Za dobru termičku izolaciju prozora bitan je i način na koji se stolarija ugrađuje. Foto: Gradnja.rs
Izdvojeno, Izvođenje, Materijali, Video

RAL montaža: Najefikasnija ugradnja prozora koja sprečava pojavu kondenza i buđi

Postavljanjem specijalnih traka oko prozora poboljšava se energetska efikasnost prostora. Saznajte kako izgleda ovaj postupak i koliko to sve košta.

Kada se termovizijskom kamerom snima jedna zgrada odmah se vidi da se najviše toplote gubi između prozora i fasadnog zida. Zbog toga se ova slaba tačka mora dobro obraditi.

Ukoliko se prozor montira na klasičan način sa pur penom koja ispunjava prostor između prozora i zida, ona će izgubiti svoja svojstva ako se prilikom obrade špaletni iseče. Naime, uklanjanjem laka pur pene, to jest njenog gornjeg sloja kada se pur pena sečem skalpelom, ona postaje porozna i termički osetljivo mesto. Pur pena se osipa, a spoj između zida i prozora termički osetljivo mesto.

Da se ovo ne bi dešavalo i da bi se maksimalno poboljšala izolovanost prostora, koristi se RAL montaža. Ovakva montaža spoljne stolarije ujedno sprečava kondenzaciju i pojavu buđi oko prozora.

Srodni članci na portalu:

Pogledajte kako se izvodi RAL montaža:

Spoljašnja traka je paropropusna i vodonepropusna (bele boje), a unutrašnja je potpuno nepropusna (žuta boje).

Na profil se postavljaju dve trake: sa spoljne i unutrašnje strane prozora. Traka sa jedne strane prozora je vodonepropusna, ona sa druge strane paropropusna. One sprečavaju da voda i vlaga prodre u međuzonu prozora, ali i da vlaga koja se sa nalazi unutrašnje strane može da izađe napolje.

Ove dve trake sprečavaju prodor vlage prema međuzoni u kojoj je pur pena. Na ovaj način pur pena se ne oštećuje pa je stolarija termo izolovana ali i zaštićena od prodiranja vode i kondenzacije.

Montaža spoljašnje paro-propusna, vodo-nepropusne trake za RAL montažu na profil pre ugradnje. Foto: Gradnja.rs

Postupak RAL montaže

Traka se lepi na štok i prepušta se preko zida. Na nju se kasnije postavlja fasada i okapnica. Trake su širine oko 14 cm i razlikuju se od onih koje se lepe iznutra.

Glavna razlika je što je spoljašnja traka paropropusna i vodonepropusna (bele boje), a unutrašnja je potpuno nepropusna (žuta). Obe trake imaju lepljivi deo koji se montira na ivicu profila stolarije pre postavke stolarije na svoje mesto.

Bitno je da se traka ne prekida već se po obimu nalepi na stolariju i krajevi preklope za oko 30 cm. Traka na uglovima se ne prekida već se pravi mašnica. Dakle, traka je po obimu kontinualna, bez prekida.

Traka se na uglovima ne prekida već se pravi mašnica; Foto: Gradnja.rs

Traku ne treba prekidati već se po obimu nalepi na stolariju i krajevi se preklope za oko 30 cm.

Unutrašnja traka (žuta) ne propušta paru i vodu, što joj omogućava da spreči njihovo prodiranje do međuzone. Unutrašnja traka u našem primeru je dvostruko lepljiva.

I kod unutrašnje trake ne treba prekidati traku na uglovima već se i ovde pravi mašnica.

Lepljenje unutrašnje trake za izolaciju. Foto: Gradnja.rs

Razmak između prozora i zida

Nakon što su se trake zalepile na stolariju po obimu, prozor se postavlja na svoje mesto. Trake se uredno izvlače na ivice zidova.

Pomoću drvenih klinova i jastučića na naduvavanje, stolarija se namešta na svoj položaj i proverava vertikalnost, horizontalnost kao i dijagonale. Pozicija se učvršćuje drvenim klinićima.

Nakon ovoga se nanosi pur pena između prozora i zida. Bitno je da razmak između prozora i zida ne bude velik  – optimalno je oko 2 centimetra. Ako je širi od toga, biće potrebna velika količina pur pene, a pritom se traka neće dovoljno raširiti i pružiti odgovarajuću zaštitu.

Nakon postavke stolarije i traka, sa jastučićima na naduvavanje i drvenim klinovima, obavezno se proverava vertikalnost i horizontalnost. Foto: Gradnja.rs

Koristite niskoekspandirajuće pur pene koje su namenjene upravo za montažu stolarije.

Nakon što je prozor pozicioniran, kreće se sa lepljenjem traka na ivice zidova. Spoljna traka se u našem slučaju lepila sa specijalnim lepkom i zaptivajućom masom koja se nanosila pištoljem.

Nakon nanošenja lepka, traka se zalepi na ivicu zida.

Pre nego što  se zalepi unutrašnja traka, potrebno je međuprostor između prozora i zida popuniti pur penom. Ovaj prostor ne bi trebalo da bude veći od 2 centimetra. Ako je širi od toga, biće potrebna velika količina pur pene, a pritom se traka neće dovoljno raširiti i pružiti odgovarajuću zaštitu.

Predlažu se niskoekspandirajuće pur pene koje su namenjene upravo za montažu stolarije i koje su sertifikovane kao dobar zvučni i toplotni izolator.

Za montažu stolarije koristili smo niskoekspandirajuću pur penu sa dobrom zvučnom i termoizolacijom. Foto: Gradnja.rs

Lepljenje traka sa spoljašnje strane

Kada se pur pena stegla, kreće se sa lepljenjem traka na ivice zidova. Spoljna traka se u našem slučaju lepila sa specijalnim lepkom i zaptivajućom masom koja se nanosila pištoljem. Nakon nanošenja lepka, traka se zalepi na ivicu zida.

Unutrašnja, žuta traka je dvostruko lepljiva te se sa nje skida zaštitna folija i ona se priljubljuje uz zid.

Nakon lepljenja, obe trake treba obraditi, odnosno potrebno je naneti slojevi mrežice, lepka i gleta sa unutrašnje ili fasade sa spoljne strane prozora. Ovo uglavnom rade fasaderi ili moleri obradom špaletni prozora.

Spoljna traka se za ivice zida lepi specijalnim lepkom. Foto: Gradnja.rs

Prednosti i mane RAL montaže

Prozor postavljen RAL montažom je dobro termički izolovan a pritom i izolovan od pojave bilo kakvog kondenza i buđi.

Mana ovog načina postavke jeste to što je ona skuplja u odnosu na klasičnu montažu, ugradnja traje duže a i potrebni su iskusni majstori.

Nažalost, dosta ljudi nije upoznata sa ovim načinom montaže pa ona nije toliko zastupljena u našoj zemlji iako daje bolje izolovane prostore i bolje energetski efikasne objekte.

Preciznost majstora potrebna je prilikom RAL montaže stolarije. Foto: Gradnja.rs

Koliko košta RAL montaža

Dodatni troškovi prilikom RAL montaže jesu nabavke sledećih materijala, kao i nešto skuplji rad majstora. Ovo su trenutno aktuelne cene:

 1. traka za RAL montažu za spolja od 14 cm: po metru 190 dinara (1,6 evra/metar)
 2. traka za RAL montažu za unutra od 14 cm: po metru 180 dinara (1,5 evra/metar)
 3. K+D lepak i zaptivna masa, siva, 600ml – 1.400 dinara (12 evra)
 4. pištoljska pur pena Logic top, komad 1.190 dinara (10 evra)

S obzirom na to da se ovaj posao radi jednom u više decenija, isplati se uložiti malo više kako bi domovi bili bolje izolovani i energetski efikasni. Ako ne zbog interesa planete onda barem zbog naše udobnosti.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. miki

  odličan prilog, jako koristan ! hvala

 2. Iskustvena pomoć

  Poštovani ,sistem ugradnje po RAL standardu je izuzetno kvalitetan. Međutim ,iskustveno se susrećem svakodnevno sa problematokom koja ima više veze sa samim izvođenjem nego materijalom.
  Naime, montaža ral traga zahteva isuzetno sterilne uslove za uslove gradilišta .TAko da ivie zidova moraju biti skoro idealno revne i bez prašine što je moguće na otvorima koji se odnose uglavnom na stanove koji se renoviraju ili menje objekte za indvidualno stanovanje. Veliki problem se javlja kod velikih objekata gde se po dinamici fasada čeka pa dolazi do prljanja trake i oštećenja. Pritom svski proizvođač trake trazi da se traka ,,zatvori “ u nekom kratkom vremenskom periodu i da se ne izlaže vremenskim prilikama i neprilikama ,što narušav sam kvalitet konačnog proizvoda.
  Ukratko.
  Mislim da je budućnost u ovome ali uz strogu kontrolu pri montazi

 3. Duxi

  Gde nabavit RAL trake, ko postavlja prozore po ovoj proceduri?

  1. Sonja Brstina

   RAL trake mozete poručiti online ili direktno kod proizvođača. Uglavnom svi bolji proizvođači stolarije imaju opciju ove ugradnje ali pošto nije „zaživela“ retko se daje u ponudama sem na lični zahtev.

   1. Mila

    Poštovana , možete mi detaljno opisati obradu spaletne preko ovih traka, da se ne bi odleplo od trake , da li se stavlja stirodur preko ?

    1. Sonja Brstina

     Možete korisitti stirodur ili gipsanu ploču koja se kasnije obradi mrežicom, lepkom, gletovanjem i krečenjem (ili fasadnim malterom za špaletne sa spoljne strane).

 4. Bojan

  Treba razumeti da Ral montaza nije isto sto i projektovanje prema kondezacionom riziku. Savremen standard je da se infltracija spoljnih klimackih faktora kontolise. To svakako obezbedjuje pomenuti postupak, ali ne odsustvo pojave budji. Na fotografija se vidi postojanje hladnih mostova. Kvalitetnom analizom moze se odrediti i njihova vrednost.

 5. Aleksandar

  Poštovana,
  Tekst je koristan za laika, ali nedovoljno opisan postupak da bi u celosti razumeo šta je RAL montaža. Naglasili ste da jel skuplja ali bi trebali obavezno navesti da ova montaža iziskuje drugačiju obradu špaletni, što za sobom povlači ostali niz izmena koje bi arhitekta morao poznavati pre predloga ili izrade projekta.
  U realnosti retko koji arhitekta ovo zna i ostavlja inženjeru na gradilištu da sam razreši ovaj detalj gde se ulazi u vrzino kolo i mogućnost izmene arhitektonskog rešenja gde arhitekta automatski prebacuje odgovornost na drugog.
  Svako ko se ovim poslom bavi ozbiljno i studiozno, razume o čemu pišem.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *