Infinity bazen kao veza korisnika kuće i prirode
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2020

Luksuzna kuća u Novom Sadu s bazenom koji se spaja s Dunavom

Element koji u najvećoj meri dočarava povezanost korisnika kuće i prirode jeste infinity bazen bez ivice koji se vizuelno spaja sa rekom.

Zašto bi neko kupio stan i živeo u gradu kada za isti novac može da priuštiti sebi luksuznu vilu sa bazenom, na prestižnoj lokaciji i nezaboravnim pogledom na prirodu? Pre pandemije koronavirusa, kupovina stana u novogradnji u Novom Sadu bila je nešto čemu su svi težili. Danas, nakon neočekivanog preokreta, izgradnja kuće na prestižnoj lokaciji preko noći je postala stvar o kojoj svi govore. U kontekstu novih trendova, na sve prednosti izgradnje projekta po meri konkretnog korisničkog iskustva možda najbolje upućuje ova porodična kuća na Dunavu, čiji dizajn potpisuje novosadski biro Synthesis Quatro.

Kuća prati oblikovni kod susedstva ali se izdvaja po svojoj materijalizaciji

Arhitektura kao veza korisnika i prirode

Početna želja klijenta bila je da se sve prednosti lokacije iskoriste u najvećoj meri, a na način da se omoguće različiti režimi korišćenja objekta i dvorišta naročito tokom letnjih meseci. Iz tog razloga, arhitekte su odlučile da isprojektuju kuću koja je snažna veza između korisnika i predela, porodičnog života i prirode – dakle, pravi mali raj.

„Element koji u najvećoj meri dočarava ovu povezanost je i infinity pool tj. bazen koji je pozicioniran tako da kada se sedi na terasi ispred kuće se spaja sa Dunavom” – navodi Jovana Osei-Lartey, operativna direktorica biroa Synthesis Quatro. Bazen koji nema jasno određenu ivicu, a ima skriveni plato iza sebe, jedan je od niza odgovora arhitekata na set specifičnih zahteva klijenata.

Osim elementa vode, povezanost objekta i predela postiže se i „brisanjem“ granica između otvorenog i zatvorenog prostora pomoću velikih staklenih portala na prizemlju i na spratu objekta. Na ovaj način, obala i predeo postaju sastavni deo enterijera.

Kupiti stan u gradu ili piti kafu sa nezaboravnim pogledom na prirodu?

Raspored po meri korisničkog iskustva

Luksuzna porodična kuća na Dunavu u potpunosti je skrojena po meri korisnika, njihovih želja i navika. U cilju zadovoljenja svih prohteva, sprovedena je sveobuhvatna analiza dnevnih, nedeljnih, mesečnih i godišnjih aktivnosti članova porodice, te njihovih potreba za prostornim i programskim kapacitetima. Rezultat analize je složeni sklop na od čak 340 m2 sa skladnim rasporedom, pravilno dimenzionisanim, dobro osvetljenim, direktno provetrenim i svrsishodno grupisanim prostorijama.

Organizacija osnova proizašla je iz detaljne analize korisničkih potreba

Povezanost objekta i predela postiže se i „brisanjem“ granica između otvorenog i zatvorenog prostora pomoću velikih staklenih portala.

Nadovezujući se na tradicionalnu kuću centralnog plana, glavna tema organizacije je prostrani hol koji se nalazi u samom središtu i prožima se po punoj visini– od prizemlja do krova. Kao takav, centralni hol povezuje različite funkcionalne zone u jednu celinu. Monumentalne dimenzije neprekinutog volumena kući daju svečanost i reprezentativni karakter. U tom maniru, njegovom opremanju i materijalizaciji posvećena je posebna pažnja, a sve u cilju kreiranja snažnog prvog utisaka kod gostiju i posetilaca.

Dok je organizacija prizemlja rešena u dva trakta, sprat se sastoji iz tri trakta. U prizemlju (levo od ulaza) nalazi se grupa servisnih prostorija u koje je moguće ući i iz bočnog dvorišta. Sa desne strane, nalazi se radna soba (kabinet) u koju se ulazi direktno iz hola. Trpezarija i dnevni boravak rešeni su po sistemu otvorenog plana, dok je kuhinja izdvojena funkcionalna jedinica sa pripadajućom ostavom. Jedan od najznačajnijih prostora na prizemlju svakako je prostrana terasa u punoj širini kuće, koju natrkiva tenda sa pokretnim brisolejima kojima se upravlja pomoću Smart House Sistema.

Dnevna zona organizovana je po sistemu otvorenog plana

Pločice kao lava kamen

Na spratu, svoje mesto su našli prostori individualnih sadržaja – glavna spavaća soba sa kupatilom i prostranim gardoroberom, gostinska soba sa samostalnim kupatilom, kao i stepenište za potkrovlje. Tu su još i dečija soba sa izlaskom na glavnu terasu koja gleda ka Dunavu, izdvojena teretana, vešernica, još jedno (treće) kupatilo i terasa prema ulici.

Volumen i forma kuće prate lokalni obrazac oblikovanja, dok su unikatnost i ekskluzivnost postignuti kroz materijal i detalj. Ulična fasada je obložena keramikom Mirage NaMe Nightfall u kombinaciji sa Rondine London Brown. „Upotrebom keramike koja podseća na prirodni lava kamen i opeku ističe se povezanost samog objekta sa prirodom“ – zaključuje direktorka Synthesis Quatro.

Enterijer objekta je rešen sa snažnim ali skladnim potezima. Korišćeno je nekoliko osnovnih motiva na više različitih načina. Pretežno, enterijer čine velike površine podova i zidova obložene drvetom ili keramikom u belom i sivom tonu, ukombinovanih sa istaknutim komadima nameštaja u teget i braon boji. Tu su i viseći elementi osvetljenja u različitoj geometriji.

Trpezarija kao centar okupljanja porodice
Trpezarija kao centar okupljanja porodice
Master spavaća soba
Master spavaća soba

Kuća je organizovana oko prostranog hola koji se nalazi u samom središtu i prožima se po punoj visini– od prizemlja do krova.

„Konstrukcija objekta je rađena kao skeletni sistem jer on kao takav daje najveću mogućnost upravljanja unutrašnjim prostorom“ navodi Jovana. Za ukrućenje i statičku stabilnost dodata su zidna platna od armiranog betona (na bočnim stranama i oko stepeništa).

Centralni hol ima svečani karakter

Kuća u prirodi ili stan u gradu?

Pandemija koronavirusa je u značajnoj meri uzdrmala poznato stanje stvari na tržištu premijum i luksuznih nekretnina – u svetu, ali i kod nas. U kovitlacu nemilih događaja, arhitektura porodičnih kuća, vila i vikendica dobija sve veću i veću pažnju, dok rad od kuće postaje sve učestaliji imperativ.

U skladu sa novonastalom situacijom, luksuzna porodična kuća na Dunavu novosadskog biroa Synthesis Quatro demonstrira svu moć autorske arhitekture i total dizajna na delu. Kao takva, ona skreće pažnju na sav kvalitet i komfor stanovanja koji jedino život u porodičnoj kući može da punudi i omogući.

Da li kupiti stan od 150 kvadrata u gradu (te pola tih para pokloniti investitori) ili za isti novac, uz pomoć arhitekte, sebi sagraditi luksuznu vilu od preko 300 kvadrata sa bazenom, živeti u miru i svakog dana gledati spektakularan pogled? U narednoj građevinskoj sezoni ovo će, bez sumnje, biti jedna od najčešćih dilema.

Ova luksuzna vila sa bazenom je do najsitnijih detalja skrojena je po meri njenih korisnika

Faktografija: 

 • naziv objekta: Porodična kuća na Dunavu
 • mesto: Novi Sad
 • autori projekta: Synthesis Quatro
 • godina projektovanja: 2016/2017.
 • godina izgradnje: 2019.
 • površina: 340 m2
 • spratnost: P+1

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

10 komentara

 1. Nebojša

  Samo da mi je znati odakle gradjevinska dozvola za to? Zagradjen je prilaz Dunavu.

  1. arhitekta

   Kako to da vam ova kuća smeta, a ova pored vam ne smeta?

   1. Zdravko

    Neumesno je promovisati objekte koji su nelegalno izgrađeni. U tome je razlika.

  1. Dragan Markovich

   Vinka,

   Najbolje je da se javite projektantima u vezi detaljnih informacija.

   Srdačno,
   Dragan

 2. mmxx

  ( gruba pretpostavka 300.000-500.000e)
  mada nebitno koliko košta al recimo da je novokompovani tajkun ipak odvojio malo novca za arhitekte i napravio nesto sa ukusom/inace su poznati po neukusu i kiceraju..

  samo bih dodao da ova prica u tekstu o kupovini-prodaji stana za „vikendicu“ u ovom slucaju kucerinu ipak ne pije vode!!!osim ako nemate 300m2 stan pa puta 1600-2000e m2 i sl. hahahaha
  u svakom slucaju vrlo dobar projekat.. pozdrav

 3. Pera

  S obzirom da je objekat na Kamenjaru, samo plac je nakmanje 100.000eur. 340m2 komunalno opremanje je jos oko 20.000eur (to se zove gradjevinska dozvola). Projekat arhitekture u ovom slucaju ne manje od 10.000eur. Bazen ne mogu da procenim povrsinu ali opet ne manje od 20.000eur. Sama kuca, s obzirom na kvadraturu, materijal i izvodjenje barem 100.000 eur siva faza. Stolarija rekao bih aluminijum sa troslojnim staklom ukupno oko 25.000. Keramicarski i ostali podopolagacki radovi 10e/m2 su najgori majstori, oni sa dobrim preporukama su oko 15. Keramika verujem da je oko 50e/m2, namestaj moze biti bez gornje granice, sistem grejanje/hladjenje red velicime 20.000eur. Prikljucci gas, struja, voda, kanalizacija svaki po 800e. Malterisanje unutra oko 6e/m2, grubo oko 1200 kvadrata. Gletovanje oko 3000e. Struja instalacija i fina montaza (prekidaci, uticnice itd) oko 10.000eur. Rasveta ugrubo 5000e. Mozemo pretpostaviti da su minimalni troskovi izgradnje i oprrmanja 400.000eur, ali verovatnije 500.000+. Svakako impresivan objekat, ali dostupan samo jako malom procentu populacije

 4. miki

  ovo je za mene odvratna arhitektura,bazen je odličan ali ispred njega nije more kao na mikonosu!toliko!

 5. Bogdanka

  Glasam za br.. 7

 6. Tanja

  ,,Luksuzna kuća u Novom Sadu s bazenom koji se spaja s Dunavom,, Defitivno pobednik!!! Ovo je sklad potreba, ugodjaja, topline doma, sklad materijala unutar objekta. Mesto za uzivanje jedne cetvoroclane porodice pa i vise. Ovako ja zamisljam nacin zivota kome svako tezi. Kuca kao institucija, radost dolaska kuci i radost deljenja topline porodicnog doma sa svojim najmilijima. Blago onom ko ovde zivi, a Projektanskom timu dajem ocenu 10. Srdacno, Tanja

Оставите одговор

Obavezna polja *