Očekuje se da će izgradnja početi do kraja godine; foto: Herzog & de Meuron
Svetski projekti

Početak izgradnje kontroverznog pariskog Trougla najverovatnije do kraja godine

Izgradnja nebodera Tour Triangle, koji je dizajnirao švajcarski studio Herzog & de Meuron, konačno bi trebalo da počne u Parizu, čitavih 15 godina nakon inicijalnog pokretanja projekta.

Građevinska kompanija Unibail-Rodamco-Westfield (URW) sklopila je ovog meseca ugovor o partnerstvu sa investicionim ogrankom francuske osiguravajuće multinacionalne kompanije AKSA, obezbeđujući finansijsku podršku za punu cenu projekta od 670 miliona evra, piše Dezeen.

Očekuje se da će početni građevinski radovi na pariskom trouglu visokom 180 metara početi do kraja 2021. i završiti se 2026. – dvanaest godina kasnije nego što je prvobitno planirano.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Puna cena projekta 670 miliona evra; foto: Herzog & de Meuron

Gradonačelnik apeluje na odlaganje projekta

Trougao je predviđen da bude najviši neboder koji će se pojaviti na horizontu centralnog Pariza od 1973. godine. Planirana da bude smeštena na aveniju Ernest-Renan, zgrada će sadržati kancelarije, konferencijski centar, prodavnice, restorane i hotel.

Philippe Goujon, gradonačelnik 15. arondismana u kom će se nalaziti Trougao, obećao je da će apelovati na gradsko veće da odloži razvoj projekta, piše francuski list Ouest-France.

Goujon trdi da, nakon početka pandemije Kovida-19, zgrada više nije relevantna za potrebe preduzetništva.

Tour Triangle biće treća najviša zgrada na teritoriji čitavog Pariza; foto: Herzog & de Meuron

Viparis pod istragom

U međuvremenu, Le Parisien je prošlog meseca otkrio da je francusko Nacionalno finansijsko tužilaštvo pokrenulo istragu u vezi sa navodima o favorizovanom odnosu kancelarije gradonačelnika Pariza prema Viparisu, kompaniji koja upravlja lokacijom Tour Triangle i podružnica je URW i trgovinsko-industrijske komore Paris Ile-de-France.

Istraga bi mogla dodatno da odloži projekat, za koji se u URW ranije nadali da će biti spreman na vreme za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Istraga bi mogla dodatno da odloži projekat; foto: Herzog & de Meuron

Trougao bi trebalo da postane treća najviša zgrada na čitavoj teritoriji grada Pariza.

Arhitektonska firma Herzog & de Meuron je prvobitno započela rad na Tour Triangleu 2006. godine, ali  je projekat bio odložen nizom dugotrajnih planiranja i pravnih bitaka.

Postavljen na 42 sprata i zauzimajući 91.351 kvadratni metar površine, Trougao bi trebalo da postao treća najviša zgrada na čitavoj teritoriji grada Pariza, iza Tour Monparnassea i Ajfelove kule.

Njegov trapezoidni oblik nagoveštava da će iz centra Pariza trougao izgledati kao tanka kula, ali će sa istoka i zapada biti vidljiva njegova puna širina.

Zbog svog oblika, silueta kule će varirati iz različitih uglova; foto: Herzog & de Meuron

Oblik nebodera povećava uglove gledanja za one koji su unutar objekta.

Iz firme Herzog & de Meuron navode da oblik objekta – koji su neki uekporedili sa piramidom u Luvru, komadom Toblerona ili kriškom bri sira – povećava uglove gledanja za one koji su unutra, dok istovremeno smanjuje veličinu senke koju baca na susedne zgrade.

„Dizajnirali smo Trougao za Pariz i Parižane. Ono što najviše želimo da postignemo sa ovom zgradom jeste da ona bude otvorena za sve i da uključuje čitavu zajednicu“, rekli su osnivači studija Žak Hercog i Pjer de Meuron nakon sklapanja dogovora o finansiranju između URW i AKSA.

Projekat uključuje najviše ekološke standarde izgradnje; foto: Herzog & de Meuron

Objekat po najvišim ekološkim stadardima

Iz URW su ranije izjavili da projekat „uključuje najviše ekološke standarde izgradnje“, kao i „najbolju konvencionalnu potrošnju energije i putanju emisije ugljenika u skladu sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma“.

U ovoj kompaniji takođe je sugerisano da bi trougao, ako bude potrebno, mogao u budućnosti da promeni svoju prvobitnu namenu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    rušenje barijera i predrasuda, pomeranje granica, igranje sa snovima, jednostavno fascinantno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *