Poslovno-stambeni objekat u Hilandarskoj ulici ovenčan nagradom Ranko Radović
Domaći projekti, Izdvojeno

Novi momenat u Hilandarskoj: Zgrada s fasadom od kompozitnog betona

Zgradu ovenčanu Nagradom Ranko Radović krase fasadne obloge napravljene u kalupu, iz jednog komada od UHPC (ultra high performance concrete).

Prošle nedelje je u Beogradu održana svečana dodela Nagrade Ranko Radović, a u kategoriji koja se dodeljuje za izvedeno arhitektonsko delo, ovo prestižno priznanje pripalo je arhitektkinjama Ani Mihailović i Marjani Ljevaja za poslovno-stambeni objekat u Hilandarskoj 14 u Beogradu.

Objekat od 2.100 kvadrata namenjen je poslovnom prostoru marketinške agencije New Moment, a izgrađen je na istoj lokaciji na kojoj je bilo njihovo prethodno sedište, spratnosti P+Pk.

Pošto se investitor bavi kreativnim idejama, projektni zadatak je podrazumevao da novi objekat podrži ideju univerzalnosti i postulate koji prostor čine prijatnim i čovekomernim.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat ne narušava specifičan duh i morfologiju Hilandarske ulice

U ritmu Radio Beograda

Jednostavnost pročelja zgrade ka Hilandarskoj ulici odražava pojam reda koga čine pilastri i venci u ritmičnoj smeni po dubini i visini. Ovi elementi daju dubinu fasadnoj ravni i povlače ravan stakla od ulice.

Arhitektonsko rešenje podrazumeva da zgrada New Momenta bude osobena u svojoj elementarnosti i da svojom proporcijom i ritmom objedini prisutne kvalitete okruženja i na taj način ne naruši specifičan duh i morfologiju Hilandarske ulice.

Postojeći pilastri zgrade Radija ponovljeni su na ulaznom pročelju kao lajtmotiv elementarne monumentalnosti.

Dominantna vertikalnost pročelja zgrada na parnoj strani ulice između ulica Palmotićeve i Vlajkovićeve je ponovljena ovim rešenjem.

U ulici se nalaze zgrade iz 60-tih, 70-tih godina, objekti u duhu neoklasicizma, dok se modernizam Radio Beograda ističe kao izuzetna vrednost.

Zgrada NM ga modulira na specifičan način – postojeći pilastri zgrade Radija, kojom počinje ulični niz objekata u bloku do Vlajkovićeve ulice, ponovljeni su na ulaznom pročelju kao lajtmotiv elementarne monumentalnosti.

Postojeći pilastri zgrade Radija ponovljeni su na ulaznom pročelju kao lajtmotiv elementarne monumentalnosti

Južna strana dvorišta kao zelena oaza

Južni, dvorišni izgled sa terasama duž cele širine objekta (11m, dubine 1,8 m) omogućava udoban boravak na otvorenom, objašnjavaju arhitektkinje.

Postojeće dvorište, koje je pripadalo prethodnom objektu zadržano je, sa idejom da južna, dvorišna strana bude mirna, zelena oaza. Na terasama je zasađen vertikalni zeleni zid.

Izduženi karakter i veličina parcele prirodno su raščlanili osnovu objekta na dva krila, severno i južno.

Izduženi karakter i veličina parcele ~12 m x ~33/38 m su prirodno raščlanili osnovu objekta na dva krila, severno i južno. Centralni deo objekta sadrži servisne prostore i vertikalnu komunikaciju – stepenište i dva lifta.

Dva krila su projektovana da po potrebi čine jedinstven prostor sprata, ili da budu podeljena na dva nezavisna korisna prostora, što je trenutno slučaj na 5. spratu zgrade, gde se na južnoj, dvorišnoj strani nalazi stambena jedinica, a na severnoj kancelarijski prostor.

Na terasama je zasađen vertikalni zeleni zid

Fasadne obloge od UHPC-a

Rešenje fasade ka Hilandarskoj ulici je u tehnološko-tehničkom smislu zahtevalo prethodnu razradu, jer je odstupilo od ustaljenih tipskih rešenja ventilisane fasade. Iako jednostavno po pitanju geometrije, zahtevalo je specifična rešenja potkonstrukcije.

Elementi koji čine oblogu fasade (venci i pilastri) preseka su ćiriličnog slova P, prosečne dužine oko 3m. Izrađeni su u kalupu, iz jednog komada u kompozitnom betonskom materijalu, poznatog pod nazivom UHPC (ultra high performance concrete).

Materijal ima izuzetne mehaničke karakteristike i debljine je 12-15mm, u zavisnosti od upotrebe. Proizvođač ovih elemenata bilo je preduzeće  “Kompozitni materijali“ iz Banja Luke, specijalizovano za proizvodnju prefabrikovanih elemenata od ovog materijala.

Fasadne obloge od UHPC-a

Venci i pilastri napravljeni su  kalupu, iz jednog komada u kompozitnom betonskom materijalu.

Prefabrikovani elementi su montirani na specijalno za tu priliku atestiranu čeličnu potkonstrukciju, koju je projektovao, izradio i montirao “Elitstil“ iz Beograda u rekordnom roku od 7 dana.

Specifičan konstruktivni sklop je atestiran od strane eksperata sa Građevinskog fakulteta u Beogradu. Na severnoj strani dominira 9 polja kliznih dvokrilnih otvora. Proizvođač aluminijumske stolarije je Alumil.

Dvorišna i bočna fasada su tipa demit. Konstrukcija objekta je armiranobetonska, livena na licu mesta, sa obodnim nosećim zidovima. Rasponi tavanica kreću se od 10 do 12 metara.

Faktografija
naziv projekta:

Poslovno-stambeni objekat

lokacija:

Hilandarska 14, Beograd

investitor:

Marketinška agencija New Moment

autorski tim:

Ana Mihailović, dia i Marjana Ljevaja, dia

godina projektovanja:

2017–2018.

godina izgradnje:

2019–2021.

godina useljenja:

2022.

korisna površina:

2.100 m2

bruto površina :

2.900 m2

spratnost:

Po1+Po2+P+6+Ps

projekat enterijera:

Studio Fluid

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

11 komentara

 1. miki

  tragedija od fasade , kao hosteli na periferiji minhena

 2. dusan

  davno nisam video ruzniju zgradu

 3. Katarina

  “… ne naruši specifičan duh i morfologiju Hilandarske ulice.”
  Bas to je uradila!

 4. Eustah

  Arhitektinje 😂😂😂
  Pa kad zgradu budu radile arhitekte, možda i bude ličila na nešto.

  1. Arhitektinja

   Vaša je sramota za ovakvo razmišljanje

 5. Srdjan

  A u ziriju bili Sasa Matic, Stivi Vonder i Filip Visnjic

 6. Mik

  Mene ovo podseća na KBC bežanijska kosa.

 7. Dedovic

  Meni je ova zgrada skladna, skromna, u proporciji, nenametljiva, sa kvalitetnim detaljima. Pogledajte radove Čiperfilda i slicnih…

 8. ivan

  Potpuna propaganda, kako samo mi to znamo. Višestruko štetno samo nama samima

 9. Dragana Vasiljević

  Katastrofa, kakkanski zid, dva povlačenja zbog kvadrature.
  I to se nagrađuje.
  Sramota za žiri.

Оставите одговор

Obavezna polja *