji da simboliše ponovno rađanje, odnosno, urbanističku transformaciju grada Kiruna u kom se planira izmeštanje čitavog mesta za tri kilometra zbog problema koji nastaju usled sleganja tla zbog decenijskog eksploatisanja obližnjeg rudnika gvožđa.

Zbog sleganja tla usled rudarenja, cela Kiruna se izmešta. Jaje simbolizuje ponovno rađanje grada.

A gde ima gvožđa ima i zlata. Naime, sauna visoka pet i široka četiri metra, obložena je sa 69 pozlaćenih panela od nerđajućeg čelika. Kako su paneli demontažnog karaktera, sauna se može rasklopiti i ponovo instalirati u bilo kom drugom mestu u gradu.

Pećka u obliku srca

Saunu u obliku jajeta dizajnirao je međunarodno priznat umetnički par Mats Bigert i Lars Bergstrom.

Toplotu proizvodi pećka u obliku srca.

„Saune su mesta koja fasciniraju. Kada nas je Riksbigen pozvao da izvedemo projekat za Kirunu, osetili smo da je prirodno da istražimo i osmislimo prostor koji objedinjuje i podstiče na razgovor. Saune su neprikosnovena mesta gde možete diskutovati o svim temama, kako malim tako i velikim.“ – istakli su tvorci projekta Mats Bigert i Lars Bergstrom.

Umetnički duo Bigert & Bergstrom karakteriše dugogodišnja fascinacija odnosa čovečanstva prema klimi, prirodi, energiji i tehnologiji. Solar Egg je jedan od njihovih praktičnih projekata koji obrađuje tu temu.

Riksbigen, udruženje koje je iniciralo realizaciju ovog projekta, objavilo je da svi koji žele da rezervišu svoj boravak u sauni mogu to uraditi preko njihovog sajta.

Solar Egg će tokom ove godine privremeno biti izložen i u švedskom Institutu u Parizu, jedinom švedskom kulturnom centru u inostranstvu. Na inicijativu švedske vlade na taj način će u saradnji sa Swedish Design Moves biti deo promotivnog programa koji u inostranstvu predstavlja švedski dizajn, arhitektura i moda.

Pogledajte kako izgleda sauna u boliku jajeta:

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *