PVC prozor je najčešći izbor kupaca, ali da li je i najbolji?
Izdvojeno, Opremanje

Šta izabrati: PVC, drveni ili aluminijumski prozor?

Istražili smo temu koja često muči sve one koji adaptiraju stan, zidaju kuću ili prave novu zgradu: koje prozori odabrati? Saznajte u ovom tekstu!

Prozori su veoma važan deo svakog životnog prostora zato što umnogome određuju udobnost stanovanja. Njihova veličina, načini otvaranja, paleta boja ali i termoprovodljivost uticaće na to kako će izgledati u enterijeru ali i, što je mnogima još važnije, koliko će nas izolovati od vrućina i hladnoća. Naravno, najvažniji faktor jeste cena pa smo mi zato kontaktirali proizvođače PVC, drvenih i aluminijumskih prozora u Srbiji i uporedili njihove odgovore.

PVC prozori

Beli PVC prozor u klasično uređenoj dnevnoj sobi

Zoran Mraović, tehnički savetnik iz kompanije Veka odgovorio na naša pitanja vezano za veoma popularne PVC prozore.

U čemu je prednost PVC-a u odnosu na druge materijale? Smatram da je prednost PVC prozora u odnosu na aluminijum u termici, a u odnosu na drvo pre svega u održavanju. PVC prozor ne zahteva nikakva godišnja održavanja kao što zahtevaju drveni prozori.

S koliko komora se najčešće uzimaju PVC prozori? Za naše podneblje, dovoljan je petokomorni sistem s dvostrukim niskoemisionim staklom sa mekim slojem koji zajedno u paketu daju termoprovodljivost 1,3 (manja vrednost je bolje) što zadovoljava uslove iz Pravilnika o energetskoj efikasnosti. Ukoliko postoje sredstva i želja za boljom uštedom energije, predlažu se sedmokomorni profili s trostrukim staklom.

Kolika je garancija na ovu vrstu prozora? PVC prozor je praktično neuništiv. Ipak, smatra se da je minimalan vek trajanja jedna generacija, to jest, 25 godina. Ovo nije životni vek prozora već preporučeno vreme za zamenu.

Kolika je prosečna cena po kvadratnom metru? Ovo je vrlo nezahvalno pitanje jer cena zavisi od velikog broja faktora. Ali, na primer, prozor širine 1 m i visine 1,6 m, petokomorni s dvostrukim staklom, košta oko 150-160 evra (cena bez roletne).

Prozori od drveta

Drveni prozori sa drvenom potprozorskom daskom proizvođača Šamarica u enterijeru

Dušan Vicković, direktor proizvođača drvene stolarije Šamarica odgovorio na naša pitanja vezana za prozore od drveta.

U čemu je prednost drvenih prozora? Drveni prozori su termički najbolji prozori. To znači da su najbolji izolatori. Preporučujem drvo-aluminujum stolariju jer je i najdugovečnija.

Da li prozori od drveta imaju komore i koja vrsta drvenih prozora se najčešće uzima? Drveni prozori nemaju komore. Oni se razlikuju po dubini profila i postoje širine profila od 68, 78 i 92 mm. Mogu da se rade sa dva ili tri stakla. U Nemačkoj je standard za eko-kuće 78 mm sa trostrukim staklom s koeficijentom termoprovodljivost 0,81 . Kod nas je najčešće korišćen profil od 68 mm jer je nešto povoljniji.

Kolika je garancija na ovu vrstu prozora? Životni vek drvo-aluminijum prozora (drvena konstrukcija s aluminijumskom oblogom sa spoljne strane) je minimum 50 godina.

Kolika je prosečna cena po kvadratnom metru? Cena prozora zavisi od vrste drveta. Povoljniji su prozori od čamovine od onih napravljenih od belog bora ili hrasta. Prosečna cena drvenog prozora od čamovine je 250 evra+PDV po kvadratnom metru prozora.

Aluminijumski prozori

Aluminijumski prozori za velike staklene površine

Na prednosti aluminijumskih prozora uputio nas je Saša iz Elviala.

Koja je prednost aluminijumskih prozora? Osnovna prednost aluminijumskih profila jeste mogućnost kreiranja velikih otvora ali i dizajna samog prozora. Profili se eloksiraju i boje po bilo kojoj nijansi iz RAL karte tako da postoji velika mogućnost za različite kolorite, pa čak i za dvobojne kombinacije. S razvojem tehnologije, ono što je pre bila mana aluminijuma – a to je loša termoizolacija – sada je prevaziđena pa su profili dosegli i koeficijent termoprovodljivosti 1,0.

Koje vrste aluminijumskih prozora preporučujete? Pre svega se preporučuje sistem Elvial Exclusive 86 što je višekomorni aluminijumski profil sa širinom termoprekida od 34mm. Profil je punjen poliuretanskom masom koja smanjuje koeficijent toplotne provodljivosti. U pitanju je moderan i ravan profil koji je dostupan u svim bojama i kombinacijama, a zgodna stvar je što staklo može biti ukupne širine 50mm. Koeficijent termopropustljivosti za ovaj profil je od 1 do 1,2.

Kolika je garancija na ovu vrstu prozora? Nezahvalno je govoriti o životnom veku aluminijumskih prozora jer su profili praktično večni.

Kolika je prosečna cena po kvadratnom metru? Prosečna cena aluminijumske stolarije kreće se od 180 do 200 evra po metru kvadratnom. Na cenu dosta utiče vrsta stakla i tip odabranog sistema tako da je broj mogućnost vrlo velik pa samim tim i dijapazon cena.

I šta na kraju odabrati?

Kao što možete videti iz odgovora, svaki prozor ima svoje prednosti. Ako vam je cena najvažniji faktor, onda izbor pada na PVC. Ukoliko tražite prozor koji je najbolji termoizolator, onda se logično izbor nameće na drvene prozore. A ako tražite prozore koji će ispuniti sve vaše želje po pitanju dizajna i prilagodljivosti prostoru, onda je aluminijum prava stvar za vas.

Foto: Enterijeri arhitekte Sonje Brstine

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Sasa

    Aluminijumski ramovi su rješenje koje će Vam pružiti veoma robustna vrata i prozore, a uz to i povećanu bezbjednost i dug vijek trajanja.
    U slučaju velikih temperaturnih fluktuacija, ne dolazi do izvijanja, što je veoma značajno pogotovo u regijama sa puno sunčanih dana i visokih temperatura u toku ljeta. Zbog toga nudi veoma precizne dimenzije koje ostaju nepromjenjene i nisu sklone ekspanziji i skupljanju. Dakle, postiže se maksimalna otpornost na vodu i vazduh što dovodi do perfektnog zaptivanja rama i krila prozora.

  2. Aluminil/bosnia

    Postoji više nego dovoljno materijala koji se koriste za prozore i vrata. Ali zašto je aluminijum dobar izbor? Prije svega, aluminijum je metal sa odličnim mehaničkim osobinama, koji se revolucionarno koristi u mnogim tehnološkim sektorima. Iako mnogo lakši od drugih metala, posjeduje veoma visok nivo čvrstoće zbog čega se mnogo koristi u aeronautici, veoma zahtjevnoj oblasti. Takođe, veoma je otporan na mnoge oblike korozije i troškovi potrebni za održavanje su skoro ravni nuli.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *