Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Bela vila u Nišu s mediteranskim elementima

Centralni motiv kuće je trpezarijski prostor s dvostrukom visinom kojeg krasi sto od likovno atraktivnog i retkog granita.

Projekat korbizijanske jednoporodične kuće spratnosti P+2 na 300 metara kvadratnih potpisuje Arhitektura Buđevac iz Niša. Karakteriše je svedeno pročelje otvoreno ka jugu koje lovi otvorenu vizuru prema obroncima na kojima leži Niška Banja. Kao što se može videti iz priloženih slika, eksterijer i enterijer objekta predstavlja precizno vođenu autorsku celinu zajedno s uređenjem dvorišta.

Eksterijer i enterijer objekta predstavlja precizno vođenu autorsku celinu zajedno s uređenjem dvorišta.

 

U prostornoj organizaciji jasna je klasična podela na dnevnu zonu u prizemlju i spavaćim i dečjim sobama na spratu. Vila je morfološki na tragu mediteranske, atrijumske kuće gde je centralni motiv trpezarijski prostor s dvostrukom visinom koju na spratu preseca transparentni most preko koga se prilazi roditeljskoj spavaćoj sobi.

Osnove vile

Fluidnost i transparentnost

Enterijer karakteriše fluidnost otvorenih i međusobno povezanih prostora s „atrijumom“ za ručavanje oko koga fluktuira život ove kuće. Dominiraju veliki stakleni ekrani, transparentne ograde koje u enterijer ulaze sa fasadnih ravni i čisti keramički podovi uslovljeni podnim grejanjem.

Trpezarijski prostor s dvostrukom visinom preseca transparentni most preko koga se prilazi roditeljskoj spavaćoj sobi.

 

Prostor je rasterećen klasičnog imobilijara zahvaljujući ugradnim elementima projektovanjem u zidnim nišama i sakrivanjem zidnim oblogama. Posebnu atmosferu ambijenta daje ulovljeno južno sunce koje svojim kretanjem oživljava velike bele zidne površine u dvostrukoj visini centralno postavljenog galerijskog prostora.

Markantni sto od granita

Svi elementi opreme, osim komada za sedenje projektovani su i predstavljaju sastavni deo autorskog total dizajna. Jedan od takvih markantnih elemenata nameštaja izrađenih po narudžbini jeste i trpezarijski sto za osam osoba sa tablom od likovno atraktivnog i retkog granita. Isecanjem stola iz granitne lastre dobijen je i „okrajak“ sa rustičnim tragovima alata stvorenim kada je kameni blok čupan iz majdana.

Na centralnom mestu u dnevnom boravku, gde se očekuje umetnička slika kao likovni akcenat od tog „otpada“ pri izradi stola napravljena je i specifična zidna dekoracija.

[accordion title=“Faktografija“ close=“0″]BELA VILA
lokacija: Niš, Niška Banja ul. Carigradska 35a
spratnost: P+2
površina: 360m2 bruto
projektovano / izvedeno: 2015 / 2016
projekat: ARHITEKTURA BUDJEVAC
projektanti: Saša Buđevac dia, Miljana Ignjatović dia
fotografije: Andreja Buđevac mia[/accordion]

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *