Projekat potpisuje firma ValArch Atelier iz Valaške Bistrice u Češkoj; Foto: Boys Play Nice
Svetski projekti

Funkcionalan raspored za dom jednog fotografa

U prizemlju glavnog dela su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, potkrovlje dele foto-atelje i raj za decu, a u krilu je smeštena spavaća soba sa kupatilom.

Lokalna arhitektonska fima ValArch Atelier potpisuje projekat ove kuće od 150 kvadratnih metara, koja je podignuta u mestu Valaška Bistrica u Češkoj, a delom je okružena objektima sagrađenim 1970-ih godina.

Kuća je smeštena na granici treće i četvrte zone Zaštićenog pejzažnog područja planinskog venca Beskidi, na parceli ne baš idealne orijentacije, te su, saznajemo, arhitekti morali da ulože veliki napor prilikom projektovanja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Orijentacija parcele bila je dodatni izazov za češke arhitekte; Foto: BoysPlayNice

Brisanje granica između terena i kuće

Kako za ArchDaily navode autori, stvaranje delikatnog prelaza između zgrada iz vremena socijalizma i netaknute livade nije bilo lako.

Zato su, kažu, izabrali najbolje od svakog elementa – od postojeće konstrukcije urbanistički raspored, posebno uličnu liniju, a od livade blage krivine terena.

„Proširili smo livadu do krova spavaće sobe i izbrisali granice između terena i kuće. Odsustvo ograde samo podržava prirodno okruženje kuće“, objašnjavaju češki arhitekti.

Livada je proširena do krova spavaće sobe; Foto: BoysPlayNice

Zajednički ulazni deo ujedno je i prednji deo fotografskog studija u potkrovlju.

Raspored prizemlja je jasno podeljen na zajednički ulazni deo, koji služi za potrebe porodice, a ujedno je i prednji deo fotografskog studija koji se nalazi u potkrovlju.

U glavnom dnevnom delu nalaze se kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Posebno krilo prema dvorištu je u nivou prizemlja i sa livadom na krovu. U krilu se nalazi spavaća soba sa kupatilom koje deli cela kuća.

Dnevni boravak smešten je u prizemlju glavnog dela kuće; Foto: BoysPlayNice

Oaza mira i spokoja cele kuće

Potkrovlje je podeljeno na pola. Jedan deo pripada ateljeu sa izlazom na zeleni krov, dok je drugi u potpunosti pod dominacijom dece, koja kroz stakleni zabat imaju pogled na okolna brda.

Mini-dvorište, uvučeno u livadu i prekriveno zelenim talasom sa zapada i istoka, prirodno se uklapa u teren.

Ono je, prema zamisli autora, glavna oaza mira i spokoja cele kuće, u stvari, neka vrsta „dnevne sobe bez krova“.

Poktrovlje je podeljeno na foto-atelje i deo za decu; Foto: BoysPlayNice

Kompenzovanje visinske razlike

Na ulazu je napravljen parking kako bi se kompenzovala prva visinska razlika parcele i stvorio osećaj privatnosti odvajanjem privatnog dela poluprivatnim prednjim prostorom.

„Odsustvo ograde i kapije opet se odnosi na okolne livade i divlji pejzaž u blizini Valaške Bistrice“, dodaju na kraju arhitekti iz biroa ValArch Atelier.

Odsustvo ograde i kapije odnosi se na okolne livade i divlji pejzaž; Foto: BoysPlayNice

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat potpisuje firma ValArch Atelier iz Valaške Bistrice u Češkoj; Foto: Boys Play Nice
Projekat potpisuje firma ValArch Atelier iz Valaške Bistrice u Češkoj; Foto: Boys Play Nice

Faktografija

  • lokacija: Valaška Bistrica, Češka Republika
  • autori: ValArch Atelier
  • glavni arhitekti: Tomaš Jaluvka, Tomaš Kašik i Lenka Jaluvkova
  • površina: 150 m²
  • godina: 2018.
  • fotografije: BoysPlayNice

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    jednostavno … fantazija, divnooo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *