Industrija

Poseta fabrici Florim: Pločice bez premca

Fabrika pločica Florim otvorila je svoja vrata redakciji Gradnja.rs i pokazala kako se prave jedne od najboljih pločica na svetu.

Florim je privatna firma čije sedište se nalazi u mestu Sassuolo u Italiji. Godišnja proizvodnja ovog italijanskog brenda iznosi oko 18 miliona metara kvadratnih pločica od kojih se oko 50% izvozi na stana tržišta.

Fabrika Florim ima pet brendova pločica: Rex, Floor Gres, Cerim, Casa Dolce Cada i Casa Moor. Generalni zastupnik za Srbiju jeste kompanija Eurodom, Beograd.

Pored keramike za kupatila, Florim proizvodi ventilirajuće fasade kao i celokupnu bazensku opremu o keramiku.

Sportski centar Zamet, Rijeka

Ventilirajuća fasada sportskog centra Zamet u Rijeci izvedena je u Florim keramici kao i celokupno parterno rašenje u seriji petougaonih pločica.

Upravna zgrada Florim, Italija
Izgled fabrike Florim u Sassuolu

Izložbeni salon uz fabriku Florim

U velikom izložbenom salonu uz fabriku mogu se videti proizvodi svih Florim brendova: Floor Gres, Cerim, Rex, Casa Dolce Casa i Casa Mood.

Floor Gres je brend koji proizvodi pločicu od pune mase. To znači da pločica nema glazuru već da je njen završni sloj napravljen od iste mase kao i cela pločica. Ovaj brend kao i brend Rex je namenjen luksuznim objektima.

Cerim spada u proizvode koji su namenjeni širem krugu potrošača i kod njih postoji glazura na osnovnoj masi pločice.

Debljine pločica koje se proizvode su različite i zavise od namene. Pločice debljine 15 mm brenda Floor Gres su izuzetno otporne i kvalitetne i namenjene su za industrijske postrojenja. Tanke pločice debljine svega 4 mm (Slim 4) su predviđene za lepljenje na već postojeće pločice. Ne trebate se plašiti za njihovu čvrstoću koja se ne razlikuje mnogo od pločice klasične debljine. Obična pločica debljine 11 mm ima nosivost od 700 kg dok pločica debljine 4 mm ima nosivost oko 500 kg.

Izložbeni salon brenda Floor Gres
Deo izložbenog salona Rex i Cerim
Prezentacija uzoraka proizvoda Florim

Unutar postrojenja za proizvodnju

Pored činjenice da su svi proizvodi napravljeni od prirodnih materijala, fabrika Florim posvećuje punu pažnju reciklaži i zaštiti životne sredine. Fabrika ne izbacije otpadne materije, proizvodi sama električnu energiju i prečišćava vodu korišćenu u proizvodnji.

Peći u kojima sa peče keramika dužine su 110 metara i u njima se dostiže temperatura od oko 1.000 stepeni celzijusa.

Nakon što izađe iz proizvodnje, svaka pločica se pregleda uz pomoć računara a zatim i ljudskim okom. Zanimljivo je da na ovom radnom mestu mogu biti zaposlene samo žene.

Mešanjem mlevene gline i vode dobija se čvrsta masa
Čvrsta masa ulazi u peć dužine 110 metara
Pregled svake pločice od strane robota i čoveka
Deo magacina gotovih proizvoda

Novitet za ovu godinu jeste pločica u dimenziji 180 x 80 cm koja treba na tržištu da se pojavi nakon prezentacije na septembarskom sajmu u Bolonji. Na slici ispod je prva pločica ove dimenzije koja je izašla iz proizvodnje 17. juna ove godine.

Novitet: pločica dimenzija 180 x 80 cm

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. donka

  A kako da uklopim plocicu 180×80? To je bas veliko

 2. Igor Conic

  To nije keramicka pločica, već ploča! 🙂

 3. Super Mario Keramicar

  Posetite raimondi leveling sistem na you tube,pravi odg na pitanje…

 4. Crna vila: Moderna porodična kuća u Ljubljani | Gradnja

  […] arhitekti d.o.o. potpisuje projektaj porodične kuće u prestonici Slovenije. Vilu koju krasi ventilirajuća fasada u crnoj boji ali i velike staklene površine za prozore, vrata i balustrade. Kao kontrast koji […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *