Prostorije u ovoj školi se prirodno ventiliraju, a dvostruka opna fasade se može menjati u zavisnosti od potrebe istraživanja.

Nova škola dizajna u Singapuru predstavlja pravi biser održive arhitekture. Škola zadovoljava sve standarde održivosti, a pored toga je urađena u savremenom stilu prilagođenom tropskim klimatskim uslovima.

NUS škola za ekologiju i dizajn 4, kako joj glasi puni naziv, predstavlja samo jedan mali deo čitave nove četvrti posvećene ekologiji i dizajnu. Projekat potpisuje britanski arhitektonski studio Serie zajedno sa saradnicima iz među kojima su Multiply Architecture, kao i kompanija za urbanizam Surbana Jurong. Razvoj projekta pokrio je nacionalni Univerzitet u Singapuru.

Otvoreni plan omogućava da u polovini objekta bude dovoljna prirodna ventilacija.

Sama zgrada zauzima 1.500 kvadrata zatvorenog prostora, te još 500 kvadrata u koje spadaju otvoreni trg, radionice, istraživački centar i nova biblioteka. Njen fleksibilni dizajn omogućiće polaznicima da istražuju vezu između savremenog dizajna i ekološke efikasnosti, piše Designboom.

Prostorije u ovom objektu variraju po obliku kao i po veličini, kako bi korisnici mogli da ih prilagođavaju različitim aktivnostima poput izložbi, umetničkih instalacija i ostalog.

Prirodna klimatizacija

Zapravo, plan cele zgrade je potpuno otvoren, a njene velike platforme pospešuju interakciju sa prostorom i njegov vizuelni kontinuitet. Osim toga, dizajn odgovara i na izazove klimatskih uslova u ovom delu sveta. Naime, otvoreni plan omogućava da u polovini objekta bude dovoljna prirodna ventilacija, a pored toga se i većina prostorija može dodatno provetriti.

Fasada ima dvostruku opnu koja se lako može demontirati i zameniti novim sistemima u zavisnosti od istraživanja.

Pored sistema prirodne klimatizacije, izuzetno je interesantna i fasada objekta. Naime, istočna i zapadna fasada nose karakteristike „dvostruke opne“ jer sadrži elemente koji se mogu lako demontirati i zameniti novim sistemima u zavisnosti od potreba projekata koji će se odigravati u školi. Zgrada zahvaljujući tome služi kao velika laboratorija za testiranje i razvoj odgovarajuće tehnologije zelene gradnje.

Učenje na pravi način

Od drugih sistema za poboljšanu energetsku efikasnost, ova zgrada sakuplja kišnicu, otpadne vode se prerađuju, na krovu se prikuplja solarna energija preko fotovoltričnih panela, a sva rasveta je LED. U takvoj školi studenti se na pravi način pripremaju za izazove ekologije i zaštite životne sredine koji su goreći problemi u svetu.

Fotografije: Rory Gardiner

Kad ste već ovde…