Prekrajanje prostora po sopstvenim željama; Foto: Royal House Co.
Arhitektura

Kuća koja može da se širi kako raste porodica

S obzirom na to da se ova kuća vremenom može nadograđivati po principu „uradi sam“ projekta, ona nosi simboličan naziv Grow House.

Prema rečima arhitekte iz firme Royal House Co, koja stoji iza dizajna ove neobične i fleksibilne kuće od 123 kvadratna metra, oni su prilikom procesa projektovanja bili u potrazi za rešenjem koje bio dalo odgovor na novi način življenja u stambenom objektu. Novi sistem se temelji na dve tačke razvoja, gde je jedna opisana kao „slobodan i otvoren skeletni dizajn“, a druga kao „uradi sam razvoj za stanare“.

Tavanski prostor može se iskoristiti za kreiranje prostorija za skladištenje stvari ili, još bolje, da se organizuje nova soba.

Objekat Grow House jednospratne strukture, karakteriše kosi krov na dve vode, koji je omogućio čistu visinu unutrašnjeg prostora u pojedinim delovima, od čak 8 metara. Zahvaljujući prozorima velikih dimenzija, kao i krovnim prozorima, unutrašnjost ovog dela kuće ima veliku količinu prirodne svetlosti. Arhitekte su se fokusirale na promenljivost baš ovog velikog prostora i napravili ga tako da se može prilagoditi različitim životnim sadržajima, piše ArchDaily.

Konstrukcija krova od drvenih rešetki napravljena je fabrički i ona se veoma lako spaja na licu mesta.

Drvena rešetkasta struktura krova omogućava formiranje prostora za razne namene, pa se kroz uradi sam“ projekat može stvoriti prostor za budući rast kuće. Tavanski prostor ispod krova, koji je potpuno zamenljiv, može se iskoristiti za kreiranje prostorija za skladištenje stvari ili, još bolje, da se organizuje nova soba. Ovakva kuća može biti dobra početna tačka za nove konfiguracije u skladu s potrebama ukućana.

Konstrukcija krova od drvenih rešetki napravljena je fabički i ona se veoma lako spaja na licu mesta.

Grafički prikaz rešetkaste krovne strukture

Komšijski duh

Arhitekte su imale ideju da stvore prostor u kom će podstaći i međusobno pomaganje između suseda prilikom rada na kući i tako osnažiti komšijski duh.

Grafičke podloge

Osnove kuće
Presek kuće

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *