Staro sajmište u Bloku 17 potpuno se rekonstruište; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Srušena pa podignuta nova: Ovako sada izgleda Centralna kula na Starom sajmištu (video)

Radovi na jednom od malobrojnih očuvanih objekata prvog beogradskog Sajma predviđaju temeljnu rekonstrukciju koja će zdanju vratiti originalni izgled iz 1938. godine.

Iako je beogradsko Staro sajmište, smešteno uz Brankov most u Bloku 17 na Novom Beogradu, proglašeno za spomenik kulture još 1987. godine, ovaj kompleks je u stvarnosti već decenijama bio potpuno zapušten.

Većina sajamskih paviljona bila je uništena u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata, a sačuvani deo kompleksa služio je u različite svrhe – od privremenog smeštaja i umetničkih ateljea do administrativne namene.

Međutim, usled lošeg održavanja stanje objekta je pogoršano, a sama statika vremenom ugrožena propadanjem.

Konačno, usvajanjem Zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište” 2020. godine imovina je preneta na državu, te se tako u julu 2022. zvanično ušlo u izgradnju, polaganjem cigle za rekonstrukciju Centralne kule.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte dron reportažu:

Zbog armature i betona koji su se nalazili u izuzetno lošem stanju kula je jesenas morala da bude uklonjena.

Radovi na jednom od malobrojnih očuvanih objekata prvog beogradskog Sajma predviđaju temeljnu rekonstrukciju koja će zdanju vratiti originalni izgled iz 1938. godine, uz korišćenje mera konzervacije, restauracije, sanacije i adaptacije.

Zbog armature i betona koji su se nalazili u izuzetno lošem stanju kula je jesenas morala da bude uklonjena, a vraćena je na svoje mesto u potpunosti prema originalnom projektu. Po završetku, kula će imati i panoramski lift koji neće narušiti njen prvobitni izgled.

Slede Italijanski paviljon i Paviljon Nikole Spasića

Nakon centralne kule, na red za obnovu dolaze Italijanski paviljon i Paviljon Nikole Spasića, a plan je da budu rekonstruisane sve zgrade nekadašnjeg Sajma.

Prva faza radova, koja obuhvata arhitektonsko-građevinske radove na Centralnoj kuli, u vrednosti od 186 miliona dinara, završena je u skladu sa planiranim rokovima, odnosno u decembru 2022. godine.

Druga faza radova, kojoj smo prisustvovali ovih dana, podrazumeva kompletnu obnovu objekta, za šta je predviđeno 306 miliona dinara, sa rokom završetka do kraja 2023. godine, kao i nastavak radova na adaptaciji upravne zgrade ustanove u vrednosti od 30 miliona dinara.

Nova Centralna kula po originalnom projektu iz 1938; Foto: Gradnja

Sećanje na žrtve i istorijske događaje

Memorijalni centar „Staro sajmište“ zajednički je projekat Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada Beograda, a osnovan je kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

Prema Zakonu predviđene su dve muzejske celine, od kojih će jedna biti posvećena prvoj fazi logora – „Jevrejskom logoru Zemun“, a druga „Prihvatnom logoru Zemun“ u kojem su većinu činili Srbi. Jedan će biti u Spasićevom, drugi u Italijanskom paviljonu.

Ustanova će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve na prostoru sadašnjeg Starog sajmišta; Foto: Gradnja

U vreme Gestapo logora kula je bila slika užasa koji se ovde događao. Sada će ona biti centralna figura sećanja na to vreme.

U jednom delu Centralne kule trebalo bi da budu smeštene kancelarije Memorijalnog centra „Staro sajmište“, a drugi deo je planiran da bude prostor za izložbe sa edukacionom namenom.

„U vreme Gestapo logora kula je bila slika užasa koji se ovde događao. Sada će ona biti centralna figura sećanja na to vreme. Tu će biti centralni izložbeni prostor u okviru memorijalnog centra i neće biti zaboravljene ni druge istorijske namene ovog mesta: od sajma, preko logora, do umetničkih ateljea u kojima su stvarali brojni značajni umetnici“ – kazala je Krinka Vidaković Perov, v. d. direktorke memorijalnog centra.

Faktografija
projekat:

rekonstrukcija Centralne kule

lokacija:

Blok 17, Novi Beograd

investitori:

Ministarstvo za kulturu i Grad Beograd

investicija:

522 miliona dinara

originalni projekat:

1938.

početak radova:

2022.

stanje:

mart 2023.

rok:

kraj 2023.

foto, video:

Gradnja.rs

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Goran

    Divno, nadam se da će celo bivše staro sajmište obnoviti. Ali i da će mu naći pravu namenu, jer su ovakvu fenomenalnu arhitekturu nacisti pretvorili u deveti krug pakla. Takvu veliku kontradiktornost je veoma teško rešiti.

  2. Miodrag iz Peći

    Nekada, do izgradnje „Beograđanke“ najviša zgrada Beograda (74m) će povratiti stari sjaj okrnjen ustaškim i nacistički zločinima i komunističkoj devastacijom.

  3. Bojana

    Nije srusena kula, nego pazljivo demontirana. Postoji razlika…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *