Dešavanja

Generalni urbanistički plan Niša do 2025. godine

Nakon sednice Gradskog veća, na kojoj je doneto rešenje o utvrđivanju Predloga Generalnog urbanističkog plana Niša 2010-2025, gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da je ovaj dokument poslat u skupštinsku proceduru, a da će se pred odbornicima Skupštine grada naći na prvoj narednoj sednici.

On je istakao da je Generalni urbanistički plan jedan od dva najbitnija planska dokumenta koja definišu razvoj grada u narednih 15 godina.

– Novi Generalni urbanistički plan ispraviće mnoge nepravde i loše odluke iz starog GUP-a koje su zaustavile razvoj i izgradnju pojedinih delova grada, a otvoriće mnoge mogućnosti za njegov razvoj.

Druga bitna odlika novog GUP-a jeste činjenica da se granice koje se definišu ovim planskim dokumentom proširuju za preko 120 km2, što praktično znači 12 hektara za moguće nove industrijske zone, ka motelu „Nais“ i duž Koridora 10. To će omogućiti izgradnju i opremanje novih industrijskih zona i tako nastaviti trend privlačenja novih stranih investitora i korišćenje geografskog položaja našeg grada na najefikasniji način.

Takođe je bitno to što je novi GUP fleksibilniji od starog plana, tako da su povećani urbanistički koeficijenti. Poznato nam je da desetak investitora čeka na usvajanje novog GUP-a, kako bi na svojim lokacijama započeli sa izgradnjom novih stambenih, poslovnih i objekata komercijalnog tipa – rekao je gradonačelnik Simonović.

On je istakao da je u toku javnog uvida bilo više od 400 primedbi građana i pravnih lica, a da je prihvaćen veliki broj njih, što će uticati i na podsticanje izgradnje od strane samih građana na do sada neizgrađenim lokacijama, što će dovesti do dalje urbanizacije velikog dela teritorije Grada Niša.

– Generalni urbanistički plan biće usvojen na prvoj narednoj sednici Skupštine grada, a po završetku javnog uvida i Prostorni plan će biti stavljen u skupštinsku proceduru. Na taj način, do oktobra meseca Grad Niš će kompletirati svu plansku dokumentaciju za narednih petnaest godina – rekao je gradonačelnik Simonović.

Gradonačelnik Simonović takođe je saopštio da će, nakon izmena Zakona o porezu na imovinu i nedavno donete Uredbe Vlade Republike Srbije koja se odnosi na lokalnu samoupravu, Grad Niš sniziti stopu poreza na imovinu na 0,3%, sa ciljem da se građani Niša u što manjoj meri opterete ovom finansijskom obavezom.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *