Spot u nadzoru sa svojim kamerama u 360 stepeni
Industrija, Izvođenje

Foster zaposlio psa robota za nadzor radova na rekonstrukciji termoelektrane

Robotizovan pas nazvan Spot nadgleda radove na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u Londonu. Verovatno snima i šlemove na glavama…

Renomirana arhitektonska firma Foster + Partners odlučila je da za nadzor na svom projektu Battersea Roof Gardens u izvođenju angažuje robota zvanog Spot dizajniranog od strane firme Boston Dynamics.

Ova četvoronožna mašina, koja može da se kreće uz i niz stepenice kao i preko neravnog terena, skenira lokaciju, snima fotografije u 360 stepeni i sve to beleži u online dnevnik stvarajući tako digitalnu arhivu o projektu u realnom vremenu.

Pogledajte kako to izgleda:

Spot skenira lokaciju, snima fotografije u 360 stepeni i sve to beleži u online dnevnik stvarajući tako digitalnu arhivu o projektu.

Na snimku se može videti kako Spot dolazi u prostor, sastaje se sa arhitektama i kreće u skeniranje prostora. Sve prikupljene informacije se šalju Foster + Partners i koriste za pravljenje i ažuriranje digitalnog blizanca kako bi se uporedio dizajn sa trenutnim stanjem na gradilištu, piše Dezeen.

Kako bi se došlo do ovakvog inovativnog načina rada, arhitektonska firma Applied Research + Development group je u saradnji sa američkom inženjerskom firmom Boston Dynamics istraživala kako se robot poput Spota može koristiti u kontekstu građevine. Rezultat njihovog rada kreirao je Spota kojim se upravlja daljinski i koji uvek iznova sledi zadatu mapiranu rutu. Zahvaljujući svojim „nogama“, Spot može jednostavno da se nosi sa neravnim terenom, pa i da istraži mesta koja mogu biti nepristupačna ili nebezbedna za kretanje ljudi. Osim toga, Spot može da nosi dodatnu opremu u težini od 14 kilograma.

Nadzor jednom nedeljno

Robot je programiran da nadgleda izgradnju u različitim fazama, što je kako su rekli iz Foster + Partners veoma korisno kada različiti timovi izvođača izvode radove na lokaciji. Spot iz tog razloga na nedeljnom nivou dolazi na lokaciju i prati svoju rutu kako bi izvršio novo skeniranje.

Bluetooth povodac

Spot prikuplja podatke koje olakšavaju redovno upoređivanje sa BIM modelom.

„Sposobnost Spota da u kontinuitetu i bez napora izvršava rutinska skeniranja u okruženju koje se stalno menja bila je neprocenjiva ne samo u pogledu konzistentnosti, već i zbog velike količine prikupljenih visokokvalitetnih podataka. Na ovaj način nam je olakšano redovno upoređivanje sa BIM modelom“, istakla je Martha Tsigkari, partnerka u Foster + Partners. Na ovaj način osim što je rad svih timova efikasniji, dolazi do značajne uštede i novca i vremena.

Spot snima i šlemove na glavama…

Revitalizacija termoelektrane

Battersea Roof Gardens, projekat na kom je Spot nadzor, deo je projekta rekonstrukcije termoelektrane Battersea u Londonu koja će u budućnosti dobiti mešovitu namenu i u njemu će se nalaziti apartmani, hotel sa infinity bazenom, kao i sedište kompanije Apple u Londonu.

Buduća panorama Londona uključuje i stakleni dimnjak na poznatoj elektrani Battersea Power Station.

Battersea Roof Gardens predstavlja deo treće faze rekonstrukcije i osim stambenog dela sadržaće i baštu dugu 250 metara sa koje se pruža pogled na Temzu. Na ovom, Foster + Partners sarađuju sa arhitektonskom praksom Frenka Gerija.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *