Da je Zid iz Igre prestola napravljen od Gutex Pyroresista, zmaj mu ne bi mogao ništa; foto: Gutex
Izdvojeno, Materijali

Nova generacija termoizolacije otporna je na ZMAJEVE, može se skidati, a pravi se i od OVČIJE vune

Sajam BAU 2019. je idealna prilika da se upoznamo s novim materijalima i tehnologijama koje naše domove čine toplijim, a grejanje i hlađenje jeftinijim.

Najveći sajam građevinarstva na svetu koji se i ove godine održao u Minhenu, pokazao nam je, baš kao što smo pisali u prošlom članku, da je digitalizacija stigla i u ovu privrednu granu, ali da će rešavanje nedostatka radne snage biti najveći izazov za industriju.

Međutim, BAU 2019 nam je pokazao i primetni tehnološki napredak pa se tako pojavljuju novi materijali koji su energetski efikasniji, kao i da neki materijali poput aerogela, kojeg nazivaju poršeom među termoizolacijom, postaju cenovno prihvatljiviji pa ćemo ih sve češće sretati na gradilištima. Zapravo, termoizolacionim materijilama i rešenjima je bio posvećen dobar deo sajma, koji se prostire na 200.000 kvadratnih metara, a ovo su rešenja koja su se najviše odvolija od konkurencije.

Materijali poput aerogela, kojeg nazivaju poršeom među termoizolacijom, postaju cenovno prihvatljiviji pa ćemo ih sve češće sretati na gradilištima.

Specijalista za izolaciju Gutex je na BAU 2019. u Minhenu prezentovao ploču Pyroresist kojoj, sudeći prema pompeznoj ilustraciji, ni vatra zmajeva ne može ništa. To je prema evropskim standardima (DIN EN 13501-1, Euroclass C-s1, d0) prva negoriva ploča od drvenih vlakana. Zahvaljujući ovoj karakteristici, Pyroresist se može koristiti na višespratnim zgradama do 5 etaža kao izolacija za krovne konstrukcije i površine, za fasadne sisteme kontaktne/ventilirajuće, za unutrašnjost objekta – pod, zid i tavanica. Gutex Pyroresist ploče se prave u dimenzijama 1800×600 mm i to u četiri debljine: 60, 80, 100 i 120 mm. Toplotna provodljivost (λ) im je 0,043 W / mK. Proizvod Gutex Pyroresist je još u pripremnoj fazi i nije pušten u komercijalnu upotrebu.

Prema evropskim standardima prva negoriva ploča od drvenih vlakana; foto: Gutex

Drveno vlakno zbog svoje strukture, osim vrhunskih osobina u termičkom i toplotnom izolovanju objekta, zavidne rezultate daje i na polju zvučne izolacije. Isto tako jedna od važnijih osobina koju drveno vlakno poseduje jeste i difuziona otvorenost izolacijskog materijala a rezultat je da „objekat diše“ čime se obezbeđuju ugodnu mikroklimu u domu.

Izolacija koju možete skinuti i upotrebiti na drugom mestu

Cirkularna ekonomija s konceptom nultog otpada ušla je u građevinarstvo na velika vrata, a sve u cilju da se da se otpad smanji na što manju moguću meru. Dobar primer dao je Saint-Gobain Weber koji je na BAU 2019. predstavio ETICS ploče za kontaktne fasade koje se mogu skinuti i ponovo upotrebiti na drugom mestu.

Ploča weber.therm circle koja se može skinuti; foto: Weber Twitter
Ploča weber.therm circle koja se može skinuti; foto: Weber Twitter
Postupak skidanja ploča; foto: Weber
Postupak skidanja ploča; foto: Weber

Postupak je isti kao i kod standardnog postavljanja termoizolacije, s tim što se kod njihovog sistema, nazvanog weber.therm circle, izolacija ne lepi za zid već se ona pričvršćuje zavrtnjima i specijalnim plastičnim navojima koji drže ploče na mestu. Jednom kada se objekat bude rušio, izolacija se može skinuti tako što se prvo iseče na trake širine jednog metra. Pošto se skine sloj lepka i završnog fasadnog sloja, ploče se lako mogu odšrafiti i primeniti na drugom mestu. Pogledajte kako to izgleda:

 

Aerogelovi osvajaju građevinarstvo

Poznato je da je aerogel najbolji termoizolacioni materijal ikada napravljen ali da je toliko skup da jedino može da ga priušti NASA u svojim svemirskim projektima. Međutim, izgleda da će se ovaj „svemirski materijal“ konačno početi primenjivati u građevinarstvu i to zahvaljujući kompaniji BASF.

Naime, oni su na sajmu BAU 2019. predstavili Slentex i Slentite – novu generaciju aerogelova za termoizolaciju. Slentex je fleksibilan aerogel baziran na silikatu koji je obavijen fiberglasom, dok je Slentite prvi mehanički stabilan poliuretanski aerogel za izolacione ploče. Zahvaljujući njegovoj nanoporoznoj morfologiji, Slentite ima vrlo nisku termičku provodljivost –  samo 0,0018 W/(mK), dok je kod Slentexa λ vrednost 0,0019 W/(mK) što omogućuje pravljenje veoma tankih izolacionih slojeva. Zapravo, potrebno je upola manje materijala nego kod kod stiropora (PEX). Slentex se već sada može naći na tržištu u pločama debljine 10 mm, dok će Slentite biti na raspolaganju u panelima debljine 2 cm od 2021. godine.

Slentite, BASF-ov novi poliuretanski aerogel može se upotrebiti na različite načine uključujući i podove; foto: Jessica Barthel / BASF SE.

Termoblokovi za gradnju: Perlite, Wienergberger, Thermopor, Unipor

Jedna cela hala na minhenskom sajmu BAU 2019. bila je posvećena termoblokovima za gradnju. Ovo su najnovija rešenja na tržištu po izboru CBT.

Perlite Poroton-S8; Foto: Pascal Poggi

Ovo je Poroton-S8 blok debljine 36,5 centimetara čije su šupljine popunjene Perlite Binz 430 – materijalom na bazi gline. Zbog svoje velike čvrstoće, s ovim blokom se u Nemačkoj mogu zidati zgrade visine do 6 etaža.

Wienerbergerov blok; Foto: Pascal Poggi

Novi Wienerberger blok je ispunjen kamenom vunom za izolaciju. Tu su i dodaci koji omogućavaju kontinuitet u termoizolaciji oko otvora u zidovima.

Thermopor blok sa lavom; Foto: Pascal Poggi

Thermopor blokovi su popunjeni s agregatom na bazi lave, koji su težine samo 0,75 kg / m3 dok je λ = 0.08 W / mK. Ovo daje Uv vrednost od 0,21 za blok debljine 36,5 cm odnosno 0,18 W / m².K za blok debljine 42.5 cm.

Unipor blok; Foto: Pascal Poggi

Blok Unipor W65 Coriso ima λ vrednost 0.065 W / (mK), što sa blokom debljine od 36,5 cm i malterom debljine 1cm daje zid sa Uv = 0.17 W / (m².K).

Egzotika: Izolacija od ovčije vune

Svi znamo za staklenu vunu i kamenu vunu, a sada se na tržištu pojavila izolacija od ovčije vuna. Kompanija Lehner stoji iza brenda Isolena koji proizvodi ovaj lagani i efikasni materijal koji naravno ima brojne prednosti među kojima je i njegovo prirodno poreklo. Jedini problem je, naravno, cena.

Izolacija od ovčije vune; Foto: Pascal Poggi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. pattek

    Nasao sam podatak da taj aerogel košta 1000 dolara za kubni centimetar. Valjda je ovaj novi jeftiniji…

  2. arhMag

    Ne razumem zasto bi neko skidao izolaciju? Kada ce se to koristiti stvarno?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *