Svečano otvaranje kompleksa Valley u Holandiji očekuje se do kraja godine; Foto: Marcel Steinbach (MVRDV)
Svetski projekti

12 arhitektonskih projekata koji će obeležiti 2022. godinu

Među projektantima su se našle najpoznatije svetske arhitektonske firme kao što su Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, Snøhetta, Mad Architects i drugi. 

Predstavljamo vam 12 najzanimljivijih arhitektonskih projekata predviđenih za završetak tokom 2022. godine, uključujući podvodni park skulptura, kao i novo sedište čuvene kompanije za proizvodnju mineralne vode.

Pročitajte još na Gradnja.rs

Taipei Performing Arts Center, Tajvan, autori: OMA

Posle dugog iščekivanja, Tajpejski centar izvođačkih umetnosti konačno će otvoriti svoja vrata u glavnom gradu Tajvana u martu 2022.

Ustanova kulture, čiji je plan firma OMA prvi put otkrila 2009. godine, sadrži tri jedinstvena pozorišta koja se spajaju u centralnu staklenu kocku. Za razliku od tradicionalnih pozorišta, svi delovi bekstejdža biće vidljivi javnosti kroz kružni cirkulacioni prostor, piše portal Dezeen.

Taipei Performing Arts Center na Tajvanu; Foto: Chris Stowers (OMA)

Međunarodni fudbalski centar u Sijanu, Kina, autori: ZHA

U susret AFC kupu Azije 2023, Zaha Hadid Architects će ove godine završiti raskošni fudbalski stadion u kineskom gradu Sijanu,

Među njegovim definišućim karakteristikama nalaziće se visoki stubovi i nadvišeni krov, koji pruža utočište za niz zelenih terasa na koti okrenutoj prema jugu.

Xi’an International Football Centre u Kini, Foto: Atchain

Sidney Modern, Australija, autori: SANAA

U dalekoj Australiji, SANAA će dovršiti novi objekat Umetničke galerije Novog Južnog Velsa, koji je dizajniran kao kontrast neoklasicističkoj arhitekturi postojeće galerije.

Proširenje će se sastojati od niza kaskadnih paviljona sa staklenim zidovima i uključivaće podzemnu galeriju izgrađenu u preuređenom rezervoaru za naftu koji datira iz Drugog svetskog rata.

Galerija Sidney Modern; Foto: SAANA

Lanternen, Danska, autori: Snøhetta i VERK Arkitekter

Jedan od najmanjih projekata na ovoj listi je Lanternen, drveni društveni centar za vodene sportove, koji se gradi na obali Esbjerga u Danskoj.

Dizajnirana od strane biroa Snøhetta i VERK Arkitekter, zgrada svojim izgledom želi da dočara „majstorstvo pravljenja čamaca“ i imaće veliki otvor na fasadi koji će posetioce voditi do ivice vode.

Centar Lanternen u Danskoj; Foto: MIR

Muzej lepih umetnosti Arkanzasa, SAD, autori: Studio Gang

Među zgradama koje treba ove godine da budu završene u SAD, nalazi se i redizajnirani Muzej lepih umetnosti Arkanzasa u Litl Roku.

Biro Studio Gang projektovao je objekat izliven od betona, čiji krov pokriva niz zakrivljenih paviljona i ima za cilj da ujedini postojeće strukture na muzejskoj lokaciji.

Arkansas Museum of Fine Arts; Foto: Timothy Hursley

Sedište kompanije DJI, Kina, autori: Foster + Partners

Foster + Partners imaju niz projekata koji treba da budu završeni 2022. godine, ali jedan od najneobičnijih jeste sedište koje su dizajnirali za robotičku kompaniju DJI u Šenženu.

Zgrada se sastoji od dva tornja sa izraženim čeličnim nosačima, koji će biti povezani zakrivljenim nebeskim mostom dizajniranim da omogući prikazivanje najnovije tehnologije dronova te kompanije.

Sedište kompanije DJI u Kini; Foto: Foster + Partners

Škola Sundbi, Danska, autori: Henning Larsen Architects

Jedina obrazovna ustanova koja se nalazi na ovoj listi jeste zgrada osnovne škole koju potpisuje biro Henning Larsen Architects, a koja će imati krov po kom se može hodati i prilagodljiv enterijer.

Ova škola trebalo bi da postane prva zgrada te vrste u Danskoj kojoj je dodeljen Nordic Ecolabel – zvanični sertifikat o održivosti u regionu koji uzima u obzir detalje kao što su potrošnja energije i upotreba materijala.

Škola Sundbi u Danskoj; Foto: Henning Larsen Architects

Nanjing Zendai Himalayas Center, Kina, autori: MAD

Sa zakašnjenjem, u 2022. biće sagrađen i objekat mešovite namene Nanjing Zendai Himalayas Center u kineskom gradu Nankingu.

Dizajniran od strane firme MAD, ovaj kompleks od 560.000 kvadratnih metara sastoji se od mešavine malih zgrada, zelenih površina i uzvišenih staza koje su oivičene kulama nalik na planine sa kaskadnim otvorima za vazduh.

Nanjing Zendai Himalayas Center; Foto: CreatAR Images

Fabrika kompanije San Pelegrino, Italija, autori: BIG

Glavna fabrika kompanije San Pelegrino, po projektu BIG-a, biće završena u jednoj planinskoj dolini u Italiji, skoro pet godina nakon što je studio pobedio na međunarodnom konkursu za dizajn.

Stvoren za proizvođača bezalkoholnih pića San Pellegrino, novo sedište kompanije i fabrika za flaširanje odaće počast tradicionalnoj italijanskoj arhitekturi sa detaljima kao što su lukovi, arkade i verande.

Fabrika San Pelegrina u Italiji; Foto: BIG

Kompleks Valley, Holandija, autori: MVRDV

U Holandiji, kompleks pod nazivom Valley će se sastojati od tri višespratnice mešovite namene koje su obložene izbačenim prozorima i balkonima obloženim kamenom.

Iako je izgradnja objekata već završena, njihov „zeleni sloj“ od 13.000 biljaka, drveća i žbunja sada je ostavljen da raste preko neravnih ivica zgrade, kako bi bio spreman za svečano otvaranje 2022. godine.

Kompleks Valley u Holandiji; Foto: Marcel Steinbach, courtesy of EDGE and MVRDV

ReefLine, SAD, autori: OMA

Drugi projekat OMA na ovoj listi je The ReefLine, podvodni park skulptura u blizini Majami Biča koji ima za cilj da zaštiti tamošnju obalu od efekata klimatskih promena.

Iako se park gradi u fazama, prve skulpture trebalo bi da budu postavljene do decembra. Na i oko umetničkih dela biće postavljeni i geometrijski betonski moduli, koji će funkcionisati kao veštački greben.

ReefLine u blizini Majami Biča; Foto: OMA

Memorijalni centar Minamisanriku 311, Japan, autori: Kengo Kuma and Associates

Očekuje se da će Kengo Kuma i saradnici završiti memorijalni i turistički centar posvećen žrtvama zemljotresa i cunamija u Tohokuu 2011. godine – najsnažnijem potresu ikada zabeleženom u Japanu.

Nazvana Minamisanriku 311 Memorial po gradu u kojem se nalazi, zgrada će imati obloge od kedra i prostrani krov koji se izdiže prema nebu.

Minamisanriku 311 Memorial; Foto: Kengo Kuma and Associates

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *