Svetski projekti

Kuća u kojoj supružnici uvek imaju pogled jedno na drugo gde god se u domu nalazili

Neobični zahtevi dovode do inovativne arhitekture…

Bračni par imao je želju da u njihovoj novoj kući i dvorištu imaju pogled jedno na drugo, u bilo kom delu da se nalazili. Taj zadatak pripao je arhitektama iz firme Formative Architects kojima je ovaj zahtev na početku delovao neobično. Međutim, kako su ih bolje upoznali shvatili su da je bračni par tokom godina navikao da provodi vreme zajedno i da međusobno uživaju u svim zajedničkim aktivnostima. Tada su shvatili da klijenti žele da prostorna struktura odražava njihov životni obrazac.

Kuća ne poseduje nijednu konvencionalno organizovanu sobu.

Walden House od 131 metar kvadratnih u Južnoj Koreni isplanirana je kao struktura kontinuiranog prostora, bez oštrih uglova i sa dvorištem ograđenim od okruženja ali otvorenim za priliv velike količine sunčeve svetlosti, pišu arhitekte za ArchDaily.

Organska struktura dvorišta, pa zatim i unutrašnjosti kuće, dodatno je naglašena činjenicom da kuća ne poseduje nijednu konvencionalno organizovanu sobu.

Otvaranje ka dvorištu

Svi prostori na prizemlju imaju organsku formu i u potpunosti su otvoreni ka dvorištu, tako da dvorište postaje proširenje unutrašnjosti kuće i dnevna svetlost neometano cirkuliše iz otvorenog ka zatvorenom prostoru.

Ipak, streha prepuštena od 1,2 do 2 metra, sprečava direktan prodor jakog letnjeg sunca u kuću. Takođe produžena streha omogućava prijatnu atmosferu u kući dokom kišnih dana kada se kišnica sliva niz ivice streha.

Dvovodni krov

Dok je na prizemlju organizovan gotovo celokupan životni prostor, na spratu se nalazi samo spavaća soba. Njen izdignuti položaj pruža drugačiji pogled na dvorište u odnosu na ostatak kuće, ali i mogućnost pogleda na šire okruženje.

Konstrukcija drugog sprata je izvedena potpuno u formi dvovodnog krova, tako da bračni par tokom boravka u sobi može imati utisak da se nalazi u udobnom kampu.

Bračni par tokom boravka u spavaćoj sobi može imati utisak da se nalazi u udobnom kampu.

Krovna terasa

Sa drugog sprata, preko skrivenih vrata u spavaćoj sobi može se izaći na krovnu terasu, koja je namenjena uživanju u pogledu na krajolik ali i za sušenje začinskog bilja i povrća.

Orijentacija

Orijentacija kuće izvedena je u skladu sa prilivom sunčeve svetlosti tokom dana, a kako bi velike staklene površine ostale otvorene a privatnost zadržana, dvorište je ograđeno visokim zidom izvedenim u kombinaciji sa stablima bambusa. Elementi od bambusa se po potrebi mogu klizno delocirati, tako da se kuća otvori ka svom okruženju… a i ka partneru kada ode u prodavnicu.

Osnova prizemlja

Osnova sprata

Presek kroz kuću

Foto: Youngsung Koh

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *