Velika arhitektonska intervencija u malom vojvođanskom selu; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2020

Kako su kuća i ambar u Sremskim Mihaljevcima adaptirani u luksuzno zdanje

Posle adaptacije ove porodične kuće nadomak Beograda, pojam „luksuzno stanovanje“ u Srbiji dobija sasvim novo značenje.

Kolko autentičnosti i ekskluzivnosti arhitektura može uneti u život jednog korisnika možda najbolje ilustruje adaptacija kuće u Sremskim Mihaljevcima, čiji projekat potpisuje beogradski Studio Architehna. „Uspešna i dugogodišnja saradnja našeg biroa i klijenta je implicirala da smo od početka bili upoznati s njegovim senzibilitetom i zahtevima, tako da smo brzo došli do kvalitetnog funkcionalnog rešenja i estetike objekta“ – ističe Marko Ranđelović, jedan od arhitekata. Naime, adaptacija ove kuće od preko 1.000 kvadrata trajala je svega dve godine.

Projektantski zadatak bio je tako skrojen da se sve nasleđene vrednosti porodičnog života sačuvaju i materijalizuju kroz novo oblikovanje, reorganizaciju sadržaja i sveobuhvatnu adaptaciju. Održavanje određenih vrednosti i elemenata koje su u skladu sa zahtevima investitora, toplina doma i okupljanje porodice bili su osnovna polazišta rada. Pored svoje veličine (1.015 m2 bruto), ova kuća ističe se po svojoj ljupkosti, ali i po spektakularnom uređenju vrta, te pomeranju standarda luksuznog stanovanja u Srbiji.

Kuća u Sremskim Mihaljevcima ima preko 1.000 kvadrata; Foto: Relja Ivanić

Pored svoje veličine, ova kuća od 1.000 kvadrata ističe se i po spektakularnom uređenju vrta.

Emocija koja je bila vezana za postojeće stanje i celokupno imanje uspešno je sačuvana i dodatno naglašena. Kuća je generacijama na porodičnom imanju nedaleko od Beograda, i nalazi se na parceli površine 8.000 m2. Pored same kuće, dvorište i vrt su (takođe) doživeli potpunu transformaciju, a nasleđeni elementi zasijali novim sjajem.

Neposredno pored glavnog objekta, nalazi se bunar koji poseduje sentimentalnu vrednost i on je sa svojom namenom i pozicijom zadržan u originalu. S druge strane, stari ambar koji su generacije predaka koristile rekonstruisan je, čime je dobio savremenu namenu i oblikovanje.

Stari bunar je zadržao svoje orginalno mesto i namenu; Foto: Relja Ivanić

Potpuna transformacija funkcije i forme

Kroz adaptaciju, promenu funkcije i forme, postignuto je unapređenje načina života i može se reći da je kroz njih u ovom projektu ostvaren kontakt tradicionalnog sa savremenim stilom života. Postojeći objekat se sastojao iz prizemlja i potkrovlja, uz dva garažna mesta koja nisu bila povezana toplom vezom s glavnim objektom. Funkcija postojećeg objekta bila je zatvorenog tipa, većinski podvučena pod tremove i nedovoljno povezana s dvorištem.

Glavna projektantska ideja bila je da se svi sadržaji dnevne zone otvore ka dvorištu, a komunikacije, toaletni blok i kuhinja preprojektuju i pozicioniraju ka zadnjoj fasadi. Prilazni ugao kuće bio stari je trem, a koji je transformisan u zimsku baštu. Namera je bila da se kroz poziciju i reprezentativne dimenzije zimske bašte istakne njena posebnost i veliki značaj.

Prizemlje objekta sastoji se od ulaznog hola sa garderobom i toaletom. Iz ulazne zone prelazi se u centralni salonski prostor koji je dalje u vezi sa kuhinjom, trpezarijom, dnevnom sobom, zimskom baštom i gostinskom sobom. U drugom delu prizemlja, projektovan je garažni prostor za četiri vozila, tehnički blok sa instalacijama i vešeraj.

Kao i kuća, i dvorište je doživelo potpunu transformaciju; Foto: Relja Ivanić

Otvaranje osnove, povezivanje s prirodom

U postojećem stanju, svi delovi dnevne sobe bili su strogo razdvojeni i zatvoreni. U novom rešenju, dnevna zona je otvorenog, salonskog tipa. Ona je od zone ulaza jasno naglašena i saglediva neprekinutim vizurama kroz čitavu osnovu prizemlja.

Sadržaji zone zajedničkih aktivnosti kao što su dnevna soba, zimska bašta i trpezarija su okrenuti ka dvorištu, dobro osvetljeni i prirodno provetreni. Pozicija postojećeg stepeništa je zadržana, dok je drugo stepenište dodato. Razlog tome ogleda se u uvećanoj površini osnove i dužim koridorima, a sve kako bi se ostvarila kružna veza kroz obe namenske etaže.

Osnova prizemlja sastoji se od tri celine
Osnova prizemlja sastoji se od tri celine
Na spratu se nalazi velika višenamenska prostorija
Na spratu se nalazi velika višenamenska prostorija

Umesto potkrovlja projektovan je klasičan sprat koji je pokriven krovom sa nagibom od 25 stepeni.

Ceo sprat je novoprojektovan, jer postojeće potkrovlje nije odgovarao zahtevima korisnika i estetici samog objekta, te je kao takvo uklonjeno. Umesto potkrovlja projektovan je klasičan sprat koji je pokriven krovom sa nagibom od 25 stepeni. Uz oštriji nagib krova postiže se efekat isticanja fasade i završnog venca.

Po sadržaju, na spratu se nalazi glavna spavaća soba sa pripadajućim kupatilom i garderobnom sobom, još jedna spavaća soba, dve dečije sobe sa zajedničkim kupatilom i velika višenamenska prostorija namenjena za slavlje, porodična okupljanja i druženje.

Gornji sprat je povučen ka dvorišnoj fasadi prizemlja kako bi se dobila terasa sa pogledom na dvorište. Prostor garaže je funkcionalno proširen sa dva dodatna garažna mesta i tehničkim prostorijama. Između novoprojektovane garaže i kuće ostvarena je topla veza.

Terase na spratu gledaju na dvorište sa velikim bazenom; Foto: Relja Ivanić

Inženjerski izazovi u toku izvođenja

Uvek je izazov raditi adaptacije zbog nepredvidljivosti toka projekta. Ali, mora se napomenuti da su izvođači sa svojim znanjem, iskustvom i veštinama uspeli da odgovore na sve nadolazeće zahteve“ – ističu projektanti iz Studija Architehna. Projekat se tokom izgradnje vešto prilagođavao novonastalim nepredvidivim situacijama koje se gotovo uvek javljaju tokom adaptacijama i rekonstrukcija.

Objekat je urađen u masivnom konstruktivnom sistemu, sa AB konstrukcijom i zidovima od glinenog bloka. Krov je kose geometrije s drvenom potkonstrukcijom i glinenim crepom Tondach Inspira.

Posle dve godina izgradnje, kuća u Sremskim Mihaljevcima zasijala je punim sjajem; Foto: Relja Ivanić

Objekat je urađen u masivnom konstruktivnom sistemu, sa AB konstrukcijom i zidovima od glinenog bloka.

Postojeća tavanica je uklonjena kako bi se postigla veća visina prizemlja i urađena je nova AB ploča debljine 20cm. Deo postojećih temelja u zoni nekadašnje kuće je sačuvan u celosti, dok je u zoni postojećeg prostora garaže temeljna konstrukcija kompletno uklonjena i urađena nova, na dubljoj koti fundiranja i u skladu s geologijom tla.

Rekonstrukcija postojećeg ambara zasnivala se na zadržavanju autentičnosti konstrukcije i fasade. Ulazni trem sa komunikacijom u vidu čeličnog stepeništa urađen je kako bi se cela konstrukcija objekta ojačala. S druge strane, cilj je bio da se savremenim arhitektonskim oblikovanjem i materijalom udahne novi život starom zdanju. Postojeća hrastova građa na spratu je rasklopljena i restaurirana, a kao takva ponovno montirana na istu poziciju. Donji postament ambara je ostavljen u postojećoj opeci.

Stari ambar je u potpunosti rekonstruisan; Foto: Relja Ivanić

Akcenat na prirodne materijale

Što se tiče materijalizacije porodične kuće, akcenat je stavljen na prirodne materijale. Na fasadi je prisutna kombinacija klinker opeke i prirodnog kamena. Stolarija je aluminijumska, u tamno sivom tonu i ugrađenim roletnama.

Unutrašnji prostor je urađen u tradicionalnom stilu, sa drvenim oblogama. U odrazu enterijerskom izraza doprinosi masiv hrasta, od koga je većinski rađen nameštaj. Opeka i kamen kao materijali koji su zastupljen na fasadi našli su svoje mesto i u enterijeru. Akcenat je na neutralnim tonovima koji doprinose toplini ambijenta.

Na uglu objekta nalazi se zimska bašta; Foto: Relja Ivanić
Na uglu objekta nalazi se zimska bašta; Foto: Relja Ivanić
Klinker opeka i prirodni kamen korišćeni su za fasadu; Foto: Relja Ivanić
Klinker opeka i prirodni kamen korišćeni su za fasadu; Foto: Relja Ivanić

Uspostavljanje novih standarda

Kao što nam adaptacija kuće u Sremskim Mihaljevcima, projekat vile na Dunavu ili renoviranje vikendice u Šiljakovcu to pokazuju, investitori se sve češće opredeljuju za izgradnju porodične kuće ili adaptaciju stare, pre nego za kupovinu stana u novogradnji. Reč je o novom trendu, u kojem arhitektura i arhitekte imaju centralnu ulogu.

Ono što Kuću u Sremskim Mihaljevcima izdvaja od drugih jeste činjenica da se klijent nije zadržao samo na adaptaciji objekta (što je uobičajeno slučaj), već je preuredio čitavo dvorište i pomoćne objekte tako da celo imanje sada izgleda kao iz bajke. No, kada se sagleda u celosti, najveći doprinos adaptacije ove kuće ogleda se u činjenici da pojam „luksuzno stanovanje“ u Srbiji sada ima potpuno novo značenje.

Klijent je od od svog dvorišta napravio pravi mali raj; Foto: Relja Ivanić
A kada padne noć, kuća izgleda ovako; Foto: Relja Ivanić

Zatečeno stanje:

Faktografija:

 • naziv objekta: Adaptacija porodične kuće
 • mesto: Sremski Mihaljevci
 • autori projekta: Studio Architehna
 • projekat arhitektura: Marko Ranđelović, Dejan Milošević i Ana Hečimović
 • projekat enterijera: Dejan Milošević, Marko Ranđelović i Aleksandra Bojović
 • tehnička razrada­: Vuk Cvijović
 • projektni nadzor: Studio Architehna
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2020.
 • površina neto: 843 m2
 • površina bruto: 1.015 m2
 • površina parcele: 8.000 m2
 • spratnost: P+1
 • fotografija: Relja Ivanić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. mmxx

  ozbiljna priča, nema govora

 2. Zoran

  Ovo novo zdanje je poput onih „parizanki“ po Beogradu. ZAista to mislim. Uopste ne vidim oniu pravu lepotu i toplinu koje bi trebalo da odmah posalje pogled na kompleks.
  Bas suprotno. Siguran sam da je na renderu izgledalo wooooow. Ali, stvarno ovde fali dosta toga…

 3. Anton

  Lepo i jednostavno..arhitekte imaju odličan osećaj za meru u dizajnu..a to je danas retkost

 4. miki

  odvratno! za ambar aplauz ,fantastično urađeno ali kuća u meksičkom stilu brateee…čekam bred pita da izađe i da se pojavi u sremskim mihaljevcima! to je ono kad arhitekta( investitor) nema nikakvog obzira prema urbanističkom planu da ispoštuje bar neke osnovne postulate! kod nas je sve dozvoljeno i eto cirkusa za smejanje usred srema!

  1. Zoran

   upravo tako. kao sto i napisah u komentaru…

 5. 3x

  ambar za svaku pohvalu, mozda jos koja fotografija unutrasnjosti..
  a sto se tice samog „kaubojskog“ ili ti meksicke hacijende stila ne slazem se!izadjite iz okvira kuce na „cetiri vode“ i napokon krenite dalje.. ovaj lik je imucan to je ocito i uredio je staro imanje po svom ukusu i na kraju krajeva po nekom projeku arhitekte, pa dopalo se nama ili ne.. pozdrav

 6. cyber

  bravo za ambar . izvrstan je, čista desetka.
  kuća je preglomazna za danu veličinu parcele. neprimjerena podneblju, odudara od susjedstva i cijelog okruženja, ko’ šaka u oko. luksuzno i pretenciozno zdanje ali hladno i sterilno poput kuća američkih bogataša sa svitom posluge od najmanje 10 ljudi. radije bih živjela u toplom, ljupkom i intimnom starom zdanju.

  1. Boban

   Kako je to kuća od 1000 kvadrata bruto površine (dakle oko 500 zauzima u osnovi) preglomazna za parcelu od 8000 kvadrata?
   Koje pravilo sprečava čoveka koji živi u Sremskim Mihaljevcima da napravi luksuzno, pa zašto ne i prezenciozno, zdanje? Zašto bi ga uopšte interesovalo u kakvoj kući živi njegov komšija na parceli od 5 ari?
   Vi, a i svi drugi, živite gde bi ste radije, (ili gde morate), ali da se razumemo, svako ko kaže da bi radije živeo u ovoj kući pre rekonstrukcije nego u raskoši koja je nastala kasnije – laže.

   Svaka čast svakome ko na pošten način uspe da napravi ovakvo imanje, iskreno. Svaka čast. Za one ostale, ima kome je posao o tome da misli, nije naša stvar.

 7. Miki

  I neposteno da napravis, tema teksta nije postenje nego kuca, a po meni, ovo je najlepsa kuca koju sam IKADA video na prostoru ex Yuge! A ni Orange County je se ne bi postideo, posebno potez Marina del Rey, Redondo Beach, Newport Beach, Laguna Niguel, Dana Point.
  Kuca je fenomenalna. A svi sto im je hladna, kisela, slana i sl. neka se zapitaju gde zive!

  Kuce je bas odmerena, nije prevelika, ciglice su se fenomenalno uklopile i veze nema sa starletom ili parizankom! Niti je nakicena, niti je neukusna, a gabariti su potpuno OK za parcelu od 80 ARI!!!

  Ja u srcu Beograda imam 6 ari, osnova objekta oko 200m2, pa se otelim na jesen kada kosim travu i skupljam lisce koje kosacica ne pokupi. A mogu misliti desetak puta veca parcela od moje, koliko je to prostranstvo!

  Naklon do zemlje za osobu koja je ovo osmislila i finansirala!!!!!!!

 8. Sale r

  Sve je na svom mestu kao i vlasnik, negativni komentari za izgled kuce i dvorista su prosto nedopustivi!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *