Kompleks za odmor smešten je u malom zaseoku na Pelješcu.
Domaći i regionalni projekti

Ruševni objekat na Pelješcu pretvoren u savremenu vikendicu

Transformacijom derutnog i ruševnog poljoprivrednog sklopa dobijeno je mesto za stanovanje i odmor.

Ruševna i napuštena agrarno-stambena celina u Pelješkom zaseoku Konštari postaje mesto za relaksaciju i odmor na osnovu projekta arhitekte Davora Bušnja. Opsežnom rekonstrukcijom zadržava se karakteristična kompozicija tri postojeća volumena uz ukidanje programske hijerarhije.

Primarni prostorno-konstitutivni element sklopa je ogradni kameni zid koji, u skladu s tradicionalnom morfološkom obrascu dalmatinskih naselja, preuzima dvojaku ulogu: definiše kultivisani prostor i izdvaja ga iz krajolika i u isto vreme povezuje gradbene elemente i različite prostorne sekvence u samodostatnu celinu. Ritmičan sled stambenih volumena oslonjenih na ogradni zid dopunjen je strukturama mediteranskog izvora (zelena nadstrešnica, kamin, vrtni paviljon, ulazni dvor) čime se formira prostorni okvir programskih i ambijentalnih različitosti.

Postojeća tri volumena su zadržana i temeljno rekonstruisana u dve stambene jedinice.

Jednostavna osnova sklopa, skromnost detalja i materijala nadomeštena je raznolikošću doživljaja i bogatstvom prožimanja spoljašnjih i unutrašnjih prostora obitavanja. Prostorno povezivanje s posrednim spoljašnjim prostorom kao i vizuelna veza s kultivisanim i prirodnim krajolikom artikuliše se kadriranim sekvencama i panoramskim pogledima u zavisnosti od scenarija korišćenja i fizionomiji mesta boravka.

Pogledi ka krajoliku

Otvori u kamenom plaštu stambenih volumena omogućavaju gradirano nizanje različitih ambijenata i uokviruju delove krajolika. Naspram kadriranih Malapartovskih slika u enterijeru, boravak u senci paviljona pruža široke poglede prema dinamičnom Pelješkom pejzažu. Karakter i ugođaj spoljašnjih prostora režiran je prostornom dispozicijom i međuodnosom ogradnog zida i ostalih struktura.

Kliznim staklenim vratima paviljon se transformiše iz zatvorenog u potpuno otvoren i natkriven prostor povezan sa terasom bazena.

Samoodrživost postignuta projektovanjem i gradnjom ovog sklopa za odmor ne temelji se na primeni sistema iz pomodarske palete održive izgradnje. Sinhronizacija s podnebljem provedena je kako u vidu pasivnog korišćenja prirodnih resursa tako i u smislu kombinovane upotrebe izdržljivih autohtonih i industrijskih materijala, a posebno primenom lokalnog zanatstva. U kontekstu oslabljene građevinske industrije i odumrlih zanatskih umeća, velika pažnja posvećena je prilagođavanju projektantskih rešenja stupnju lokalnog graditeljskog know- how-a.

Grafičke podloge:

Situacija
Situacija
Struktura i organizacija sklopa
Struktura i organizacija sklopa
Prizemlje
Prizemlje
Zapad
Zapad
Preseci
Preseci
Istočna fasada
Istočna fasada

Faktografija:

  • Autor: Davor Bušnja
  • Suradnici: Špela Kočevar, Javier Santome
  • Bruto izgrađena površina: 153 m2
  • Površina parcele: 3.800 m2
  • Projekat: 2014
  • Realizacija: 2018
  • Autori fotografija: Marko Ercegović, Davor Bušnja

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *