Materijali, Promo

Kako spuštene plafone učiniti interesantnim? Napravite ih od metala!

Svi znamo za spuštene plafone od gipsa. Ali da li ste znali da se plafon može spustiti i metalom? Može, i to zaista dobro izgleda!

Spušten plafon je arhitektonski detalj koji ima i estetsku i funkcionalnu ulogu. Najčešće se izvodi od gips-kartonskih ploča, međutim na našem tržištu od nedavno su se našli i spušteni plafoni od metala.

Osim u javnim objektima, kao što su na primer aerodromi, od skora se ovaj tip plafona sve češće koristi u poslovnim i ugostiteljskim prostorima. To nas je podstaklo da istražimo kako se ovi plafoni prave i koji materijali se najčešće koriste.

Kompanija Metal Tehnologija je proizvođač mreža od istegnutih metala koji se koriste u enterijeru za spuštene plafone ali i za pregradne zidove, dekorativne maske za klima uređaje, oblaganje šankova, police i nameštaj.

Oni su bili pravi sagovornik na ovu temu.

Spušteni plafon od metala, plastificiran u boje po želji kupca. Foto: Metal Tehnologija

Materijal koji se najčešće koristi za metalne spuštene plafone je aluminijum jer je lagan.

“Materijal koji se koristi za metalne spuštene plafone najčešće je aluminijum koji se preporučuje zbog manje težine”, kažu iz ove kompanije.

I to je naravno s razlogom. Specifična težina aluminijuma je tri puta manja u odnosu na čelik te ga je samim tim lakše postaviti na potkonstrukciju. Osim aluminijuma, može se koristiti čelik ili pocinkovani čelik.

Tipovi spuštenih plafona od metala

  • Flat Panels je ravan panel, to jest mreža proizvedena, isečena i obrađena odnosno po potrebi plastificirana u neku boju. Kod ovog modela vezivanje odnosno spajanje je direktno kroz mrežu pop nitnom ili samorezivim šrafom ili pak varenjem na potkonstrukciju.
  • Basic model je mreža koja je savijana po dužini sa dve strane
  • Module model je mreža savijana u takozvanu tepsiju, odnosno savijena sa sve četiri strane
  • Evo model je pored mreže savijene u četiri strane, na dve strane zavaren L profil
  • Evo PLUS model je isti kao i Evo, uz dodatak profila za sistem kačenja

Preko 50 različitih izgleda

Izgled mreže može da bude različit. Kako ističu u Metal Tehnologiji, u pitanju je preko 50 različitih modela.

Pred vama su samo neki od mogućih izgleda mreže za spuštene plafone od metala.

Izgled mreže za metalne spuštene plafone može biti različit

Za početak je potrebno na metalnim plafonskim sistemima urezati otvore za ventilaciju i rasvetu.

Za razliku od spuštenih plafona od gipsa, za početak je potrebno na metalnim plafonskim sistemima urezati otvore za ventilaciju i rasvetu. Ovo je bitno da izvede izvođač plafona pre ugradnje.

Metalni plafoni sa nadgradnom šinom i reflektorima Foto: Sara Pilipović

Kako se kače metalni plafoni

Kako smo saznali u Metal Tehnologiji, najčešća potkonstrukcija metalnih plafona jeste gotov Armstrong sistem za spuštene plafone. Na ovu potkonstrukciju, istegnuti metal se postavlja kao ispuna.

Tada je najbolje odabrati model Module, odnosno metal savijen sa sve četiri strane. Ovako savijene pozicije se najčešće plastificiraju prema želji kupca, a zatim ide montaža odnosno ubacivanje mreže unutar profila.

Ovakva kombinacija potkonstrukcije i mreže ne zahteva mnogo napora oko montaže.

Dva su načina kačenja metalnog profila: na Armstrong potkonstrukciju ili na roštilj od metalnih profila. Foto: Metal Tehnologija

Kačenje na roštilj

Druga opcija jeste da se izvede roštilj od cevi ili metalnih profila, a mreža se u tom slučaju direktno veže za potkonstrukciju.

Ovaj sistem je finansijski dosta povoljniji jer se ne obračunava usluga savijanja panela. Spajanje mreže i potkonstrukcije vrši se zavarivanjem, putem vijka ili pop nitne.

Metal Tehnologija u Beogradu

Spušteni plafoni od metala izgledaju veoma dobro i zanimljivo posebno ako želite da postignete industrijski efekat u enterijeru.

Za više informacija o metalnim plafonima posetite salon Metal Tehnologije u Beogradu na adresi Tošin Bunar 181, Savada 3.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *