Montažne kuće su sve popularnije u Srbiji; Rendering: Domtera
Građevinarstvo, Izdvojeno

Montažne kuće: Koliko koštaju i koje su im prednosti i mane

Pretpostavimo da je pred vama velika životna odluka koja se tiče gradnje vašeg budućeg doma. Kako na najbolji, a ujedno i po vaš budžet najpovoljniji način, izgraditi kuću? Da li je montažna kuća rešenje za vaše projekat? Možda vam sledeći tekst pomogne da donesete odluku.

Verovatno većinu od nas pojam montažne kuće vezuje za sistem gradnje karakterističan za Severnu Ameriku i Zapadnu Evropu. Deluje da često baš ta asocijacija ima i negativnu konotaciju, jer nam naviknutim na čvrstu tradicionalnu balkansku gradnju, gde se kuće nasleđuju kroz generacije, takvi objekti deluju suviše krhko. Ipak, to svakako nije potpuna istina.

Kako bismo vas uverili da montažna kuća može biti kvalitetna opcija i za vaš budući dom, istražili smo ovaj tip gradnje i pokušali da damo odgovore na najčešća pitanja.

Šta su to uopšte montažne kuće?

Verovatno ćete se složiti da pri pomenu montažnih kuća pomislite na objekte višeslojnih zidova koje kao konstruktivni element imaju drveni ram. Međutim, montažna kuća je zapravo svaka kuća čiji se elementi izrađuju u fabrici i u kontrolisanim uslovima, te se oni zatim donose na lokaciju na kojoj se kuća gradi, gde se montiraju u celinu. Imajući ovo u vidu, montažnim kućama možemo nazvati objekte koji koriste “suvi” tip konstrukcije i kao primarni materijal koriste drvo, ali i one objekte koji se izvode od, na primer, armiranog betona. Kako u svetu, tako i kod nas, zastupljeniji je prvi vid konstrukcije.

Slojevi montažne kuće Lumar

Montažna kuća je zapravo svaka kuća čiji se elementi izrađuju u fabrici i u kontrolisanim uslovima, a potom se sastavlja na licu mesta.

Zajedničko za svaki tip montažne kuće jeste da se njeni temelji izvode na licu mesta, baš kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi montažne kuće se izvode prema projektu u fabričkim uslovima, da bi se nakon transporta na lokaciju sastavljali u celinu od strane izvođača radova.

Bitno je razlikovati pojam montažne kuće od pojma mobilne kuće. Dakle, u ovom slučaju mobilni su samo određeni delovi kuće, koji nakon ugradnje postaju statični i čine kompaktni objekat, koji nakon izgradnje ničim ne odaje na koji je način izgrađen i može se reći da deluje identično kao i kuća izgrađena na klasičan način.

Koje su to prednosti i mane montažnih kuća

Osnovne prednosti montažnih kuća u odnosu na zidane su ekološka održivost i odlična energetska efikasnost, odnosno lako i efikasno zagrevanje i hlađenje kuće, kao i brzina izgradnje. Neki bi kao prednost naveli i manju cenu izgradnje u odnosu na klasične kuće. Međutim, može se reći da je ova stavka diskutabilna, jer je cena uvek u tesnoj vezi sa odabranim kvalitetom ugrađenih materijala i sistema.

Cena

Po pitanju novčane stavke može se reći da se montažna kuća većim delom mora izvesti odjednom, pa vam je potreban novac “na gomili”, dok kod klasičnog tipa izgradnje jedne godine možete uraditi temelje, zidove i ploču, sledeće krov, pa naredne izolaziju i završne radove, odnosno kada vam to finansijski bude odgovaralo.

Grejanje i hlađenje

Zahvaljući dobrim izolacionim svojstvima montažnih kuća, ovakvi objekti uglavnom troše manje energije za grejanje i hlađenje. Za razliku od zidanih objekata, montažne kuće imaju takav sastav zidova da oni ne akumuliraju toplotu. Kod klasičnog zida cigla ili blok akumuliraju toplotu, a spoljašnja izolacija u vidu stiropora ili kamene vune sprečava njeno gubljenje.

Montažni objekti se mnogo brže zagreju, ali isto tako se po prestanku grejanja mnogo brže ohlade, jer nema toplote akumulirane u zidovima. Zidane kuće gledano iz ovog ugla mogu imati i određenu prednost, jer imaju stabilniju unutrašnju temperaturu.

Zidovi od drvenih ramova sa ispunama; Foto: Domtera

Period izgradnje

Što se tiče vremenskog perioda izgradnje, uobičajeno je da se svaka montažna kuća izgradi za najviše dva meseca, uključujući i vreme potrebno za postavljenja temelja. Montažna kuća se izvodi “suvim postupkom” te je i brzo useljiva. Naravno postoje i varijacije kod ove stavke, zavisno da li se odlučite za opciju “ključ u ruke” koja je brža ili ćete određene radove, poput uvođenja instalacija i završnih obrada zidova i podova obavljati segmentno.

Mogućnost nadgradnje

Kao jedna od mana montažnih kuća može se navesti nemogućnost nadgradnje, zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima.

Vek trajanja

Kao eventualna mana se može navesti trajnost montažne kuće. S obzirom na to da se kuće građene klasičnim sistemima gradnje, uz dobro održavanje, mogu smatrati “besmrtnim”, montažne kuće u principu u Srbiji imaju period garancije od 30 do 50 godina, mada se njihov vek procenjuje i do 100 godina, dok postoji primer montažne kuće u Nemačkoj koja je stara 150 godina i dalje je u odličnom stanju.

Ipak, na tradicionalno građenu kuću uglavnom nemate nikakvu garanciju, ako izuzmemo pojedinačne garancije izvođača određenih radova koje se uglavnom odnose na nekoliko godina. Njihova trajnost se podrazumeva, ali i to ipak ne može biti nepobitno, te je ova stavka ipak diskutabilna.

Otpornost na zemljotres

Čak postoje tvrdnje da su montažne kuće otpornije na zemljotrese. Naime, prilikom zemljotresa kod zidanih kuća može doći do potpunog pucanja ili urušavanja zidova ili čak i pucanja armature, te su troškovi sanacije često veliki. Sa druge strane, usled zemljotresa kod montažnih kuća neretko dolazi samo do manjih pucanja na zidovima, te se pukotine mogu jednostavno sanirati.

Brzina izgradnje je najveća prednost montažnih kuća; Foto: Lumar

Montažna ili klasična kuća?

Ukoliko vam je brzina izgradnje, pa samim tim i što skoriji rok useljenja prioritet, bilo bi dobro da se odlučite za montažnu kuću. S obzirom na to da njena izgradnja podrazumeva uglavnom upotrebu drveta i gips-kartonskih ploča, u vaš dom ćete se useliti u rekordnom roku.

Takođe, ako niste upoznati sa građevinarstvom i ne želite da se petljate s majstorima, montažna kuća je dobro rešenje jer jedan preduzimač završava sve radove.

Ipak kako smo već pomenuli, ukoliko nemate sav novac potreban za izgradnju i planirate da gradite po fazama vaše rešenje je zidana kuća. Takođe, ukoliko niste sigurni za vaše buduće potrebe prostora, odnosno kvadrature, takođe je bolja opcija zidana kuća, jer montažnu ne možete nadgraditi, ali je ipak možete proširiti po horizontali ukoliko imate uslova za tu opciju.

Povezano: Montažna kuća s placem u Beogradu za 25.000 evra

Što se tiče pravnih odredbi, administracije i potrebnih projekata, za montažne kuće važe isti zakoni kao i za gradnju klasičnih objekata, što znači da je  potrebno obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i sva druga dokumenta. Firme koje se bave izgradnjom montažnih kuća uglavnom već imaju tipske projekte ili će napraviti modifikovan projekat u skladu sa vašim potrebama i željama.

Trebalo bi istaći i da je specifikacija radova i troškova jasnija kod montažnih kuća, te je manja šansa da dođe do takozvanih skrivenih troškova, što je čest slučaj kod zidanja kuće. Naravno, ako se odlučite za montažnu kuću, pre početka svih radova dobro proučite uslove i ponudu firme koja bi izvodila radove.

Enterijer montažne kuće ne razlikuje se od klasične zidane

Od čega se sve prave montažne kuće

U našoj zemlji do sada je uglavnom najviše zastupljen sistem montažnih kuća čiji zidovi imaju drvene ramove sa ispunama. Pored ovakvih sistema tu su i betonski prefabrikovani elementi, koji se uglavnom koriste za izgradnju većih objekata, ali su zastupljeni i pri formiranju manjih kuća.

Temelji kuće se rade na standardan način, odnosno prolaze kroz pripremni proces iskopavanja i postavljanja oplate a zatim sledi izlivanje na licu mesta. Ukoliko se okrenemo globalnoj proizvodnji montažnih kuća, sve više se mogu videti sistemi koji koriste različite ekološke i reciklirane materijale, kako za kompletno formiranje zida tako i za ispune.

Koliko koštaju montažne kuće

Tačnu računicu cene izgradnje montažne kuće po kvadratu nije lako odrediti i na cenu utiče niz faktora. S obzirom na to da se gotovi elementi donose na lokaciju gde bi se sklopili, lokacija i uslovi terena mogu imati velikog uticaja na formiranje konačne cene. Ako se plac na kom se planira izgradnja nalazi uz sam put, troškovi su naravno manji. Ukoliko je izgradnja pak planirana na lokaciji koja je teško pristupačna mašineriji i vozilima, troškovi se povećavaju. Ipak, ovaj parameter, kao i neki slični, zajednički su i za montažnu i za zidanu kuću.

Svakako, bitno je da li na placu imate sve potrebne priključke, zato što to može znatno uticati na cenu, za koji god tip gradnje da se odlučite.

Ukoliko postavimo stanje da je u pitanju uobičajena pristupačna lokacija cena montažne kuće po principu “ključ u ruke” uobičajeno se cena montažne kuće kreće od 250 do 400 evra po kvadratu, dok je za zidanu kuću po gruboj računici potrebno izdvojiti od 600 do 700 evra.

Poređenje cene izgradnje montažne i zidane kuće

Montažna kuća od 50 kvadrata

 • Temelj 2.500 evra
 • Krov 2.000 evra
 • Ostalo: 12.500 evra
 • Ukupno: 17.000 evra

Zidana kuća od 50 kvadrata

 • Temelj: 2.500 evra
 • Krov 3.000-4.000 evra
 • Ostalo: 24.500 evra
 • Ukupno: 30.000 – 31.000 evra

Ukoliko se odlučite za montažnu kuću imate nekoliko opcija, koje su ujedno i različitih cenovnih rangova. Cena izgradnje objekta u sivoj fazi, koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija kreće se od 160 do 230 evra po kvadratu.

Ako ipak želite kompletno završenu kuću, to će vas koštati od 260 do 450 evra po kvadratu. Najviše proizvođača klasičnih montažnih kuća možete pronaći u Ivanjici, a neki od njih poput firme LuksM imaju svoje predstavništvo i u Beogradu.

Kako smo već pomenuli, postoji opcija izgradnje montažne kuće korišćenjem armirano-betonskih prefabrikovanih elemenata. Prosečna cena za ovakav tip gradnje, za kuću oko 100 kvadratnih metara i za za završnu fazu “ključ u ruke” koštala bi oko 330 evra po kvadratu. Ovakve objekte na primer proizvodi firma Gikont iz Ostružnice.

Jedna od firmi koja proizvodi montažne kuće u Srbiji, a koja se izdvaja od ostalih proizvođača, je Lafarge iz Beočina. Oni u svojoj ponudi imaju devet tipova kuća, dizajniranih od strane arhitekte Jovana Mitrovića. Površine objekata kreću se od 70 pa do 200 kvadratnih metara, a isto tako cenovni raspon je veći i ide od 374 do 900 evra po kvadratu.

UPDATE 16.2.2021. Nažalost, Lafage je u međuvremenu prestao da proizvodi ove kuće.

Montažna kuća od betonskih zidova; Rendering: Lafarge

Montažne kuće se uglavnom izvode u celosti i to veoma brzo, pa vam je novac potreban “na gomili”.

Prilikom sklapanja ugovora o izgradnji obratite pažnju na sledeće stavke:

 • kako je definisana izrada projektne dokumentacije
 • transport do mesta izgradnje
 • da li su uključeni limarski radovi, koji povećavaju konačnu cenu kuće, a neophodni su
 • kako je definisan razvod vodovoda i kanalizacije objekta
 • troškovi smeštaja radnika

Takođe, bitno je da proverite kvalitet materijala od kojih će biti izrađena kuća, a posebno pazite na:

 • krovni pokrivač, koji u budućnosti utiče na troškove održavanja
 • kvalitet izolacionih materijala koji je od presudnog značaja za održivost i isplativost kuće
 • bitna stvar prilikom razmatranja ponuda je i da li se cena odnosi na neto kvadraturu, odnosno korisnu stambenu površinu ili bruto površinu u koju ulazi i debljina zidova, površina terase, balkona i spoljašnjih stepenica

Trendovi

Kako je osvešćenje o ekološkim problemima na globalnom nivou u konstantnom porastu, pretpostavljamo da će se tokom vremena pažnja još više usmeriti na održive sisteme i materijale koji se koriste prilikom izgradnje kuće. U svetu već postoje mnogobrojne alternative koje koriste reciklirane i ekološki prihvatljive materijale prilikom formiranja konstruktivnih elemenata, poput transportnih kontejnera, tako da postoji mogućnost da će se slični sistemi u budućnosti primenjivati i na montažnim kućama.

Trend koji je potpuno osvojio svet jeste izrada kuća 3D štampom. Ova tehnika izgradnje je veoma brza pa se cela kuća može podići i za 24 časa. Dovoljno brzo?

Pročitajte još i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

23 komentara

 1. Sale

  Poštovana
  Kad se već naveli cene tih Kuća koje koštaju od 250€do 400€ trebali ste da objavite i tehničke podatke koji su u većini slučaja katrastofalne , dosta njih prave konstrukcije sa “ Gredama“ 8x5cm što je apsolutno neprihvatljivo .
  Ako ćemo kvalitetne Montažne Kuće onda se miraju uvesti Zapadni Standardi tj. minimalne dimenzije za konstrukciju od 16×6 cm i to sa suvim konstrukcionim drvetom ali tada bi cena tih kuća bila preko 500€ po m2 !

 2. Dimitrije

  Poštovana Anđela.
  Sasvim slučajno čitam vaš tekst i jako je zanimnljiv. Ali tu ima još mnogo toga da se kaže.Ja lično smatram da treba širiti i pričati o ovoj temi i ljude treba afirmisati da razumeju šta sve može da bude „Montažni objekat“ ima tu jako puno stvari i tema o kojima se može pisati…

  Nastavite tako stojim na raspolaganju.

 3. Anđela Aleksić

  Poštovani Dimitrije,
  drago nam je da Vam se tekst dopao. Slažemo se sa Vama da ima još dosta toga o montažnim kućama da se kaže, ali kroz ovaj tekst smo želeli da pružimo čitaocima opšti uvid u karakteristike montažnih kuća koje su za sada uobičajene za naše podneblje, kako bi se eventualno zainteresovali za dalje istraživanje.

  1. Janko

   Ja se samo pitam gdje ste nasli ove cijene da se tvrda gradnja krece do 600-700e
   Ja sam sa preduzimacem napravio ugovor 320e kljuc u ruke..povrsina kuce 167m2
   Ljudi ne odlucujte se na montazne kuce jer su katastrofa. Istina da vam brzo zavrse kucu,al je istina da pocne da vam krcka parket posle pola godine,da cujete zvukove kad duva vjetar,od 10 kuca dve prokisnjavaju,izolacija uzas blagi…tako da na vama je da odlucite

   1. Igor Conić

    Da ste uzeli neku od 600-700e verovatno bi bila drugačija priča…

   2. Jelena Zorić

    Janko, želela bih da podelim Vaša iskustva, i da neke stvari naučim, ako ste raspoloženi da podelite znanje i iskustvo. Pozdrav. Jelena Zorić

 4. Željko

  Poštovana Anđela, montažne kuće su sve kuće čiju konstrukciju čine montažni elementi raznog stepena finalizacije.
  Osnovno je da imamo sigurnu, trajnu i čvrstu montažnu konstrukciju, čija trajnost prelzi cca 100 godina bez bilo kakvih zaštita i premaza.
  Mnogi ne razlikuju garanciju na kvaltet radova, kvalitet materijala ili kvalitet dklopa tj. Konstrukcije.
  Npr. Proizvođač daje garanciju na crep 10 godina, izbođač na pokrivačke radove 2 godine ili trajnost betona ako nije izložen neuobičajeno agresivnim uticajima je veća od 100 godina, a po našim propisima garancija ns konstrukciju je min 10 godina.
  Garantni rok služi da se u eksploataciii poksžu sve mane i zakonodavac je upravo i odredio trajanje garantnog roka – za radove 2 godine, za kvaltet materijala i opreme prema garanciji proizvođača, ali ne ispod 2 godine, a za konstrukciju 10 godina.
  Garancije 50 godina ili sl su garancije onih koji ne razumiju što garancija znači ili je smišljena prevara za kupce.

  Slijedeća važna stvar je energetska efikasnost objekata – kuća.
  Montažne kuće od drvenih prefabrikata se mogu brzo zagrijati ali nemaju masu da akumuliraju toplinu i tako akumuliranu količinu topline vraćaju korisniku kad se grijanje isključi.
  Klasično zidane kuće su dosta inertnije i jako sporo de zagrijavaju, pa tako za vrčinu korisnika donose veće utroške toplotne energije.od proračunate i očekivane.
  Naročito to dolazi do izražaja lod korištenja niskotemperaturnih grijanja i kuća u kojima se cjelodnevno ne boravi.
  Takve kuće postoje u Srbji, kod njih je građevinska fizika postavljena na nov savremen način, masa tih kuća je optimalna (masa zida oko 200 kg/m2), podržavaju i ostvaruju pasivnu gradnju i A++ energetsku efikasmost po jako prihvatljivim cijenama.

  Normalno kupac uvijek bira llasu kuće, kako u energetslom smislu, tako i u izboru ugrsđenih materijala.
  Tipizacija kuća može biti dobra, ali i deprimirajuće zamorna, jer svaki kupac želi kuću po svom ukusu, na što mnogo utiče i sam teren i okolina.
  Montažne kuće po mjeri kupca, odnosno montažne kuće po bilo čijem projektu, spratnosti po želji sa čvrstom armiranobetonslom konstrukcijom također postoje u Srbiji.
  AB elementi nisu od punog betona, već su sendvič paneli raznih ukupnih debljina i raznih debljina termike.
  Zidobi i afoni se ne malterišu.
  Jeftiniji temlji bez mrtve ploče, a ako imamo podrum, ploča nad podrumom je sastavni dio montsžne AB konstrukvije.
  Prolazi za elektroinstalacije ostavljeni po želji kupca u procesu fabričke proizbodnje AB elemenata.
  Ima toga mnogo, prednosti du velike.
  Za kuću od cca 100 m2 temelji se izvode za cca 3 do 4 dana, a montaža konstrukvije za naredna 3 dana.
  Sve to postoji u Srbiji.
  U prošloj godini smo realizirali cca.1850 m2 naših objekata.
  Dimitrije Vam je u globalu odgovorio, tako da sam Vam ovo napomenuo kao dobar podsjetnik za buduću analizu prednosti određenog tipa.montažne gradnje u odnosu na klasičnu.
  To što elementi nisu od drveta i drvenih prefabrikata, ne ljulja Vam se luster na plafonu kad se neko kreće na spratu, ne znači da nisu montažni objekti, jer tu kvalifikaciju mogu dati samo nedtručni ljudi ili oni koji smišljeno žele takav proizvod eliminirati iz konkurencije iz lčnog interesa.
  Stojimo Vam u svemu na raspolaganju

 5. Vesna Stosic

  Zdravo da li moze na vec postojeci objekat da se izgradi montažna kuca. Interesuje me i cena ako moze. Pozdrav i hvala

 6. Nada Grubić

  Poštovani dali bi radili u R Hrvatskoj i koja bi bila cijena 60 kvadrata za obiteljsku kuću.

 7. Milena

  Zainteresovana za izgradnju. Na placu stoji stara kuca ali iza big izgradila montaznu. Plac je u Kuli. Pored puta . Sta od navedenog treba dokumentacija da bih poceli sa izhradnjom.

 8. Goran Rakić

  Baš me interesuje kako to krov na istoj osnovi kod montažne košta 2, a kod zidane 4 hiljade evra? Dobra Vam je ova matematika pa.me interesuje da li je 9vaj tekst u stvari plaćeni oglas proizvođača montažnih kuća? Do sada sam napravio više zidanih kuća i kvadrat je daleko ispod navedenih 600-700 evra! Moj glas uvek za zidane objekte, naročito u Srbiji gde je kvalitet drvene građe koja se koristi za montažne objekte loš.

  1. maRKO

   Realna konstatacija

   Iako se ja licno dvoumim samo iz razloga brzine izgradnje

 9. Berislav

  Koliko bi kostala montazna kuca od 50 vadrata postaviti na izlivenu plocu svi prikljuucci u Bugojnu hvala

 10. Pero

  Molim Vas recite mi da li je izvodljivo izgraditi montažni objekat na postojecoj kuci do 100 m.kvadratnih i kolika bi bila cena za to ?Hvala

 11. Milica Todosijević

  Gde se nalazi ova kuća!

 12. Darius

  Poštovani, trebali bi ste da izmenite članak jer LaFarge, nažalost ne pravi više montažne kuće, iako su bile vrhunske.

 13. Valentina

  Poštovanje,
  Mene zanima kuća, bruto 78 kv. Koliko bih koštala? Gde imam postojeći objekat. Šta mi treba od dokumentacije? Hvala…

 14. Ivana djokic

  Update:proverite LuxM, izgleda da vise ne rade

 15. Saša

  Ovde u australiji sve su kuće montažne. Nema potrebe za zidanim zbog klime. A ovi sto im kao smeta što će kuća početi da propada nakon 50 godina… Pa sta bi vi majke ti da vam tu živi i četvrto koleno? Počnu one i ranije da pucaju po zidovima al nije to nista strasno, lako se popravi.

 16. ivana

  Dobar dan,zanima me da li moze da se napravi montazni sprat na zidanoj vec postojecoj kuci,unapred hvala.

 17. Sladana

  Dobar dan, ima li mogucnost, da se uradi montazna kuca na Kipru/ Paphos?
  Dali ima u srbiji kompanija montaznih kuca koja radi i u inostranstvu/ Kipru?
  Pozdrav Sladana

 18. Jelena Bogicevic

  Postovani,
  Na mestu garaze ucrtane u zemljisnim knjigama na 10,98 m2, volela bih da napravim kucicu na sprat. Molim vas cenu kvadrata za montaznu kucicu na sprat sa osnovom 10,98 m2.

 19. Anonimno

  Zdravo zanima me da li može na postojeću kuću da se uradi jedna dodatna podzemna prostorija koja bi imala svetlosti,prozore i vrata?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *