Bazen u Veterniku po projektu Sonje Brstine: Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti, Izdvojeno

Od luksuza do potrebe: 7 primera bazena na projektima iz Srbije

Slani, bez ivice, sa ogradom! Otkrivamo do detalja kako su projektovani i izvedeni bazeni uz neke od najlepših kuća u našoj zemlji.  

Nekada statusni simbol, a u doba sve izraženijih klimatskih promena gotovo nasušna potreba, bazeni u sklopu porodičnih objekata donose ne samo dodatnu vrednost i luksuz, već i estetsku i funkcionalnu dimenziju domu.

Kada je striktno reč o estetici, oblik, veličina i pozicija bazena su od velike važnosti. Bazeni mogu biti izrađeni u različitim oblicima – pravougaoni, ovalni, nepravilni, infinity, a sve u zavisnosti od dizajna kuće i preferencija vlasnika.

Osim toga, boja pločica bazena, materijali koji se koriste za oblaganje ivica ili okoline bazena, kao i dodatni detalji poput vodopada, jacuzzija ili atraktivne rasvete, mogu podići estetiku i atmosferu celokupnog prostora na viši nivo.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Funkcionalnost, bezbednost i dugotrajnost

Konstrukcija bazena takođe zahteva pažnju, kako bi on bio funkcionalan, bezbedan i dugotrajan. Odabir pravog materijala za izgradnju trebalo bi da obezbedi kvalitetnu izolaciju, vodonepropusnost i izdržljivost, a tu su i tehnički aspekti poput sistema za filtraciju, grejanja vode, osvetljenja i sistema za održavanje higijene bazena.

Dizajnerski oblikovan bazen u sklopu porodične kuće, imanja ili vikendice sve više postaje obavezna stavka i na našim prostorima, a o tome nam svedoči i ovih sedam projekata iz naše bogate arhive domaćeg arhitektonskog stvaralaštva.

1. Porodična kuća na PopoviciNikola Martinović

Arhitekta Nikola Martinović iz studija N-Martin našao se u izboru za našu Kuću godine 2022. sa projektom porodične kuće od 370 kvadratnih metara izvedene u naselju Popovica u Sremskoj Kamenici, na takozvanoj sremskoj strani Novog Sada.

Specifičnost ovog objekta jeste njena jednostavna, pravougaona forma sa samo dve istaknute fasade – prednjom i zadnjom, dok su bočne u potpunosti zaklonjene. Svaka od njih ima svoj oblikovni karakter koji se uklapa jedinstven arhitektonski izraz.

Cela kuća okrenuta je ka bazenu; Foto: Nikola Martinović

Bazen je pravljen klasično, sa koritom od betona i obložen hidroizolacijom, a na kraju je primenjen klasičan mozaik.

Kako je za portal Gradnja objasnio Martinović, bazen ove porodične kuće na obroncima Fruške gore pozicioniran je tako da bude sastavni deo vizure iz cele kuće, naglašavajući pritom da je pogled bio osnova za projektovanje i jedini izvor inspiracije.

Bazen je pravljen klasično, sa koritom od betona i obložen hidroizolacijom, a na kraju je primenjen klasičan mozaik. Novosadski arhitekta ističe da je interesantno to što je bazen pozicioniran na ivicu terase pa deluje kao da je u pitanju endless. Ceo projekat ovde

Izvor: N-Martin

 

2. Countryside House u u KrušedoluMOBA ARH

Horizontalna arhitektura, izuzetno masivne i ravne linije, te kontrast kolora, teksture i materijalizacije glavne su karakteristike objekta po imenu Countryside House, završenog prošle godine u Krušedolu, seoskom naselju smeštenom na južnim padinama Fruške gore.

Autorski pečat ovom projektu dale su arhitekte Mladen Miladinović i Miloš Mirković iz novosadskog studija MOBA ARH, a koji su na parceli od pola jutra oblikovali kuću od 330 kvadrata sa pratećim objektom i bazenom u dvorištu koji pleni svojim dimenzijama.

Bazen ima ugrađen sistem sa elektrolizom slanog rastvora vode; Foto: Miloš Martinović

Pozicija bazena u odnosu na kretanje sunca morala je biti idealna kako bi tokom celog dana taj deo dvorišta bio osunčan.

Pozicija bazena u odnosu na kretanje sunca morala je biti idealna kako bi tokom celog dana taj deo dvorišta bio osunčan, a trebalo je napraviti i dobar odnos zelenih površina i popločanih zona, a da pritom zahteva minimalno održavanje jer se radi o kući za odmor, objasnile su arhitekte za portal Gradnja.

Odlučili su se za tip bazena sa skimerom firme Aqua Lines iz Kosjerića, dimenzija 12 x 5 metara, načinjen od polipropilena i sa ugrađenim sistemom sa elektrolizom slanog rastvora vode. Ceo projekat ovde

Osnova; Izvor: MOBA ARH

 

 3. Porodična kuća u Sremskim MihaljevcimaArchitehna

Kolko autentičnosti i ekskluzivnosti arhitektura može uneti u život jednog korisnika možda najbolje ilustruje rezultat dvogodišnje adaptacija kuće od preko 1.000 kvadrata u Sremskim Mihaljevcima u Opštini Pećinci, prema projektu koji potpisuje beogradski Studio Architehna.

„Uspešna i dugogodišnja saradnja našeg biroa i klijenta je implicirala da smo od početka bili upoznati s njegovim senzibilitetom i zahtevima, tako da smo brzo došli do kvalitetnog funkcionalnog rešenja i estetike objekta“ – istakao je za Gradnju Marko Ranđelović, jedan od arhitekata.

Površina bazena je 90 metara kvadratnih; Foto: Miloš Martinović

Konstrukcija je AB sa penetratima za vodonepropusnost, obloga je mozaik keramika, a prelivna rešetka izvedena je od tikovine.

Pored svoje veličine (1.015 metara kvadratnih bruto), ova kuća ističe se po svojoj ljupkosti, ali i po spektakularnom uređenju vrta, te pomeranju standarda luksuznog stanovanja u Srbiji. Terase na spratu gledaju na dvorište sa velikim bazenom, napunjenim slanom vodom.

U pitanju je prelivni bazen čija je dubina u najdubljem delu 1,5 m, a u najplićem delu 0,3 m. Površina mu je 90 m², dužina 16,5 m, dok sud za rekuperaciju u podrumu zauzima 13 m². Konstrukcija je AB sa penetratima za vodonepropusnost, obloga je mozaik keramika, a prelivna rešetka izvedena je od tikovine. Ceo projekat ovde

 

Osnova
Osnova
Presek
Presek
Preliv – detalj
Preliv – detalj

 

 4. Urbana vila na SenjakuBiro VIA

Ovaj jednoporodični stambeni objekat od 860 kvadrata smešten je u rezidencijalnoj zoni Senjaka, na proporcijski izduženoj parceli, sa terenom u nagibu. Svojim čistim volumenom, belom fasadom i ravnim krovom vila se izdvaja u odnosu na svoje okruženje kojim dominiraju kuće sa kosim krovom.

Kako su arhitekte Goran Vojvodić i Jelena Ivanović Vojvodić objasnili za Gradnju, „oblik parcele  i ograničenja iz urbanističke regulative uslovili su osnovni koncept, dispoziciju objekta i pratećeg sadržaja. Baš iz tog razloga, bazen i unutrašnje dvorište su denivelisani u odnosu na pristupni, ulični nivo“.

Završna obrada bazena su Astral keramičke pločice; Foto: Biro VIA

U bazenu se koristi sistem slane vode sa automatskom proizvodnjom slobodnog hlora i korekcijom Ph vrednosti.

Bazen je realizovan u sistemu klasičnog armiranobetonskog korita, dimenzija 11 x 4,5 m i dubine 1,5 m, sa prelivnim skimerima, toplotnom pumpom za grejanje vode, vodopadom kao i automatskim rolo prekrivačem. Završna obrada su Astral keramičke pločice.

Kako iz Biroa VIA navode za naš portal, u bazenu vile na Senjaku koristi se sistem slane vode sa automatskom proizvodnjom slobodnog hlora i korekcijom Ph vrednosti. Tehnologiju i izgradnju bazena realizovalo je preduzeće Pool Star d.o.o. iz Beograda. Ceo projekat ovde

Pozicija bazena; Crtež: Biro VIA

 

 5. Imanje na Fruškoj goriLandscape Factory Studio

Eksterijer ovog privatnog modernog planinskog poseda kreiran je kroz klijentovo nesebično prepuštanje dizajneru. Želje su bile da sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno. Sve ostalo, kao i sprovođenje ideja u delo, bilo je prepušteno dizajneru.

Beogradski Landscape Factory Studio, na čijem čelu se nalazi pejzažni arhitekta Dejan Popov, potrudio se da u prirodnom okruženju planine nedaleko od Novog Sada formira nesvakidašnji,  moderan i inspirativan ambijent. Naravno, sa isto takvim bazenom.

Dimenzije bazena su 7 x 11 metara uz plići dodatak od 4,3 x 3 m; Foto: Đorđe Đoković

Završna obloga unutrašnjosti i ivica je keramika nemačkog proizvođača Agrob Buchtal, dok je plato oko bazena Rehau WPC deking.

U pitanju je i u ovom slučaju prelivni bazen, sa kompenzacionim rezervoarom, tehničkim prostorijama i mašinskom salom smeštenim ispod bazenskog pomoćnog objekta i delom ispod dekinga uz bazen. Dimenzije su mu 7 x 11 metara, uz plići dodatak, tzv. jacuzzi area sa inox ležaljkom – 4,3 x 3 m, dok je površina vode sa prelivnim rešetkama 90 m².

Bazen je izveden betonsko-armiračkim radovima, završna obloga unutrašnjosti i ivica je keramika nemačkog proizvođača Agrob Buchtal, dok je plato oko bazena – Rehau WPC deking. Izvođenje radova povereno je kompaniji Esal d.o.o. iz Beograda, koju vodi Dragan Brzaković, diplomirani inženjer građevinarstva. Ceo projekat ovde

Bazen je izveden betonsko-armiračkim radovima; Foto: Đorđe Đoković

 

6. Vila VeternikJovana Đorđević

Od prošle godine, Veternik kraj Novog Sada bogatiji je za jedno upečatljivo arhitektonsko ostvarenje, porodičnu vilu koja ponosno nosi ime ovog prigradskog naselja, a koju je arhitektonski oblikovala Jovana Đorđević, mia, iz novosadskog Modena art studija.

Zahtev klijenta je bio da se na parceli površine od samo 321 m2 isprojektuje objekat koji je po planu tražen kao slobodnostojeći, čime se prostor za dvorište dodatno smanjio, a da pored objekta bude i bazen koji odgovara potrebama klijenta.

Bazen Vile Veternik je dimenzija 900 x 400 x 150 cm; Foto: Relja Ivanić

Stepenište i plitki deo za sunčanje su betonirani i prekriveni folijom, dok je bazenska tehnika smeštena u pomoćnom objektu pored bazena.

Takođe, pored svega navedenog neophodno je bilo smestiti i pomoćni objekat koji će služiti tehničkim uslovima bazena i dvorišta, tako da je u veoma malim okvirima sve ovo moralo da bude smešteno, objasnila je za Gradnju Jovana Đorđević.

Bazen Vile Veternik je dimenzija 900 x 400 x 150 cm, sa plitkim delom za sunčanje, a u pitanju je skimerski bazen sa folijom u dezenu mozaika. Stepenište i plitki deo za sunčanje su betonirani i prekriveni folijom, dok je bazenska tehnika smeštena u pomoćnom objektu pored bazena. Ceo projekat ovde

 

7. Kuća u Veterniku – Sonja Brstina

Arhitektkinja Sonja Brstina imala je zadatak da uz rekonstrukciju kuće u Veterniku, sagrađene devedesetih godina prošlog veka, uredi i pripadajuće dvorište koje je imalo puno potencijala. Kruna pejzažnog uređenja bio je bazen koji je trebalo da ispuni jedan specifičan zadatak – da bude bezbedan za decu.

Zbog toga je oko bazena skimerskog tipa, postavljena staklena ograda kao zaštita za decu i kućne ljubimce. U tehničkoj prostoriji koja se nalazi u objektu pored (udaljena 8 metara od bazena) smeštene su pumpe za prečišćavanje vode i filtracija. U bazen se ne sipaju hemikalije, već so iz koje se pomoću elektrolize izvlači hlor. 

Dimenzije bazena su 10 x 4,5 m, sa plažom koja simulira plićak za decu; Foto: Gradnja.rs

Izgradnja bazena sa opremom, građevinskim radovima i folijom koštala je oko 28.000 evra.

Dimenzija je 10 x 4,5 m, sa plažom koja simulira plićak za decu. Bazen je ozidan od betona, a kasnije je stavljena folija koja ima garanciju 10 godina (sa izgledom pločica). Izgradnja bazena sa opremom, građevinskim radovima i folijom koštala je oko 28.000 evra.

Staklena ograda oko bazena koštala je oko 10.000 evra. Plaža koja je izvedena od dekinga je koštala dodatnih 8.000 evra (2.000 evra građevinski radovi i 6.000 evra deking sa metalnom potkonstrukcijom), navodi Sonja Brstina.

Položaj bazena u odnosu na kuću; Ilustracija: Sonja Brstina

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *