Podgarić
Aktuelno, Arhitektura

25 napuštenih spomenika iz Jugoslavije

U periodu od 1960. do 1970. godine pod vladavinom Josipa Broza Tita izgrađeni su mnogobrojni spomenici koji su trebali da sačuvaju uspomenu da tekovine Drugog svetskog rata. Iako ove spomenike sada retko ko posećuje oni deluju kao da su iz budućnosti.

Neki od spomenika obeležavaju mesta na kojim su se održale velike bitke tokom rata kao što su Tjentište, Kozara ili Kadinjača dok su drugi sagrađeni na lokacijama koncetracionih logora (Jasenovac i Niš). Napravili su ih razni vajari i skulptori kao što su Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabu kao i arhitekti Bogdan Bogdanović ili Gradimir Medaković prenoseći snažan vizuelni uticaj sa ciljem da pokaže snaga SFRJ. Međutim sa raspadom Jugoslavije, nestala je i ideja o socijalističkom duhu a narodno-oslobodilački ponos pao je u zaborav.

Posete spomenicima koji su ostali iz ovog vremena širom Jugoslavije sada su retke sem nekolicine zainteresovanih. Tako je i poznati fotograf Jan Kempenaers došao na ideju da istaži ove relikte prošlosti i zabeleži 25 spomenika na području cele bivše Republike. Oko njegove kamere  zabeležilo je sledeće slike koje, po njegovom utisku, deluju kao da su iz budućnosti.

Podgarić

 

Petrova Gora

 

Kosmaj

 

Tjentište

 

Kruševo

 

Kozara

 

Grmeč

 

Ilirska Bistrica

 

Jasenovac

 

Sanski Most

 

Niš

 

Košute

 

Korenica

 

Knin

 

Makljen

 

Tjentište

 

Kolašin

 

Kadinjača

 

Mitrovica

 

Brezovica

 

Kamenska

 

Ostra

 

Sisak

 

Nikšić

 

Sinj

 

Zenica

 

(Foto: Jan Kempenaers, CrackTwo)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. rastko

    Zaista deluju neverovatno i fascinantno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *