Izdvojeno, Svetski projekti

Istorijski objekat u Poljskoj obavijen zlatom

U procesu urbane intervencije u poljskom gradu Katovice, jedan istorijski objekat obavijen je sa 600 kvadrata zlatnih tapeta.

Austrijski umetnik Ian Strange autor je ove arhitektonske intervencije tokom čije realizacije je sarađivao sa kustosom Michalom Kubieniecom i istorijskim muzejem iz Katovica. Projekat nazvan Zloty (što, pogađate, na poljskom znači zlato) nastao je kao posledica istraživanja umetnika na temu odmurianja sela.

Istorijski objekat u zlatub05

Instalacija Zloty direktan je odgovor na istoriju ovog okruga, koju je obeležilo propadanje lokalne rudarske industrije, piše Designboom.

Istorijski objekat u zlatu 02

U periodu od tri nedelje Ian Strange i lokalni tim volontera pažljivo su lepili 600 kvadratnih metara zlatnih tapeta preko čitave fasada oronule kuće, koja je zapravo istorijski objekat ovog mesta.

Istorijski objekat u zlatu 07

Istorijski objekat u zlatu 08

Na zlatnim tapetama mogu se uočiti diskretni cvetni motivi, koji su često prisutni na zidovima soba kuća u Katovicama.

Istorijski objekat u zlatu 09

Međutim, ova zlatna obloga, koja je sada u potpunosti transformisala spoljašnji izgled objekat, biće ostavljena uticaju prirodnog i postepenog raspadanja, aludirajući na propadanje istorijskih objekata ali i lokalne rudarske industrije.

Istorijski objekat u zlatu 03

Istorijski objekat u zlatu 04

Foto: Ian Strange

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    jednostavno genijalno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *