Ovaj jednospratni porodični objekat od 112 m2 u potpunosti je izveden od drvene konstrukcije; Foto: Bram Delmee Photography
Izdvojeno, Svetski projekti

Ovako izgleda potpuno ekološka kuća s izolacijom od lana

Zeleni krov, prikupljanje kišnice i materijali na biološkoj osnovi su samo neke od karakteristika ovog objekta zdravog za boravak. 

Dosta vam je života u betonu? Što više raste svest o zaštiti životne okoline, tako objekti od prirodnih materijala, poput prve kuće od konoplje u Srbiji, postaju sve popularniji. U pojedinim evropskim državama potražnja za ovakvim ekoloških kućama toliko je narasla da investitori dižu cela eco-friendly naselja.

Jedno takvo održivo naselje pod imenom Giel Peetershof, nalazi se u holandskom gradu Egchel. U ovom idiličnom mestu nedavno je podignuta kuća nazvana Hemma od 112 metara kvadratnih, po projektu biroa Stek architecten koji se potrudio da koriste što je više moguće materijala i tehnike koje su na biološkoj osnovi. A sve u cilju kreiranja održivog ali pre svega udobnog doma!

Izolacija na bazi lana

Hemma kuća je zapravo predstavnik ekološkog koncepta življenja. Ovaj konkretan primer je zasnovan na osnovi od osam sa četrnaest metara i asimetričnim dvovodnim krovom, ali u zavisnosti od stambenih zahteva korisnika može biti i u manjim dimenzijama (8 sa 8 metara) ili većim (8 sa 14, 8 sa 16 i 8 sa 20 metara), piše ArchDaily.

Primarna karakteristika kuće, koja odmah upada u oko, jeste znatna primena drveta. Ovaj jednospratni porodični objekat je u potpunosti izveden od drvene konstrukcije, dok je za izolaciju korišćen materijal na bazi lana.

Ovaj jednospratni porodični objekat od 112 m2 u potpunosti je izveden od drvene konstrukcije.

Spoljašnjost, kao i unutrašnjost kuće su u određenoj meri u završnoj obradi izvedeni od sirovog domaćeg ariša.

Pergola, koja svojom formom prati objekat, obezbeđuje prijatan hlad za ukućane tokom toplih dana. Proširenjem osnove može se stvoriti dodatni prostor za još spavaćih soba, kupatila ili da se proširi dnevni boravak.

 

Površinsko grejanje i hlađenje

Kompaktna organizacija prostora kombinovana je sa većom spratnom visinom kako bi se doprinelo što boljem doživljaju kako u enterijeru, tako i u eksterijeru.

Za obezbeđenje toplotne energije, kao i za hlađenje kuće koristi se toplotna pumpa, koja koristi izvor vode na dubini od oko 1,5 metara. Toplotna pumpa u kombinaciji sa podnim grejanjem i zidnim hlađenjem, obezbeđuje prijatnu klimu u domu.

Kišnica se prikuplja i skladišti u podzemni rezervoar odakle se potom koristi u toaletu i za zalivanje bašte.

Krov kuće je jednim delom u formi zelenog krova, dok u drugom delu ima PV folije, koje kući obezbeđuju dodatnu energiju. Ugrađen je i sistem za prikupljanje kišnice, sa podzemnim rezervoarom, te se ova voda koristi u toaletu i za zalivanje bašte.

Ugrađeni su i VELUX krovni prozori koji obezbeđuju veliku količinu svetlosti ali i dobro provetravanje prostora.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Osnova
Osnova
Podužni presek
Podužni presek
Poprečni presek
Poprečni presek

Faktografija

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *