Araucaria Greenhouse u Brazilu; Foto: © Carolina Lacaz
Svetski projekti

Araucaria Greenhouse: Raj za ljubitelje vrtlarstva u bliskom kontaktu s prirodom

Staklenik ukupne površine od 33 kvadrata sadrži sve što je potrebno jednoj porodici kako bi uživala tokom boravka u šumskom okruženju.

Objekat nazvan Araucaria Greenhouse, smešten među stablima čileanskog bora (lat. Araucaria araucana), arhitekte iz brazilske firme Angá Arquitetura projektovale su tako da sa svih strana bude u bliskom kontaktu sa prirodom i domaćim životinjama.

Ovaj staklenik – koji se nalazi u mestu Campos do Jordão nedaleko od Sao Paola – takođe je dizajniran sa ciljem da porodica može da neometano brine o svojim biljkama, igra društvene igre i provodi vreme zajedno u jednom prostoru.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat se nalazi u mestu Campos do Jordão nedaleko od Sao Paola u Brazilu; Foto: Carolina Lacaz

Jednostavna i čista zapremina

Staklenik ima jednostavnu i čistu zapreminu, gde prednji deo ima niski kameni zid i zastakljene prozore sa gvozdenim ramovima, dok zadnji kameni zid skriva otvorenu ostavu iza staklenika, a ujedno služi i kao nosač za drvenu policu za knjige, pišu arhitekte za ArchDaily.

Plafon, odnosno krov objekta je u najvećoj meri izveden od stakla, kombinovan sa šindrom na zadnjoj strani, kako bi se zaštitili drvena polica za knjige i skladište.

Ilustracija: Angá Arquitetura

Pod, police i pult dizajnirani su tako da sve bude u skladu s vlažnim okruženjem koje je potrebno biljkama.

Materijalizacija objekta je vođena na osnovu postojeće kuće na imanju, te su se arhitekte odlučile za drvo i kamen, a dodatno staklo se prosto stopilo sa okruženjem prepunim rastinja, te iako je dominantan materijal, svakako nije dominantan element ove lokacije.

Popločani pod, police i pult dizajnirani su tako da sve bude u skladu sa vlažnim okruženjem koje je potrebno biljkama, objašnjavaju brazilske arhitekte.

Zadnji kameni zid služi i kao nosač za drvenu policu za knjige; Foto: Carolina Lacaz

Multifunkcionalni sto

Kako prostor ne bi bio bezličan i nezanimljiv, pod je dobio dijagonalno formirani crno-beli izgled, a drvena polica za knjige u pozadini upotpunjuje okruženje, čineći ga prijatnim i nudeći prostor za skladištenje i izlaganje određenih predmeta koji su bitni za porodicu.

U samom centru prostora postavljen je sto koji služi za rad sa biljkama, ali je istovremeno postao i mesto za sastanke, odnosno trenutke dokolice porodice i razgovor uz vino. Ideja je bila i da se sto kruži biljkama, tako da svi podjednako mogu da uživaju u njima.

Sto u centru služi za rad sa biljkama ali i za porodična okupljanja; Foto: Carolina Lacaz

Grafički prilozi

Foto-galerija

Araucaria Greenhouse u Brazilu; Foto: © Carolina Lacaz
Araucaria Greenhouse u Brazilu; Foto: © Carolina Lacaz

Fotografije: Carolina Lacaz

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *