Arhitektura

Banka ili botanička bašta? Poslovni prostor kao staklenik

Italijanska banka Intesa Sanpaolo, nakon pet godina izgradnje, otvorila je svoj novi poslovni objekat u Torinu.

Poslovna zgrada visine 166 metara delo je slavnog italijanskog arhitekte Renzo Piano. Renco je koncept ovog projekta zamislio kao „ekološku i socijalnu laboratoriju“. Ekološki aspekt u ovom slučaju otelotvoren je u vidu mini botaničke bašte, koja se nalazi u sklopu objekta.

Banka Intesa 01

Kula ima tri podzemna garažna nivoa, iznad kojih se nalazi komercijalni prostori. U prizemlju su smešteni pomoćni prostori i bašta oko koje se nalaze restorani i vrtić. Iznad površine zemlje je i ostalih dvadeset i šest sptarova poslovnog prostora, piše ArchDaily.

Banka Intesa 02

Na poslednja tri sprata zgrade smešten je sadržaj koji je otvoren za javnost odnosno kojeg mogu posećivati svi stanovnici grada, jer po rečima Renza „zgrada mora postati deo svakodnevnog života grada“.

Banka Intesa 03

Bioklimatski staklenik, koji se nalazi u gornjoj zoni zgrade, pruža se kroz tri nivoa: kroz spart sa restoranima, kroz izložbenu halu i krovnu terasu.

Banka Intesa 04

Kula banke Intesa rezultat je istraživanja vođenog namerom da se iskoriste prirodni izvori energije. Podzemne vode koriste se u sistemu klimatizacije kancelarija, dok se solarna energija prikuplja preko solarnih panela koji se nalaze na južnoj strani objekta. Dvostruko konstruisana staklena fasada omugućava da se izbegne gubitak toplotne energije u toku zime.

Banka Intesa 05

Foto: Enrico Cano, Courtesy of RPBW

Pogledajte i kako izgleda Bosco Verticale – najlepša zelena zgrada u Evropi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *