Izvođenje

Kako najbolje orijentisati prostorije u kući

Od položaja objekta zavisiće ne samo osvetljenost prostorija već i dobitak toplote od sunčevog zračenja što je vrlo važno ukoliko se planira niskoenergetska ili pasivna gradnja.

Kako bi se postigli strogi kriterijumi energetski efikasne gradnje objekta, potrebno je prostorije u kojima se najviše boravi orijentisati prema Suncu. Ka Suncu se okreće uglavnom dnevna soba s velikim prozorima i vratima koji propuštaju svetlost i toplotu u unutrašnjost objekta.

Prikazujemo van način organizuje kuće kako bi obezbedili povoljne  sunčane uslove u svim prostorima a ujedno se zaštitili od buke i vetra.

Generalni savet je da sobe i stambeni prostori budu usmereni ka vrtu a pomoćni prostori budu usmereni prema ulici. Na slici ispod je prokazan generalizovan povoljan raspored prostorija. Ipak svaki objekat treba da se prilagodi stvarnim uslovima na terenu, susednim objektima i smeru preovladavajućih vetrova.

ORJENTACIJA-PROSTORIJA

Orijentacija prostorija prema stranama sveta

Prostorije okrenute ka jugu će imati dobro dnevno osvetljenje i tokom čitave godine imaće dobitke od sunčevog zračenja. Savetuje se sađenje listopadnog drveća u prostoru ispred koje će leti štititi od pregrevanja a zimi kada lišće opadne, dozovljavaće prodor sunčevih zraka. Jug je pogodan za dnevni boravak, trpezariju i dečije sobe .orjentacija kuce

Prostorije okrenute ka istoku će imati dobro jutarnje osvetljenje i toplotne dobitke u tom  periodu. U letnjem periodu im može biti potrebno vertikalno senčenje da ne bi došlo do pregrevanja prostorije. Istok je pogodna strana sveta za dnevne i spavaće sobe, kuhinje i  trpezarije.

Prostorije okrenute ka zapadu će imati dobro osvetljenje popodne. Može postojati potreba za vertikalnim senčenjem da se izbegne pregrevanje u letnjem periodu. Pogodne za  hodnike i stepeništa.

Prostorije okrenute ka severu neće imati  dovoljno dnevnog svetla  tokom čitave godine i zbog toga će imati male toplotne dobitke. Savetuje se sadnja drveća u prostoru ispred koje će štititi od hladnih vetrova. Najbolje je da se na sever orijentišu pomoćne prostorije: ostave, garaža, stepeništa i kotlarnice.

Ukoliko pak živite u stanu, obratite pažnju pri kupovini da orijentaciju prostora spram strana sveta. Stan orijentisan u pravcu sever-jug je bolji od onog koji je orijentisan u pravcu istok-zapad. Takođe, izbegavaje stanove koji su orijentisani isključivo ka severu ili zapadu ukoliko ne volite veoma hladne odnosno pregrejane prostorije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *