Broj komora je jedna od značajnih karakteristika PVC profila; Foto: Igor Conić
Opremanje

Prednosti i mane PVC stolarije: Šta su komore i čemu one služe

Ukoliko ste planirali ugradnju ili zamenu spoljašnje stolarije, saznajte kako izabrati prave PVC prozore i šta možete očekivati od njih tokom eksploatacije.

Kako se standardi vezani za povećanje energetske efikasnosti povećavaju u Srbiji – tako očitavamo i porast u interesovanju za zamenu fasadne stolarije. Najčešći izbor za naše prostore, za standardne objekte (stamebne zgrade, kuće i vikendice) jeste upravo PVC stolarija.

Za to postoje tri glavna razloga. Ona je najlakše dostupna, ekonomična i dugotrajna.

PVC je skraćenica od “polivinil hlorid“. Materijal je otkriven još u 19. veku. U građevinskoj industriji je prepoznat kao idealan za proizvodnju stolarije zbog karakteristika koje poseduje:

  • velika izdržljivost,
  • termalna propustljivost,
  • zadovoljava estetske kriterijume.

Ukoliko se pitate šta izabrati: PVC, drveni ili aluminijumski prozor,  radili smo na istraživanju činjenica, prednosti i mana PVC stolarije, a kako bi vam približili znanja o materijalu i dostupnim sistemima na domaćem tržištu.

Da li ste već pročitali?

PVC prozor je najčešći izbor u Srbiji; Foto: Igor Conić

PVC stolarija je dostupna, ekonomična i dugotrajna – zato je najpopularnija u Srbiji.

Kako se PVC stolarija pravi?

Od ovog materijala se prvenstveno u fabrici radi ekstrudiranje. Zamislite to kao proces gde se projektovanom dvodimenzionalnom preseku profila dodaje dužina – najčešće 6 do 6,5m. Ovo je standardna dimenzija profila – zbog lakoće transporta, kao i optimizacije koja je urađena za proizvodnju.

Presek profila zavisi od proizvođača, kao i buduće namene.  Tako prepoznajemo Roplasto, Decco, Rehau, Gealan, Veka i mnoge druge kao “dizajnere” profila. Da bi izradili stolariju od profila bilo kojeg proizvođača – potrebno je da alati na mašinama budu prilagođeni upravo tom tipu profila (upravo zbog različitih dostupnih oblika) – i iz tog razloga se firme za proizvodnju stolarije najčešće odlučuju za jedan ili dva proizvođača profila.

Drugi razlog razlike u presecima je svrha. Drugačiji su profili za štokove i za krila pozicija, uz to postoji i podela na komore i kod jedne i kod druge vrste.

Primer fabričke proizvodnje prozora od PVC profila; Foto: Joviste.rs

Šta su „komore“ i čemu one služe

Komore PVC stolarije rade po principu zadržavanja vazduha unutar profila, čime se otežavaju toplotni gubici. Navešćemo primer petokomornog PVC profila. Na pratećoj ilustraciji  je komora označena brojem 5 na fasadi, dok je 1 sa unutrašnje strane. Vazduh koji je zarobljen u njima je najbliži temperaturi sredine koju “dodiruju”.

Ako je u pitanju zimski period, Komora 5 biće izložena hladnijoj temperaturi i samim tim će i vazduh u njoj biti hladniji. Komora 1 je u toj situaciji u kontaktu sa grejanim prostorom i u njoj je vazduh sobne temperature. Zadatak ostalih komora 2, 3 i 4 je da otežaju dodir hladnog i toplog vazduha i da spreče da topao vazduh odlazi iz grejanih prostora. Ako sada posmatramo sve zajedno, prva komora je najtoplija i gradiramo do poslednje koja je najhladnija.

Ono što je dodatna prednost PVC profila je što komore mogu biti ispunjene. Ukoliko te vazdušne prostore napunimo izolacionom masom od poliuretana ili ekspandiranim polistirenom možemo dobiti koeficijent prolaska toplote i do 0,8 W/m2K. Teško je zamisliti u brojevima, ali ako prikazujemo slikovito: izolovani zidovi imaju koeficijent 0.4 W/m2K, tako da je ovo sasvim zadovoljavajući faktor.

Komore PVC stolarije rade po principu zadržavanja vazduha unutar profila, čime se otežavaju toplotni gubici.

Komore igraju ključnu ulogu u kvalitetu PVC stolarije; Foto: Europvc.rs

PVC stolarija i zvučna izolacija

Što se tiče buke, PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 48 decibela.

Sve ove podatke možete zatražiti pri kupovini stolarije. Firme proizvođači imaju ateste za sisteme koje koriste i na njima je istaknut svaki detalj o preseku i koeficijentima datih profila.

Gore navedeni brojevi su oni koje možemo pronaći dostupne (na internetu, u atestima). Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da što je veći prozor (ili vrata), veći procenat njegove površine zauzima staklo. Tako da su svi ovi brojevi dati sa prefiksom “oko”, gde se treba ograditi u odnosu na izabrani tip paketa stakla.

Kao i sa profilima, tu je veliki izbor na tržištu i najbolje je slušati preporuke stručnjaka kod kojih kupujete. Nije uvek sve što je najskuplje i najfinije – bitno je zadovoljiti karakteristične potrebe objekta i naći dobar balans između cene i kvaliteta proizvoda.

Za dobru zvučnu izolaciju ključna je pravilna ugradnja; Foto: Sonja Brstina

Dobar odnos cene i kvaliteta

Upravo ta proporcija kvalitet: cena je ono što je najveća prednost standardnih PVC sistema i čini ih najisplatljivijim za naše (vremenske) uslove i zahtevani komfor u ovom trenutku.

Još jedna od prednosti PVC-a (koje ima i aluminijumska stolarija) jeste činjenica da je moguće izraditi ovu stolariju u različitim bojama (iako je bela standardna). To se radi na dva načina: apliciranjem folije na postojeću belu površinu ili poručivanjem profila u boji direktno iz fabrike.

Moguće je takođe zatražiti dvobojne profile – sa različitom bojom spolja i unutra, ukoliko vam se recimo bela uklapa za enterijer, a antracit (tamno siva – najtraženija boja za stolariju u 2020 i 2021. širom sveta, pored standardne bele) za fasadu.

Pred toga, PVC je kao materijal otporan na vatru i ima sposobnost samogašenja, što spada u njegove najbolje karakteristike, posebno kada se radi o većim objektima sa zahtevnijim standardima.

Najčešće u primeni su beli PVC prozori; Foto: Gradnja.rs

Lako održavanje i velika otpornost

Iz ugla korisnika, dobro je znati da je PVC (uz aluminijum, ponovo) lak i zahtevan za održavanje, u odnosu na recimo drvene prozore koji zahtevaju dodatnu sezonsku pažnju. Sav rad svodi se na brisanje krpom (sa sapunicom ili samo vlažnom).

PVC prozori i vrata su otporni na većinu standardnih mehaničkih oštećenja, ne rđaju i ne trule – a isto tako ne mogu ni upiti vodu.

Ukoliko se desi da se kanalići (komore) u prozoru napune vodom i primetite da je prozor mokar na bilo kojem spoju (a posebno kod zidova!) – to je znak da profili nisu dobro spojeni na uglovima i da postoji zazor kroz koji voda ulazi. Ovakve pozicije potrebno je hitno sanirati, kako ne bi došlo do prokišnjavanja i formiranja vlage ili buđi na okolnim zidovima.

PVC sistemi otporni su na UV zračenje i dodavanjem stakala koje ne propuštaju ovaj vid zraka – u potpunosti ste zaštitili unutrašnji prostor. Napomena je da su ovakve karakteristike bitnije za ustakljivanje krovova ili terasa, a manje za standardne pozicije prozora i vrata.

Zbog dostupnosti i lakog održavanja, PVC prozori se često koriste pri renoviranju. Foto: Igor Conić; enterijer: Sonja Brstina

Glavne mane PVC stolarije

Iako smo zadovoljni estetskim karakteristikama PVC stolarije, njena mana je to što profili ne mogu biti manji (tanji) od aluminijumskih – te izostaje dašak elegancije (najčešće problem kod minimalističkog dizajna enterijera ili eksterijera) koju upravo aluminijum pruža.

U toj komparaciji sa aluminijumskim sistemima – nije moguće formirati PVC-drvo sistem, za razliku od aluminijum/drvo prozora i vrata koje imamo u ponudi. Sa polivinil hloridom možemo manevrisati samo sa laminacijom u drvo dekor – što je jedna vrsta folija koje imitiraju boju i teksturu drveta, koje se prevlače preko PVC profila i rezultiraju u sličnosti sa drvenim elementima (i naravno PVC-om u bojama, kao što je pomenuto iznad).

PVC profili ne mogu biti manji (tanji) od aluminijumskih te izostaje dašak elegancije.

Uz sve zadovoljstvo korisnika, postoji i mana PVC stolarije koja ne utiče direktno na objekat u kojem ugrađujemo ovu vrstu stolarije – održivost. PVC je vrsta plastike – te je moguće reciklirati ga, ali ne neograničeni broj puta. Ovaj proces (iako je po konceptu održiv) jako zagađuje životnu sredinu i postavlja pitanje smisla izvođenja. Proizvod reciklaže profila su novi profili – PVC reciklirati, koji se koriste kao i standardni, sa malo manjim brojevima po pitanju statičkih karakteristika.

Takođe, PVC profili lošijeg kvaliteta mogu da se deformišu pod uticajem toplote, odnosno kada su prozori postavljeni na osunčanoj strani. Dakle, birajte proverene i renomirane proizvođače.

PVC stolarija se lako ugrađuje i još lakše održava

Nova generacija PVC prozora i vrata

Upravo navedeni izazovi su sledeće istraživačko pitanje za ljude iz struke. Kada je PVC stolarija u pitanju, očekujemo znatno poboljšanje u sastavu materijala tako da će dozvoljavati reciklažu i istovremeno zadržati inicijalne karakteristike i manje uticati na životnu sredinu. Rehau SYNEGO SLIDE je upravo jedan takav sistem.

Kada podvučemo crtu sa svim karakteristikama PVC-a, on je definitivno najbolji izbor za pređašnje parametre odnosa cene, kvalitet za vremenske i finansijske uslove u Srbiji.

Kompanija Rehau radi na proizvodnji nove generacije PVC prozora i vrata; Foto: Rehau

Zanima vas PVC stolarija? Obavezno pročitajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *