Drvena kućica može biti i praktičan prostor u voćnjaku ili vinogradu; Foto: Mile Andonov
Izdvojeno, Konstrukcije

Drvene kućice: Praktično rešenje za dvorišta, bašte i vinograde

Drvene kućice, koje se veoma brzo postavljaju, mogu da budu zgodno rešenje ne samo za odlaganje stvari, već i za smeštanje pumpi u vinogradima i voćnjacima.

Iako su u inostranstvu vrlo popularne, kod nas se drvene kućice, kao dodatni prostor u dvorištu, mogu videti vrlo retko. Uglavnom se ostave zidaju kao aneksi na kuću što zna negativno da utiče na arhitekturu objekta. Međutim, drvene kućice izgledaju lepo i veoma su praktične. Potrebno je samo da imate malo slobodnog parčeta prostora u dvorištu, bašti, vinogradu ili voćnjaku.

Osim uvoznih modela, na tržištu postoji i drvenih kućica domaće proizvodnje. Jedan od proizvođača je i Mile Andonov iz Sremske Kamenice koji pravi kućice od drveta veoma simpatičnog izleda.

„Drvene kućice pravim od čamove ili borove masivne građe. Mogu biti zaista različitih dimenzija, od 3 pa do čak 25 metara kvadratnih“ – kaže Andonov i dodaje da se dimenzije mogu prilagođavati želji kupca.

Drvena kućica u dvorištu kao ostava: dimenzije 2x5m i 3×2,5m; Foto: Mile Andonov

Konstrukcija drvene kućice

Drvene kućice se podižu lako i veoma brzo. Tlo na koje se postavljaju kućice treba da bude nivelisano. Može biti izbetonirano, to jest, postavljena betonska ploča ali to nije obavezno. Ako je podloga zemljana, ispod kućice se postavljaju betonske klocne i tako se dobija ravna baza na koju se podiže drvena konstrukcija. U slučaju betonskog temelja, koji je oko 10 cm debljine, kućica takođe stoji na betonskim behaton klocnama tako da kućica nema dodira s podom.

Bitno je da je građa koja se koristi za izradu drvene kućice bude suva što je uslov dugog trajanja konstrukcije.

Konstrukciju kućice čine grede dimenzija 10×10 cm dok je pod od drvenog roštilja dimenzija 7×5 cm preko koje se šrafljenjem postavlja brodski pod ili OSB ploče debljine 18mm. Zidovi kućice su napravljeni od profilisane daske čamovine ili belog bora koji su premazani sredstvom protiv insekata i prelakirani Irkolin Gold lakom sa voskom. Bitno je da je građa koja se koristi za izradu drvene kućice bude suva što je uslov dugog trajanja konstrukcije.

Krovnu konstrukciju čine rogovi širine 10 cm preko koje je pošrafljen brodski pod ili OSB ploče debljine 15mm. Zatim se na nju postavlja paropropusna folija i kanadska tegola kao završni sloj.

Drvene kućice za dvorišta su praktično rešenje za dodatno odlaganje sa cenom u proseku oko 1200 evra; Foto: Mile Andonov

Solarno napajanje na krovu

Ove drvene kućice ne moraju se koristiti samo za odlaganje stvari. Na primer, ove kućice su pogodne za smeštanje pumpi u vinogradima ili voćnjacima. Za napajanje pumpi koriste se solarni paneli smešteni na krov kućice što je veoma praktično rešenje.

U kućicama u vinogradima ili voćnjacima mogu se smestiti pumpe koje će se napajati solarnim panelima na krovu.

Drvena kućica sa solarnim panelima na krovu za napajanje pumpe; Foto: Mile Andonov

Prednosti drvenih kućica u odnosu na zidane ostave

Prednosti drvenih kućica u odnosu na zidane su mnogobrojne. Pre svega one su montažno-demontažne, odnosno mogu lako da se rastave i prebace na neku drugu lokaciju. Takođe, za drvene kućice ne treba građevinska dozvola.

Održavanje kućica je lako. Sve što treba da uradite jeste da na svakih 5 godina kućicu premažete lakom kako bi je zaštitili od spoljnjih uticaja. Time će se obezbediti i njena dugotrajnost.

Cena drvenih kućica

Cene ovih drvenih kućica kreće se od 900 evra pa do 1.950 evra. Cene zavisi od modela, oblika i dimenzija, a drvena kućica dimenzija, na primer, 3×2,5 m košta oko 1.350 evra.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Nikola

    Imam pitanja u vezi kucica,ali se javljam iz inostranstva,pa mi bi mi broj telefona bio od velike koristi da pozobem Viberom ili preko WhatsApp-a ?

  2. Sonja Brstina

    Link ka sajtu proizvođača i njegovom kontaktu imate u tekstu. Pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *