Vikendica na 4 etaže od drveta; Foto: Tom Auger
Svetski projekti

Visoka i vitka brvnara s minimalnom količinom betona

Oblik kuće osmišljen je tako da minimalizuje površinu betonskih temelja, kao i da kući pruži pogled na grad preko fjordova.

Projektni biro Rever & Drage Architects osmislio je četvorospratnu vikendicu zvanu Zieglers Nest, koja je izgrađena od drvene konstrukcije, a obmotana je, kako spolja tako i u enterijeru, drvenim oblogama koje su međusobno spojene na način sličan kako kod tradicionalnih brvnara na zapadu Norveške gde je i smešten ovaj objekat.

„Klijenti su želeli da objekat ima moderne karakteristike poput velikih prozora i krovne terase, ali da se istovremeno primeni tradicionalna konstrukcija brvnare, koja koristi prirodne materijale koji omogućavaju zgradi da diše.“, rekao je za Dezeen Tom Auger, suosnivač Rever & Drage Architects.

Foto: Tom Auger

Zbog smanjenja uticaja na prirodnu sredinu i kako bi se ograničila upotreba betona za temelje, zgrada je dizajnirana kao visoka i tanka.

Oblik visoke zgrade u gradiće Molde dizajniran je tako da minimalizuje površinu betonskih temelja, kao i da kući pruži pogled na grad preko fjordova.

„Zbog smanjenja uticaja na prirodnu sredinu i kako bi se ograničila upotreba betona za temelje, zgrada je dizajnirana kao visoka i tanka.“, istakao je Tom Auger.

Foto: Tom Auger
Foto: Tom Auger

Zastakljena bašta

Pozicija objekta je takva da se unutrašnjost štiti od pogleda komšija, ali i uticaja zapadnih vetrova, a istovremeno je organizova osunčana zastakljena bašta na jugu.

Foto: Tom Auger

Arhitekte su osmisli vikendicu kao sintezu dva izdužena drvena bloka koji imaju velike prozore, s vertikalno pozicioniranom drvenom oblogom na frontovima, dok su na bočnim stranama obloge postavljene u horizontalnom sklopu.

Foto: Tom Auger

Drvene obloge preovlađuju u enterijeru, baš kao i u eksterijeru, i stvaraju utisak ušuškanog doma.

Enterijer je baš onakav kakav priliči vikendici u hladnoj Norveškoj – topao. Drvene obloge preovlađuju u enterijeru i stvaraju utisak ušuškanog doma.

Foto: Tom Auger

Dupla visina

Iznad nivoa suterena, na prvom spratu su smeštene dve dečije spavaće sobe sa pripadajućim kupatilom, koje takođe imaju pogled na fjord.

Centralni nivo, u funkciji dnevne zone, nalazi se na sledećoj etaži i ima duplu visinu, a pored dnevnog boravka ovde su i kuhinja sa trpezarijom i biblioteka.

Foto: Tom Auger

Dok se biblioteka pogledom otvara ka padini, kuhinja je sa druge strane povezana sa zastakljenom baštom.

Foto: Tom Auger

Strme stepenice

Strme stepenice, smeštene između biblioteke i kuhinje vode na poslednji sprat na kom se nalazi master spavaća soba, kao i krovni vrt.

Foto: Tom Auger

Prostorije najsklonije prljanju su na dnu, dok su najčistije na vrhu.

„Prostorije u kući su organizovane u skladu sa uspostavljanjem pogleda i prirode osvetljenosti, ali istovremeno i po njihovoj čistoći ili prljavosti. Prostorije najsklonije prljanju su na dnu, dok su najčistije na vrhu.“, dodao je Tom Auger.

Imajući ovo u vidu, kao i prostranstvo vikendice, stanari pronalaze svoje mesto u objektu u skladu sa svojom starosnom dobi, raspoloženjem, kao i trenutnim godišnjim periodom.

Foto: Tom Auger
Foto: Tom Auger
Foto: Tom Auger

Grafički prilozi

Osnova suterena
Osnova suterena
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata
Osnova poslednjeg sprata
Osnova poslednjeg sprata

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    to je to! jednostavno, nenametljivo, funkcionalno, promišljeno do najsitnijih detalja u skladu sa ambijentom, očuvanje i neremećenje prirode. enterijer pun slobode kretanja, svetlosti, radosti suncu i moru…životu! kuća kao da lebdi ,kao da je eto slučajno pozamljena tu da se ne uvredi okolina, to je ta skandinavska skromnost, poštovanje, odsustvo megalomanije, kiča i banalnosti! i druge kuće su im fenomenalne treba pogledati šta rade ljudi,rasturaju! fantastično!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *