Ako vam je hladno pod nogama, termoizolacija će rešiti problem.
Izvođenje, Video

Termoizolacija plafona i zidova: Kako utopliti stan iznad negrejanog prostora

Stan vam se nalazi iznad negrejanog prostora, pešačkog prolaza ili garaže? Onda ste sigurno osetili hladnoću pod nogama. Evo kako se pravilno izoluje plafon ili zid sa spoljne strane.

Ovakav problem zatekli smo u stanu u jednoj stambenoj zgradi zidanoj sedamdesetih godina prošlog veka. Stan se nalazi iznad pešačkog prolaza koji nije termoizolovan pa su stanari su tokom zime imali problem hladnih podova jer je rasipanje toplote bilo ogromno. Odlučeno je da se tavanica u pešačkom prolazu termoizoluje stiroporom debljine 5 cm. Pogledajte kako je tekao ceo postupak:

Postupak montaže termoizolacije na plafone i zidove:

Lepak služi da se stiropor trajno fiksira za površinu, dok pur pena omogućava brzo lepljenje ploče za plafon.

Plafon na koji se lepila termoizplacija bio je malterisan, a na njemu se godinama skupljala prašina. Zbog toga je pre početka lepljenja, površina premazana HGP podlogom koja ju je očistila od prljavštine i obezbedila bolje prijanjanje lepka. Podloga se nanosi valjkom ili četkom.

Za lepljenje stiropora na plafon koristiti se kombinacija lepka i pur pene. Lepak služi da se stiropor trajno fiksira za površinu, dok pur pena omogućava brzo lepljenje, odnosno, pozicioniranje stiropora na željenom mestu. Ako se stiropor lepi na zidove, pur pen nije potreban ali za plafon vam je potrebno nešto da drži ploču dok sam lepak ne uhvati. Koristili smo Jubizol pur penu, dok je lepak Maxima Stiromol koji se pre upotrebe razmuti u vodi.

Lepak se prvo špaklom linijski nanosi po obodima stiropora, potom se nanosi tačkasto po sredini ploče, a zatim se pur pena stavlja tačkasto između lepka. Obavezno obratiti pažnju da pur pen bude niskoekspandirajući kako ne bi narastao i odbio ploču od plafona.

Lepak ide po obodu i tačkasto po sredini, a pur pena tačkasto između lepka

Postavljanje ploča

Prvo naneti materijal na 3-4 ploče pa onda započeti slaganje počevši od one na koju ste prvo naneli pur penu. Ovo se radi kako bi pur pena odležala i nadošla, čime se omogućava da ona odmah uhvati za plafon.

Ploče stiropora slažite jednu kraj druge. Pridržite je par sekundi kako bi se zalepile za plafon, odnosno, kako bi pur pena odradila svoje. Malo će vam više vremena trebati ako je plafon izrazito kriv.

Kada se završi sa izolacijom plafona, stiropor se postavlja i na zidove, a ivica se štiti ugaonim lajsnama. Ugaona lajsna se postavlja na rubovima tako što se prvo nanese tanki sloj lepka u koji se potom utisne lajsna prelazeći špaklom preko nje s novim slojem lepka. Ugaonu lajsnu potrebno je postaviti i na svim revizijama i slabim tačkama.

Stiropor se ređa jedan pored drugog a potom se postavlja ugaona lajsna

Mrežica koja služi kao armatura

Nakon postavljanja ugaonih lajsni, potrebno je postaviti mrežicu koja je zapravo armatura koja drži celu izolaciju na mestu. Prvo se špaklom nanese sloj lepka na deo površine, a onda se stavlja mrežica te veličine. Ona se uranja s dodatnim slojem lepka koji se nanosi špakom, a potom se leptirom izravanavaju površine. Nakon prvog sloja i njegovog sušenja, nanosi se drugi sloj i površina se ravna dok ne bude idealno glatka.

Potom sledi krečenje pomoću valjaka i četki, a ivice se štite krep trakom. Obavezno koristite fasadnu boju koja je otporna na atmosferske uticaje. Krečenje se vrši u dve ruke.

Na gornju ivicu termoizolovanog dela postavite metalnu okapnicu koja će štititi izolaciju od kišnice i ušuškavanje plafona je gotovo.

Foto i video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *